Mener Erna Solberg må ta grep om denne grafen: – Det er dramatisk

Antallet som vil studere IKT-studier vokser raskt, det gjør ikke de planlagte studieplassene.

MÅ HANDLE: Næringslivet, interesseorganisasjonene og opposisjonen er enige om at Erna Solberg og regjeringen må handle raskt for å få flere unge ut i IKT-utdanning. (Fotomontasje)
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Tall fra Samordna Opptak viser at rekordmange unge vil studere IKT, men antallet studieplasser vokser marginalt år over år.

Norske næringslivsledere er desperate etter flere digitale hoder, men må se langt etter flere utdannede her til lands.

Høyre har lenge sagt at flere unge må velge IKT-studier, men tall fra Samordna Opptak viser at spriket mellom planlagte studieplasser og personer som ønsker å studere IKT har økt hvert eneste år siden de kom i regjering.

Det er altså ikke viljen det står på, men studieplassene.

– Dette er en varslet utvikling fra IKT-bransjen, men regjeringen har ikke tatt ansvar for å opprette nok IKT-studieplasser, sier Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

KRITISK: Martin Henriksen, utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet mener regjeringen lar muligheten gå fra seg når tusenvis av unge vil studere IKT, men ikke får muligheten.

Henriksen mener regjeringen ikke griper muligheten de har ettersom så mange faktisk ønsker å studere IKT og teknologi.

– Antall søkere som avvises har økt med nesten 10 000 totalt siden 2013, og på de fire første årene med Høyre- og FrP-regjering har antallet avviste kvalifiserte søkere økt med rundt 70 prosent. Det er dramatisk, og gjør at mange unge må sette livet på vent, sier han.

Halvparten står uten plass

Google-sjef i Norge Jan Grønbech er en av dem som har engasjert seg i saken, og har følgende budskap til norske studenter som ikke får studieplass på norsk IKT-studier:

– Studentene for satse på utlandet i mellomtiden og så får universitetene her hjemme bygge opp kapasitet for fremtidens økende behov.

Les også

Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

Tallene E24 har hentet fra Samordna Opptak tar utgangspunkt i Infotek-studier, som viser at 5.892 hadde informasjonsteknologi som førstevalg på studielisten, mens det bare er planlagt 2.282. studieplasser.

Ser man på teknologistudier generelt, sier IKT Norge og Abelia at 20.000 unge i år ønsket å studere teknologistudier, men at det bare er 9.000 studieplasser tilgjengelig på norske universiteter og høyskoler

– Vi tror dette gapet bare kommer til å øke om ikke politikerne får opp farten og oppretter flere IKT-studieplasser, sier leder i IKT-Norge Heidi Austlid.

Regjeringen har lovet 1.500 nye studieplasser de neste årene, men dette er ikke nok, ifølge Austlid.

– Dette er langt ifra nok. Våre konservative tall viser at vi trenger minimum 5.000 nye IKT-studieplasser for å begynne å tette gapet mellom tilbud og etterspørsel.

Googles Grønbech synes det er gledelig at det kommer flere IKT-studieplasser fremover, men at det vil ta lang tid å komme til et nivå man kan si seg fornøyd med.

– Man bygger ikke et MIT over natten, sier Grønbech og refererer til toppuniversitetet Massachusetts Institute of Technology i USA.

Høyres Mathilde Tybring-Gjedde sier regjeringen deler ønsket om flere IKT-studieplasser.

VIL GJØRE MER: Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde mener kvaliteten på studiene må trumfe volumet på hvor mange plasser som legges til hvert år. Hun sier likevel at et økt antall IKT-studieplasser er svært viktig for regjeringen.

– Vi ser i likhet med alle andre behovet for flere studieplasser, og det er bra at folk er utålmodige. Men vi har faktisk sørget for 2.000 nye studieplasser innen 2021, og vi mener at alle plassene vi legger til skal ha høy kvalitet, sier hun.

Hun mener IKT-Norge og Abelia burde juble etter regjeringen i forrige uke lanserte at koding og algoritmisk tenkning skal inn i læreplanene på grunnskolen.

– Folk må ha en grunnkompetanse for å lettere spesialisere seg.

– Men har dere fokusert på dette tidlig nok?

– Vi har hatt dette som et stort fokus siden 2013, men det er klart at vi ikke er 100 prosent fornøyd, det kan man aldri være, særlig på dette feltet. Vi skal gjøre mer, sier Tybring-Gjedde.

Søkte om 200 nye studieplasser – fikk 30

Mange universiteter og høyskoler har søkt om et økt antall studieplasser for IKT-utdanning.

Oslo Met søkte om 100 nye slike studieplasser, men fikk kun 30.

– Hvis vi glipper i kompetanseracet er vi helt kjørt, vi må være så gode at vi kan konkurrere internasjonalt, sier Egil Trømborg, dekan ved Oslo Mets fakultet for Fakultet for teknologi, kunst og design.

Les også

Fersk rapport: Det offentlige bruker milliarder på digitalisering – lederne ser ikke verdien

Han ville helst hatt 200 nye studieplasser, men universitetet mente det var urealistisk å be om.

Trømborg kritiserer ikke bare antallet studieplasser regjeringen har godkjent, men også hvem som får studieplassene, ettersom NTNU var mottageren av majoriteten av plassene.

Han mener det er et poeng at de fleste jobbene innen IT finnes i Oslo.

– Det virker ikke som regjeringen har tenkt tilstrekkelig strategisk, men heller sett på NTNUs sterke merkevare og tildelt dem de fleste plassene, sier Trømborg som sier han kun har respekt for NTNU som utdanningsinstitusjon.

– Dit man sender studentene for å studere, er jo ofte der de søker jobb, og det er et problem for næringslivet i Oslo-regionen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skole og utdanning
  2. IKT Norge
  3. NTNU
  4. Studentliv

Flere artikler

  1. – Dette er tull

  2. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

  3. – Flere studieplasser går på bekostning av kvaliteten

  4. Nok et rekordår for høyere utdanning

  5. Snart går søknadsfristen ut: – Håper studentene fullfører studieløpene