Nord-Irland tjener fett på «Game of Thrones»

Anslag viser at Nord-Irland kan ha tjent over 400 millioner kroner på TV-suksessen «Game of Thrones» - og det er bare så langt.

PENGEMASKIN: TV-serien Game of Thrones har fått fart i Nord-Irlands turistindustri. Anslag viser at industrien og lokalbefolkningene kan ha dratt inn inntil 405 millioner kroner på serien. Illustrasjonsfoto viser «Khaleesi of the Great Grass Sea, Breaker of the Chains, Mother of Dragons».

CALAL+/HBO
  • Hans Iver Odenrud
Publisert:

TV-kanalen HBOs suksesserie, «Game of Thrones», er mer enn bare en seermagnet og pengeku for den amerikanske betal-TV-kanalen.

Også befolkningen og næringslivet i seriens «hjemland», Nord-Irland, har tjent stort på de tre første sesongene av fantasi-produksjonen.

Anslag avisen International Business Times har tilgang til viser at den nordirske regionen så langt har tjent 65 millioner dollar på serien.

Det tilsvarer 405 millioner kroner med dagens dollarkurs.

Populære serie

Store deler av serien har vært filmet på Nord-Irland, og nylig ble det kjent at også sesong nummer fire i rekken skal filmes på den britiske øyen.

Mange håper nå serien kan skape en tilsvarende «Ringenes Herre»-effekt, som New Zealand opplevde etter filmene - hvor turistene strømmer til innspillingsstedene.

- Verdien av «Game of Thrones» er selvfølgelig enorm, sier Moyra Lock, som er en av personene som jobbet med å få HBO til å legge innspillingen til Nord-Irland.

- I tillegg til den globale eksponeringen selskapet gir Nord-Irland, er de indirekte effektene av turisme ekstreme,

Fristet med lave skatter

I USA alene har «Game of Thrones» i gjennomsnitt 11,6 millioner seere per episode. I tillegg følger flere millioner europeere serien tett.

For produsentenes del var, i tillegg til naturomgivelsene, Nord-Irlands attraktive lave skattesatser avgjørende for bestemmelsen av produksjonsfasiliteter.

NORD-IRLAND: Mange håper «Game of Thrones» kan skape en tilsvarende «Ringenes Herre»-effekt, som New Zealand opplevde etter filmene - hvor turistene strømmer til innspillingsstedene.

Helen Sloan

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Nord-Irland

Flere artikler

  1. Oljefondet på eiersiden i «Game of Thrones»

  2. Game of Thrones fører turistene til Kroatia

  3. Eier langt mer enn «Game of Thrones»: Her er Oljefondets film- og TV-aksjer

  4. Annonsørinnhold

  5. Så viktig er finansene i «Game of Thrones»

  6. Én episode av «Game of Thrones»: 123 mill.