Rekordsvak krone skviser handelsbedrifter: – Valutaen er en kjempeutfordring

Kronens brå svekkelse betyr dyrere innkjøp for importører, blant annet i elektronikk- og møbelbransjen, og setter marginene under press. Møbelkjeden Slettvoll tror den tøffe valutasituasjonen vil fortsette.

VALUTAPRESS: Slettvoll er blant møbelkjedene som merker presset fra svak korne. En euro koster nå godt over ti kroner, mens dollaren er over ni mot den norske valutaen.

Slettvoll
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Bjørn Helge Vik, daglig leder i Slettvoll, sier at valutasituasjonen er «utvilsomt negativ» for møbelkjeden.

– Det forverrer vårt marginbilde betraktelig, og har gjort det over en tid. Det er ingenting som tilsier at det skal forbedre seg den neste perioden heller, sier han til E24.

Kronekursen har svekket seg til historisk svake nivåer i høst, en utvikling som økonomene har klødd seg i hodet over. Alt fra fall i oljepris, laksepris og global uro til omstillingen i norsk økonomi er forklaringer ekspertene har brukt på kronefallet.

Les på E24+

Pianisten Knut spiller på valuta: – En helt annen verden

– Valutaen er en kjempeutfordring

Mange eksportbedrifter nyter godt av svak norsk valuta, men for andre deler av næringslivet blir importen dyrere og kronefallet en hodepine.

Høyere importpriser rammer handelsbransjen, ifølge bransjedirektør for faghandel, mote og fritid i Virke, Bror Stende.

– Det er vanskelig å ta ut hele prisøkningen til forbrukeren. Det ser vi i alle bransjer. Nær sagt alt vi forbruker i Norge er importert. Alle snakker om at valutaen er en kjempeutfordring om dagen.

– Om man driver i klær, sko, kosmetikk eller møbler så er valutasituasjonen veldig vanskelig, sier han, og påpeker at lønnsomheten, eller marginene, «allerede er ganske presset» i mange bransjer.

Tøff konkurranse og netthandel har en stund presset handelsbransjen, som har vært gjennom en konkursbølge.

Les også

Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

Høyere kostnader

Møbelkjeden Bohus er eksponert mot flere valutaer, mest mot euro og dollar, og merker at innkjøpene blir dyrere etter kronens svekkelse.

– Det betyr litt høyere inntakspriser. Det går på marginene, og vi ser fra dag til dag at marginene blir presset, sier Bohus-sjef Arve Nymoen.

Han peker på at den norske kronen ofte har svekket seg på denne tiden av året, og sier at kjeden følger valutautviklingen nøye.

Ifølge Nymoen gjør tøff konkurranse at det er vanskelig å sette opp prisene, man han sier at kjeden har gjort noen prisjusteringer.

Bohus sikrer en del av valutaen når sesongvarer kjøpes inn, men det meste av innkjøpene gjøres uten valutasikring, ifølge Bohus-sjefen.

Bjørn Helge Vik, daglig leder i møbelkjeden Slettvoll.

Slettvoll

Konkurransesituasjonen i møbelbransjen holder seg stabil, med høyt prispress, ifølge Slettvoll-sjefen.

– Vi jobber i et marked som har et ekstremt prisfokus, der vi nok går mot strømmen med lite kampanjer.

Slettvoll har 15 butikker i Norge, tre i Sverige og åpnet i sommer sin første butikk i København.

– Det er et spennende marked, og vi har hatt en veldig god start, sier Vik om den danske satsingen.

Les også

Studenter i Storbritannia om rekordsvak krone: – Mange har kredittkortgjeld

– Har tatt smellen

Elektronikkbransjen er også blant dem som merker kronefallet.

Elkjøp gjør innkjøp i blant annet euro og dollar. Kjeden har sikret seg mot valutasvingninger, men slike sikringsavtaler er for en begrenset periode, ifølge Elkjøp Norge-sjef Fredrik Tønnesen.

– Jo lenger kronen er svak jo større er sannsynligheten for at prisene går opp hos oss og andre i elektronikkbransjen, sier han.

Les også

Norske turister i London om rekorddyrt pund: – Kursen er grusomt høy

Så langt har imidlertid ikke svekkelsen i kronekursen ført til prishopp på elektronikkvarer i særlig grad, på grunn av tøff konkurranse i bransjen, ifølge Tønnesen. Dermed er det marginene som kommer under press.

– Det vil få en effekt på marginene så lenge prisbildet er som nå, og konkurransen er tøff. Frem til nå er det marginene til de som selger varene som har tatt smellen.

Selv prøver Elkjøp å bli mer effektiv for å redusere kostnadene andre steder, deriblant på logistikk- og dataløsninger, ifølge Tønnesen.

MERKER VALUTAPRESS: Elkjøp Norge-sjef Fredrik Tønnesen.

Elkjøp/Joakim Mangen

– Vi prøver å sikre oss

En krone som tikker oppover titallet mot euroen har heller ikke utløst jubel i Norsk Industri, som blant annet har pekt på at store valutasvingninger gjør det vanskeligere for bedrifter å planlegge.

– De som er i produktmarkedet og ikke får opp prisen, og som baserer totalleveransen på en betydelig andel import – de utfordres, sier Norsk Industri-direktør Knut Sunde.

Les også

Kronesjokk gir dyrere strøm: – Har veldig stor betydning

Vestlandsbedriften Prosessmetall AS importerer og selger spesialstål, rustfrie og høylegerte produkter. Kundene er i alt fra oljerelaterte næringer til mer tradisjonell industri på land, samt fiskeindustri, vannkraft, bygg og anlegg og vei.

Med en importandel i varekjøpene på 70 til 80 prosent er valuta en viktig faktor for handelsbedriften, ved siden av selve metallprisen.

– Vi prøver å sikre oss på forskjellige måter, sier daglig leder Bjørn A. Gjelseng. Han viser til at bedriften har tatt flere grep, som gjør at de unngår å havne i en skvis når kronen svekkes kraftig.

For å redusere risikoen fakturerer Prosessmetall en del kunder i den samme valutaen som de har kjøpt varen i. I tillegg har ordrer i norske kroner ofte en klausul som justerer for valutasvingninger på fakturatidspunktet, og i noen tilfeller sikrer bedriften også valutahandler med sin bank.

Les også

DNB Markets tror euroen vil koste 10,40 kroner innen jul

Negativ effekt på sikt

Svekket krone over en lengre periode vil likevel kunne ha en negativ effekt.

– Utfordringen vår er at hvis importen blir mye dyrere over tid, så vil det gå ut over produksjonskostnadene til våre kunder i Norge, sier Gjelseng.

Store utslag i kronekursen kan også være vanskelig å håndtere.

– Det verste for oss er store svingninger på kort tid hvis vi ikke har tatt tilstrekkelig forbehold, sier Gjelseng.

Her kan du lese mer om

 1. Valuta
 2. Næringsliv
 3. Import
 4. Norsk krone
 5. Euro
 6. Dollar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Europris frykter ikke høy euro-pris: – Prisene vil øke, men vi øker ikke først

 2. Norsk Industri om «ekstraskatt» på laks: – Vårt svar er at AS Norge drives altfor dyrt

 3. – Svak krone er ett av de viktigste bidragene til sjømateksporten

 4. Annonsørinnhold

 5. – Samfunnsansvar er ikke lenger et sideprosjekt for bedrifter

 6. Barnehagemilliardær vurderer å flytte til norsk «skatteparadis» for å spare formuesskatt