Forhandler for å unngå togstreik: Fortsatt ingen løsning

Hvis ikke jernbaneansatte og Vy kommer til enighet kan togtrafikken på Østlandet bli rammet av streik fra tirsdag morgen. Mandag kveld sitter partene hos Riksmekleren.

STREIKEFARE: Ved midnatt går fristen ut i meklingen mellom Norsk Jernbaneforbund og Vy.

Foto: Berit Roald NTB scanpix
Publisert:,

– En viss bevegelse er det, i den forstand at en snakker godt sammen, og begge parter har en konstruktiv tilnærming til det tvisten dreier seg om. Men hvorvidt vi kommer i mål er det for tidlig å si ennå, sier mekler Carl Petter Martinsen til E24.

Mandag kveld sitter LO Stat og arbeidsgiverforeningen Spekter hos Riksmekleren for å finne en løsning på konflikten som kan ende med streik.

Norsk Jernbaneforbund (NJF) har varslet at 63 konduktører på togstrekninger på Østlandet blir tatt ut i streik fra tirsdag morgen dersom partene ikke blir enige.

Skulle streiken bli et faktum kan togavganger på regiontoget Lillehammer-Drammen, Østfoldbanen, Gjøvikbanen og lokaltog på Østlandet bli innstilt, har Vy opplyst.

Les også: (+) Dette er Norges fem mest subsidierte togstrekninger

– Er håp

Meklingen har i utgangspunktet frist ved midnatt.

– Det er en prosess som mellom partene som pågår. Hvorvidt det er behov for å mekle på overtid vet vi ikke ennå, sier Martinsen.

Han sier det er godt forhandlingsklima mellom partene.

– Hvorvidt vi skal si at vi er optimist eller ikke er litt tidlig å si. Så lenge det er parter til stede her er det i alle fall et håp, sier Martinsen.

– Kan det drøye utover natten?

– Det kan hende. Det er ikke helt uvanlig.

– Hva er de vanskeligste punktene å bli enige om?

Les også

Subsidierer hver passasjer med 767 kroner: – Kunne nesten sendt folk med taxi

– Det er ingen i økonomi i denne meklingen, så det er i første rekke et krav til tariffesting på det som går på kompetanse og bemanning for ombordpersonale i togsettene, sier Martinsen.

Les også: Næringslivsaktører vil ta nattoget: – Tilbudet er sprengt

Kravene

Kravet fra de jernbaneansatte er forhandlingsrett på opplæring og bemanning, sa forbundsleder Jane Sæthre i NJF til E24 i helgen.

Opplæring og bemanning om bord i togene har tidligere vært regulert av en egen forskrift, men denne skal erstattes av EU-regler. Da frykter NJF at togselskapene vil svekke ansattes lønn og arbeidsvilkår.

– Vy vil ha styringsrett. Det kan vi ikke gå med på. Målsettingen er et nasjonalt regelverk. Vi har forsøkt å få til et regelverk med jernbanemyndighetene uten hell. Det er ikke meningen å ramme Vy spesifikt, men siden det er de som fremdeles har monopol på togstrekningene, er det Vy det går ut over, sa Sæthre.

Pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy sier selskapet ikke har noen kommentar før resultatet fra meklingen er klart.

Les også

Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen

Dette er stedene som kan bli rammet av streik, totalt 63 medlemmer:

  • Oslo: 26
  • Moss: 1
  • Lillestrøm: 2
  • Hamar: 1
  • Lillehammer: 26
  • Gjøvikbanen: 6
  • Gjøvik: 1
Les også

Her subsidieres hver passasjer med 767 kroner

Les også

Trøndere vant milliardkontrakt for å kjøre buss i Sverige

Les også

Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager

Her kan du lese mer om