Utfordrer føler seg forskjellsbehandlet: Mener Forbrukerrådet beskytter forbrukslånsbankene

Perx tilbyr folkefinansierte forbrukslån, og får derfor ikke tilby lån i Forbrukerrådets finansportal. Selskapet mener ordningen beskytter skyhøye renter – en kritikk Forbrukerrådet rister på hodet av.

FORBRUKSGJELD: Mange nordmenn har stor forbruksgjeld, og Forbrukerrådets plattform for sammenligning av forbrukslån skal være et verktøy for å finne billigste tilbud. I dag er Finansportalen forbeholdt banker, og ikke alternative långivere som folkefinansierte løsninger.
Publisert:

Finansportalen er Forbrukerrådets tjeneste for sammenligning av ulike produkter, deriblant lån og forbrukslån.

Perx tilbyr forbrukslån hvor kapitalen kommer fra privatinvestorer, og ikke banker, og tilbyr lavere rente enn mange av de store forbrukslånsbankene, men får ikke bli en del av Forbrukerrådets tjeneste.

– Denne listen er jo laget for forbrukerne og ikke for bankene. Burde ikke folk få se alle mulighetene som finnes der ute når det finnes billigere alternativer, spør styreleder og medeier i Perx, Gudmundur Einarsson.

Selskapet mener Forbrukerrådets praksis beskytter forbrukslånsbankene ettersom andre tilbydere, med lavere renter, ikke får slippe til.

– Vi mener forbrukerne blir lurt her, sier Einarsson.

De siste årene har en rekke alternative finansielle tjenester innen folkefinansiering og «crowdlending» vokst frem i Norge, og Finanstilsynet har gitt grønt lys til et knippe selskaper, hvor Perx er et av disse.

Les også

Storm mot stopp av folkefinansiering: Gjør det vanskeligere for startups

Forbrukerrådet mener kritikken treffer dårlig

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, rister på hodet av kritikken fra Perx.

PERX-TOPP: Styreleder og medeier i Perx, Gudmundur Einarsson, vil gjerne behandles på lik linje med bankene i Forbrukerrådets sammenligningstjeneste for forbrukslån.

– Vi føler oss ikke spesielt truffet av den kritikken. Vi har ingen historie for å beskytte forbrukslånsaktører, og det passer vel egentlig ganske dårlig med budskapet vi har om at forbrukslånsbankene må reguleres bedre og få strengere retningslinjer.

Jensen har historien på sin side ettersom Forbrukerrådet har vært kritisk til forbruksbankenes praksis i en årrekke, og har uttalt at rentetak for bankene hadde vært på sin plass.

– Vi har hatt som en regel at inngangsbilletten til Finansportalen er en bank-konsesjon. Så kan man være enig eller uenig i det, men det er en måte å holde høy kvalitet på tilbyderne i portalen.

– Betyr det at kvaliteten fra tilbydere som Perx er lavere enn de som er i plattformen nå?

– Nei, vi tenker ikke at Perx er useriøse eller holder lav kvalitet.

Jensen mener den største svakheten med selskaper som Perx er at man må klage gjennom et tredjeparts selskap hvis man skal henvende seg til for eksempel Finansklagenemda.

– Jeg vet at Finansdepartementet er veldig opptatt av klagemuligheter når det kommer til denne bransjen, sier Jensen.

Saken fortsetter under bildet.

SAMMENLIGNING: På Forbrukerrådets nettside Finansportalen kan man blant annet sammenligne Forbrukslån fra en rekke norske banker. Det er her Perx ønsker å inkluderes, men har i første omgang fått tommel ned av Forbrukerrådet som har bank-lisens som inngangsbillett i portalen.

Verdifull markedsføring

Einarsson mener de gir brukerne sine akkurat de samme rettighetene som bankene gjør, selv om man må klage gjennom en av Perx sine partnere.

Styrelederen sier de har vært i kontakt med Forbrukerrådet i seks måneder for å bli inkludert i Finansportalen.

– Hvorfor er det så viktig for dere å bli en del av denne listen?

– For oss, som er et lite selskap, er det verdifull markedsføring, sier Einarsson som sier bankene får mellom 2.000 og 4.000 klikk i måneden fra Finansportalen.

På forbrukerrådets sider kan man sammenligne både pensjonsløsninger, fond og en rekke banktjenester, men ikke noe knyttet til folkefinansiering eller «crowdlending».

Les også

Forslag kan gjøre crowdfunding lettere: – Har stått øverst på ønskelisten

– Finansportalen skal drive nøytral folkeopplysning, slik at forbrukerne kan navigere i et hav av ulike tilbud og rentenivåer. Da burde det være selvsagt at de også viser frem nye plattformer som tilbyr bedre betingelser og som kan spare forbrukerne for store summer, sier styrelederen.

Fagdirektør Jensen sier folkefinansiering ikke står øverst på listen, men at det antageligvis kommer som en egen kategori.

– Det er naturlig at vi sammenstiller disse produktene på et eller annet tidspunkt, men fra det jeg vet har vel Perx utstedt 100 lån til nå, så vi føler ikke det haster.

Les også

Storm mot stopp av folkefinansiering: Gjør det vanskeligere for startups

Les også

Skal ha 80 puber og butikker innen 2021

Publisert:
Gå til e24.no