Apotekene får håndsprit-kritikk

Forbrukertilsynet sjekket de største norske apotekene for riktig prising av håndsprit på nett. Alle strøk på testen og har fått krav om å endre praksis.

Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet, forventer at norske apotek innretter seg etter tilsynets aksjon og opplyser om enhetspris for håndsprit.

Heiko Junge / NTB scanpix
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Saken handler om det som heter enhetspris, nemlig at man oppgir prisen per liter eller kilo uavhengig av produktets større på hyllen i butikken.

På denne måten kan kundene lett sammenligne priser, noe som har blitt viktig under coronakrisen, da håndsprit har blitt dyrere på grunn av etterspørselen.

– Vi har undersøkt 11 apotekers nettbutikker, og ingen oppga enhetspris, noe som er et krav og som vi mener er veldig viktig, sier Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

– Det er store prisforskjeller på grunn av coronaviruset, og derfor er det viktig at forbrukeren lett kan sammenligne priser, sier Gjedrem.

Forbrukertilsynet undersøkte 11 apoteker, blant dem landets tre største apoteker Apotek 1, Vitus og Boots.

Les også

Omdestillerte seg gjennom krisen: Slik gikk de fra brennevin til håndsprit

INGEN ENHETSPRIS: Tirsdag 18. august var det fremdeles ingen enhetspris på Apotek1 sine nettsider.

Skjermdump: Apotek1.no

Regner med umiddelbar endring

Selv om apotekene har fire ukers svarfrist, mener Gjedrem at det ikke bør ta så lang tid før noe gjøres.

– Vi regner med at de gjør dette med en gang, eller så fort som mulig, sier han.

Det er nå mellom én og to uker siden Forbrukertilsynet sjekket apotekenes nettbutikker.

Forbrukertilsynet sier saken er avsluttet så lenge apotekene innretter seg.

Tilsynet referer til markedsføringsloven paragraf 10 som omhandler opplysninger om pris, hvor paragraf 5 i lovens forskrift sier «næringsdrivende skal opplyse om en vares salgspris og enhetspris slik at prisene lett kan ses. Salgsprisen og enhetsprisen skal oppgis like tydelig på eller i umiddelbar nærhet av varen.»

Les også

Munnbind-rush for apotekene: Solgte 40.000 i timen

Les også

Stort prissprik på munnbind mellom produsentene og apotekene

Apotek1: – Tekniske årsaker

Apotek 1 er Norges desidert største apotekkjede med en markedsandel ifølge dem selv på om lag 48 prosent. Kommunikasjonsdirektør Silje Ensrud svarer følgende da E24 spør om hvorfor man ikke har hatt oppført enhetspriser på håndsprit:

– Det er tekniske årsaker til at det ikke er oppført enhetspriser i alle apotek. Vi jobber med å løse dette nå, skriver Ensrud i en epost og legger til:

– Vi er opptatt av å følge gjeldende retningslinjer. Kunden skal selvsagt få tilgang til informasjon om enhetspris, slik at det blir enklere å sammenligne kostnaden uavhengig av varens størrelse.

E24 har spurt hva slags teknisk årsak som gjorde det utfordrende å opplyse om enhetspris på nett, men Apotek 1 har ikke svart på dette.

Også hos Boots er årsaken teknisk, sier kommunikasjonssjef Anne Margrethe Aldin Thune, som bekrefter at de har fått en henvendelse fra tilsynet og er i dialog om en løsning på dette:

– Hva går den tekniske utfordringen ut på? 
– Det handler om systemet vi bruker nå for netthandelen. Vi har en systemteknisk problem som gjør at det er vanskelig å få opp enhetsprisen. Det gjelder ikke bare på håndsprit, men på flere produkter. Vi er i dialog med tilsynet på dette og jobber også med en teknisk løsning, sier Thune.

Også Vitus Apotek jobber for en løsning på problemet, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Kinn.

– Vi har prisetiketter med enhetspris på apotekene, men dessverre ikke denne funksjonaliteten på nett ennå. Vi etterstreber å få dette på plass i fremtiden, sier hun til E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Apotek
 3. Forbrukertilsynet
 4. Prissammenligning
 5. Coronaviruset
 6. nettbutikker

Flere artikler

 1. Har fylt opp lagrene før mulig munnbind-anbefaling

 2. Stort prissprik på munnbind mellom produsentene og apotekene

 3. Forbrukertilsynet mener Stormberg kan ha brutt loven under Black Week

 4. Betalt innhold

  Venter du på refusjon fra et reisebyrå? Nå er det endelig slått fast hvem som har ansvaret.

 5. Forbrukertilsynet mener disse kan ha brutt loven under de store tilbudsukene i 2020