Etter Røkkes tårnstans: Trønderske politikere vil ha milliardærens byggeplaner til Trondheim

Frp-politiker vil ha Røkkes blå tårn til Trondheim, mens fylkesordfører Tore O. Sandvik utfordrer milliardæren til å gjenoppta Snøhetta-tegninger.

ØNSKET I TRONDHEIM: Modell av skyskraperen "Det store Blå" som Kjell Inge Røkke ville bygge på Fornebu i forbindelse med World Ocean Headquarters (WOH), et verdensledende havsenter på Fornebu. Nå som planene er stanset, hiver flere byer seg på.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix
  • David Bach
Publisert:

Mandag ble det klart at Kjell Inge Røkke stanser arbeidet med skyskraperen Store Blå på Fornebu, ifølge Budstikka.

Avgjørelsen kom fordi ingen av partiene i kommunestyret i Bærum ville ha Røkkes tårn ved den gamle flyplassen.

I forrige uke skrev NRK at det er ni norske steder som ønsker skyskraperen velkommen, ifølge en liste fra Rev Ocean. På listen sto Os, Porsgrunn, Sarpsborg, Sandefjord, Sandnes, Askøy, Haugesund, Fredrikstad og Larvik.

Nå har også Trondheim meldt seg på i «kampen» om å invitere moldenserens byggeplaner til sin by – om enn ikke akkurat skyskraperen.

Vil ha annet bygg

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) skriver nemlig i en e-post at Trøndelag fylkeskommune «inviterer Røkke til å realisere verdenshavenes hovedkvarter i Trondheim».

– Det er et prisverdig tiltak og vi antar at det er innholdet i bygget – og ikke selve hotellet og skyskraperen, som er viktig for Røkke.

– Jeg inviterer derfor Røkke til å plukke opp igjen Snøhettas spektakulære og godt gjennomarbeidede forslag om Ocean Space Centre på havna og ved Munkholmen i Trondheim, skriver Sandvik.

Han viser til at Trondheimsfjorden er en nasjonal testfjord for autonome skip, samtidig som byen huser NTNU, Sintef, Enova, Miljødirektoratet og Norsk institutt for naturforskning (NINA).

VIL GJENOPPTA: Fylkesordfører Tore O. Sandvik foreslår at Kjell Inge Røkke henter frem Snøhettas tegninger for et Ocean Space Center i Trondheim.

Illustrasjon: Snøhetta

Dessuten har regjeringen nylig besluttet å legge verdens mest avanserte havromslab på Tyholt og i Trondheimsfjorden, til en prislapp på 6 milliarder kroner, påpeker fylkesordføreren.

– Jeg utfordrer derfor Røkke til å ta opp igjen tegningene fra Snøhetta om fasilitetene ute ved Munkholmen og på Brattøra i Trondheim, samt å se på de maritimt historiske bygningene ved Ladejarlen som kan rehabiliteres til et maritimt senter, skriver Sandvik.

Les også

Røkke dropper arbeidet med skyskraper på Fornebu

– Må kline til

Utfordringen kommer dagen etter at stortingrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp), som sitter i bystyret i Trondheim, sa til Adresseavisen at han mener Verdenshavets hovedkontor og det medfølgende «Store Blå» bør legges til den tidligere hovedstaden.

– Her har vi NTNU, Sintef og Kongsberg Gruppen, og mange andre leietakere som man kunne fått inn i et sånt tårn, sier Bjørnstad til Adresseavisen.

Avisen skriver at kommunen har egne retningslinjer som bestemmer at Nidarosdomens dominans i landskapet skal bevares i Midtbyen. Likevel kan det åpnes for høyhus i andre deler av byen.

– Vi må kline litt til. Det er en siktlinje fra Munkholmen til Midtbyen, men hvor mange står på Munkholmen og ser innover og tenker det er bra at det ikke er noen bygg i mellom, sier Bjørnstad.

Flere artikler

  1. Røkke dropper arbeidet med skyskraper på Fornebu

  2. Aker vil ser på andre muligheter for å realisere Røkkes skyskraperdrøm

  3. Løsningen for å håndtere asiatisk konkurranse er sammensatt

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    – Å hindre lakselus er en forutsetning for at næringen skal vokse

  6. Tidligere ansatt: Straffet oss med armhevinger