Staten selger historiske mengder skog

Statskog skal de nærmeste fire årene selge unna 500.000 dekar med skogeiendommer over hele landet.

SELGER: Statskog selger 500.000 dekar.
Publisert: Publisert:

Salget, som tilsvarer 500 kvadratkilometer, er det største statlige eiendomssalget i Norge i moderne tid, skriver Nationen.

– Her har skogeiere en unik sjanse til å styrke driftsgrunnlaget. Dette er god rødgrønn politikk. Flere og flere ser verdien av å eie skog, og salget kan også styrke grunnlaget for den enkelte grunneier til å drive videre med skog, jakt og fiske, sier landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I første omgang legges det ut 22 eiendommer i ti norske fylker. De største områdene er Hetlandskogen i Rogaland, Grimsgård i Buskerud, Rognryggen i Nordland og Langvatnet i Nord-Trøndelag.

Bakgrunnen for salget er at regjeringen gjennom Statskog fikk kjøpt 1,1 millioner dekar skog fra Orkla-eide Borregaard i 2010, til en pris av 1,7 milliarder kroner.

– Slik sikret vi nasjonalt eierskap til store skogarealer. Det åpner for salg av andre eiendommer, noe som kan gi bedre grenseavrunding og mer rasjonell drift både for Statskog og andre norske skogeiere, sier landbruksministeren.

Siden i fjor har staten solgt 87.500 dekar skog. Vedum tror på stor interesse for de nye områdene, selv med en for tiden lav tømmerpris. Selv om eiendommene i utgangspunktet går til høystbydende norsk eller utenlandsk kjøper, skal driftsforhold også vurderes. Kommunene kan også stille krav til bosetting.

Publisert:
Gå til e24.no