For god for æresrunder

TRONDHEIM (VG) Bent Skammelsrud hadde det vondt da han sa farvel i går. Han hadde lyst til å fortsette. Men han fikk ikke lov. Han er for gammel.

Publisert:

Så hva er det som får Åge Hareide og Rosenborgs sportslige ledelse til å tro at Bent Skammelsrud ikke vil være like god neste år? Det var spørsmålet som hang i lufta da Skammelsrud ble tvunget til å ta en æresrunde han egentlig ikke hadde lyst på.

VG rådet tidligere i høst Rosenborg til å beholde Skammelsrud på banen. Begrunnelsen var enkel. Han er en av de få på Rosenborg-laget som naturlig behersker nivået i krevende mesterligakamper. Skammelsrud har teknikken, pasningssikkerheten, kløkten og rutinen. Det er naturlig for ham å være god på dette nivået. Enten han er 36 år, som nå, eller 37, som han blir i mai neste år.

Men Åge Hareide og Rosenborg ville ikke høre. Skammelsrud måtte vrakes for å gi plass til andre. Jeg tror langt de fleste som kranset Lerkendal i går, hadde vondt for å se logikken i den avgjørelsen. For hvorfor skal en klubb vrake en nøkkelspiller når de ikke må?

Ørjan Berg er ikke en mann som ytrer seg altfor ofte. Men i Skammelsrud-saken har han vært tindrende klar. Ørjan Berg er oppgitt og frustrert over at klubben kan vrake en spiller som er så viktig for laget. Han er åpenbart også i tvil om Skammelsrud lar seg erstatte i det spillermarkedet Rosenborg har råd til å operere.

Ørjan Berg har et stort poeng. For Rosenborg finner ikke en ny Bent Skammelsrud sånn helt uten videre. Skammelsrud er et produkt av et langt liv på Lerkendal, han har klubbens fotballfilosofi i kropp og sjel, og de som kommer etter ham har det ikke i samme grad. Derfor gambler Hareide og Rosenborg når de dropper klubbens strateg før de må. Hvis det viser seg å være en tabbe, kan det gi Hareide en tung start.

Det er slikt jeg tenker på når Bent Skammelsrud tar farvel. Det er gripende scener for dem som bryr seg. Men likevel er det noe som ikke stemmer. For vi vet at Skammelsrud er blitt tvunget til det. Han ville helst ha stått blant spillerne som holder seg litt på avstand og klapper. De som skal være med neste år.

I garderoben etterpå forteller han om tilbudene som er dukket opp etter at Rosenborg vraket ham. Han har sagt nei til fem, seks av dem allerede. Det er toppklubber det handler om, og det forteller at mange andre klubber ikke ser det alderdomsproblemet som Rosenborg gjør.

De ser bare at mannen er god. Og de finner det meningsløst at han ikke skal fortsette å være akkurat det; god.

Men det skal han ikke.

Og det er dumt. For å si det pent og behersket.

Publisert: