Nødhjelpsorganisasjoner styres av samfunnstopper

– Jeg opplever arbeidet som svært givende, sier Idar Kreutzer, som kombinerer rollen som næringslivstopp med styrearbeid i Flyktninghjelpen.

 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert:

Flere av landets mest innflytelsesrike bedriftsledere og styregrossister har de siste årene inntatt hjelpeorganisasjonenes styrer, viser en oversikt VG og E24 har utarbeidet. Mange av dem leder store organisasjoner og bedrifter med flere tusen ansatte.

I Kirkens Nødhjelp sitter for eksempel den tidligere toppsjefen i Orkla ASA, Dag J. Opedal, i styret. Opedal er i dag styremedlem i Telenor og en rekke andre bedrifter og store fond. Og som E24 og VG skrev onsdag, er Opedal - sammen med Jan Erik Korssjøen i PLAN Norge - også styremedlem i våpenprodusenten Nammo.


Tips våre journalister her

– Alle styrer bør ha medlemmer med noe næringslivskompetanse. Det er viktig kompetanse for en organisasjon med cirka 750 millioner i budsjett som legger stor vekt på profesjonell forvaltning og forsvarlig drift, sier kommunikasjonsjef Håkon Haugsbø i Kirkens Nødhjelp til VG og E24.

Tirsdag skrev E24 og VG om den stadig voksende pengebingen til hjelpeorganisasjonene, og at fire av selskapene E24/VG gransket, hadde investert i omstridte selskaper.

NØDHJELPSORGANISASJONENE: Avviser kritikken

- Viktig for oss

Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge og tidligere konsernsjef i Storebrand, er styreleder i Flyktninghjelpen. Toppsjefen i Eksportfinans, Gisele Marchand, er nestleder i styret i organisasjonen, der også tidligere Høyre-leder Kaci Kullmann Five nylig satt.

– Det er viktig for oss å ha Kreutzer, Marchand og Kullmann Fives ekspertise i vårt styre. Vi har ansvar for en milliardbedrift med flere tusen ansatte og jobber i noen av de vanskeligste områdene i verden, sier informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen.

– Da er det også viktig at organisasjonen har profesjonelle styremedlemmer som på et overordnet nivå kan overvåke at organisasjonen har kontroll på økonomi og drift og at våre mottakere får god og effektiv hjelp, fremholder han.

- Svært givende

Kreutzer selv sier til VG og E24 at han lett takket ja da han ble spurt om å ta på seg ledervervet i Flyktninghjelpen.

Etter mange år som administrerende direktør i Storebrand ble han i 2012 ansatt som toppsjef i bransjeforeningen Finans Norge.

– Jeg opplever arbeidet som svært givende, og det er meningsfylt å kunne bidra til å hjelpe noen av dem som trenger det aller mest. Jeg lærer mye av å arbeide med flinke mennesker i en veldrevet organisasjon, innenfor et annet felt enn der jeg har min yrkeserfaring.

Kreutzer peker på at Flyktninghjelpen arbeider i mange av de mest kompliserte og krevende konfliktområdene i verden.

– Jeg var selv på feltreise til Nord-Kivu i DR Kongo i 2012, og er meget imponert over hva dyktige mennesker i felt får utrettet under noe som for de fleste av oss fremstår som umulige arbeidsforhold.

Kreutzer sier at de gjennom flere år har erfart en profesjonalisering av det humanitære arbeidet nasjonalt og internasjonalt.

- GIVENDE: Idar Kreutzer sier han ikke kunne takke nei da han ble spurt om å bli styremedlem i Flyktninghjelpen. Her på felttur til Øst-Kongo.

– De som finansierer arbeidet, stiller stadig strengere krav til dokumentasjon av leveranser, organisasjonene spisser sine strategier, øker effektiviteten, arbeider målrettet med rekruttering og utvikling av nøkkelkompetanse, sier Kreutzer.

Han mener at Flyktninghjelpen har et meget kompetent styre med bred og relevant erfaring fra blant annet forskning, humanitært hjelpearbeid, politikk og samfunnsliv.

– Min egen erfaring fra næringsliv og større organisasjoner kompletterer styrets kompetanseprofil.

- Kompetanse, ikke nettverk

I Redd Barna har tidligere leder av konsulentselskapet Accenture, Nils Øveraas satt seg i styrelederstolen. Øveraas er i dag leder av Den norske Turistforening.

Rundt samme bord som Øveraas sitt blant annet Erik Keiserud som flere ganger er blitt kåret til landets beste forretningsadvokat innen sine felt. Keiserud er i dag styreleder i Folketrygdfondet, partner i Advokatfirmaet Hjort i Oslo og leder i Advokatforeningen.

Strategi- og økonomisjef Yngve Seierstad Stokke i Redd Barna sier at styremedlemmenes kompetanse helt klart er mye viktigere enn nettverkene deres.

– Vi har vel ikke erfaring med at styremedlemmer i utstrakt grad har gjort nytte av nettverkene sine i Redd Barna-sammenheng. Det er derimot veldig viktig for oss å ha ulik kompetanse i styret, sier han.

Stokke sier at det er viktig for organisasjonen at noen i styret har erfaring med forretningsvirksomhet ettersom Redd Barna forvalter mange hundre millioner kroner hvert år.

– Våre givere skal vite at det er en profesjonell håndtering av disse midlene som blir brukt på god måte og under klare retningslinjer, inkludert kontroll og revisjon. Det er gjennom hvert enkelt styremedlems kunnskap og kompetanse vi sikrer gode beslutninger.

KRITISK: Professor Anne Welle-Strand ved BI Institutt for ledelse og organisasjon.

Hos CARE har de formalisert utvelgelsen av styremedlemmer.

– Våre vedtekter fastslår hvilke type kompetanse styremedlemmene bør ha, sier Markeds- og kommunikasjonssjef i CARE Norge, Jon Ragne Bolstad.

I CARE-styret finner vi blant annet senioranalytiker Lise Lindbäck i Norges Bank Investment Managment,

Stiller spørsmål

Professor Anne Welle-Strand ved Handelshøyskolen BI mener det er grunn til å stille spørsmål ved om hva som er det egentlige motivet til næringslivsledere og andre profesjonelle som går inn i organisasjonenes styrer.

– Er det å styrke organisasjonenes effektivitet og måloppnåelse, eller å ivareta egen imagebygging som «Do Gooders»? Her må det overordnede spørsmålet være hva økt resultatoppnåelse tjener for den primære målgruppen, sier hun til VG og E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp
 2. Care Norge
 3. Plan Norge
 4. Redd Barna
 5. Flyktninghjelpen
 6. Kirkens Nødhjelp

Flere artikler

 1. Nødhjelpsorganisasjonene avviser kritikken

 2. Jobber med nødhjelp - og våpenproduksjon

 3. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner

 4. Kirkens Nødhjelp: - Må legge ut for prosjekter

 5. - Har stor verdi for toppledere