SV foreslår avgift på oppdrettslaks

SV ser til Skottland og vil innføre en lakseavgift som skal sørge for at fylker og kommuner sitter igjen med ekstrainntekter fra oppdrettsnæringen.

VIL HA LAKSEAVGIFT: SVs Torgeir Knag Fylkesnes.
 • NTB
Publisert: Publisert:

Skatten skal være på 25 øre per kilo fisk, og den vil gi kommuner med oppdrettsanlegg en kvart milliard kroner, skriver Klassekampen.

– Dette er nivået i en tilsvarende ordning i Skottland, og der lever næringen godt med det, SVs fiskeripolitiske talsmann Torgeir Knag Fylkesnes. Avisen trekker fram at oppdrettsnæringen har skattefordeler som andre bransjer ikke har.

– I startfasen gikk oppdrettskonsesjonene til lokale aktører. Det ga arbeidsplasser og skatteinntekter, altså en form for grunnrente. Med tiden har eierskapet blitt kraftig konsentrert, og den teknologiske utviklingen har ført til bratt fall i sysselsettingen, sier Fylkesnes.

Men administrerende direktør Geir Ove Ystmark i havbruksnæringens organisasjon Sjømat Norge har ikke troen på avgiftsforslaget.

– Vi vet at pris og valuta vil svinge, og det er ikke forsvarlig å legge opp til et langsiktig avgiftsregime basert på ekstraordinært gunstige betingelser, sier han og legger til at havbruksfondet, der hoveddelen av konsesjonsinntektene skal tilbake til oppdrettskommuner, må få komme på plass før nye avgifter foreslås.

Les også

Fire fiskegiganter ut mot Sandberg

Les også

Regjeringen åpner for laksevekst

Les også

Kina åpner døren på gløtt for norsk laks

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppdrettsnæring
 2. Laks
 3. Sjømat

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  SV foreslår avgift på oppdrettslaks

 2. Sammenblandingen mellom laksenæring og forskning: – Det er cowboy-tilstander

 3. Betalt innhold

  SV-topp angriper lakseeiernes superprofitt

 4. Økonomiprofessor mener regjeringens lakseavgift er uheldig

 5. Flertall for ny avgift på oppdrettsfisk