Norsk toppsjef om korrupsjonsskandalen: – Det er veldig skummelt

Anne Lycke, som er administrerende direktør i Norsar Innovation AS selger programvare til den korrupsjonsrammede oljegiganten Petrobras. – Vi har økt vår bevissthet rundt korrupsjon, sier Lycke.

BRASIL: Det statseide og korrupsjonsrammede oljeselskapet Petrobras har og har hatt kontrakter med mange norske selskap. Anne Lycke (innfelt bilde) er sjef i et av selskapene.
Publisert:

– Det er veldig skummelt når det kommer opp sånne systematiske saker. For et lite norsk selskap, er det vanskelig å beskytte seg helt mot korrupsjon, sier Anne Lycke til E24.

Økokrim har siktet det norske riggselskapet Sevan Drilling for korrupsjon, og har gjennomført ransaking og beslag i selskapets lokaler.

Det opplyste selskapet i en børsmelding fredag forrige uke.

Det Seadrill-kontrollerte riggselskapet mistenkes for å ha betalt ut store beløp i korrupsjon for å sikre kontrakt med det brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Les også

Korrupsjonsekspert: Tror flere norske selskaper har gitt etter for bestikkelser i Brasil

«Skummelt»

Den norske korrupsjonseksperten Tina Søreide sa til E24 i tirsdag at hun tror flere norske selskaper kan ha gitt etter for bestikkelser i tilknytning til forretningsvirksomhet i Brasil.

E24 har forsøkt å komme i kontakt med flere selskaper som driver virksomhet i Brasil. Norsar Innovation AS er et av selskapene som har svart på vår henvendelse.

– Vi solgte programpakkene til Petrobras for en del år siden. Vi bruker en mellomperson der nede, sier Anne Lycke.

Selskapet utvikler programvare og tjenester basert på programvare-pakkene. Tjenesten hjelper til med å øke verdien av seismikken som samles inn.

– Frykter du at norske selskap har gitt etter for bestikkelser?

– Det ville vært skrekkelig trist, sier Anne Lycke til E24.

Hun forteller at de har en stor internasjonal kontaktflate, og bruker salgsrepresentant på stedet.

– Mot Petrobras bruker vi et firma som representerer flere norske selskap. Jeg føler at vi har gjennomlyst så langt som vi greier å gjennomlyse.

Hun tilføyer:

– Det er veldig skummelt når det kommer opp sånne systematiske saker. For et lite norsk selskap, er det vanskelig å beskytte seg helt mot korrupsjon.

– Jeg frykter ikke for vårt selskap. Jeg mener vi har gjennomlyst salgsrepresentanten grundig, sier Lycke.

Les også

Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Økt bevissthet

Hun forteller at skandalen i Brasil har gjort at de har økt bevissthet rundt egne rutiner. Da skandalen i Brasil ble kjent, gikk de gjennom eget hus:

– Jeg tok over ledelsen for halvannet år siden. Vi har oppgradert oss rundt bevisstheten om korrupsjon, sier Lycke.

Hun forteller at de internt har oppdatert styrende dokumenter og har vurdert hvilke salgsrepresentanter som brukes rundt i verden.

– Vi har hatt en gjennomgang og reforhandlet kontrakter. Vi har sikret at vi har gjort det vi kan, sier Lycke.

– Vi har økt bevissthet internt på korrupsjon. Vi forsøker å unngå uheldige måter å omgå forretningsforbindelser. Vi har hatt en gjennomgang av salgsrepresentanten og besøkt han igjen. Han er også bekymret. Å gjøre business med Petrobras nå er vanskelig.

Les også

Seadrill distanserer seg fra korrupsjonssiktelsen

Rundt omkring i styrer og ledelse diskuteres det rundt Petrobras og korrupsjonsskandalen.

–Jeg tenker at det er naturlig at Økokrim følger opp så omfattende skandaler. Og så får vi håpe at det ikke treffer flere norske selskaper.

Hun utelukker ikke at det kan komme noe godt ut av skandalen:

– Det er klart at man lærer av feil. Norske selskaper kan bli enda mer bevisst rundt korrupsjon, sier Lycke.

Subsea 7 har også kontrakter med Petrobras, og sier at de ikke ønsker å spekulere i etterforskningen.

– Vi er klar over at Sevan Drilling er involvert i en etterforskning som har tilknytning til Brasil. Vi ønsker ikke å kommentere eller å spekulere i denne typen etterforskning, sier kommunikasjonsrådgiver Ashley Shearer til E24.

Les også

Økokrim må droppe saker etter budsjettkutt

Storskandale

Den såkalte Petrobras-skandalen har rystet Brasil. Ikke bare har en rekke større selskaper og høytstående næringslivstopper og blitt trukket inn, men det samme har fremtredende politikere.

Blant annet var landets president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbytte, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler

Les også

Korrupsjonsekspert: Tror flere norske selskaper har gitt etter for bestikkelser i Brasil

Les også

Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Les også

– Kontraktene ble inngått før vi tok kontroll

Publisert:

Her kan du lese mer om