- Ikea får bygge i Vestby

Landbruksminister Sylvi Listhaug har gitt grønt lys.

LANG KAMP: Ikea har lenge kjempet for å få bygge på Delijordet i Vestby. Nå har landbruks- og matminister sagt at hun støtter utbyggingen.

NTB Scanpix
Publisert:,

- Det stemmer at Listhaug har sagt ja, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian Willanger i Ikea til E24.

Det var NRK Østlandssendingen som først meldte om landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) ja til å la møbelgiganten bygge på Delijordet i Vestby.

I flere år har Ikea forsøkt å få etablert et varehus i Vestby. I fjor høst kom det frem at de hadde funnet en egnet tomt på Delijordet. Siden den gang har det vært mye frem og tilbake, fordi flere mener at det grunnet den fruktbare matjorden på tomten ikke bør bygges her.

LES OGSÅ:135 mål matjord skaper hodebry for Ikea

- Tar lokalpolitikerne på alvor

Sylvi Listhaug sier til E24 at det er flere grunner til at de nå gir sitt ja til et Ikea-varehus i Vestby.

Sylvi Listhaug

Jan Petter Lynau

- For det første lovte Frp og Høyre før valget at vi ved et regjeringsskifte skulle etterkomme ønsket til kommunestyret i Vestby, hvor flertallet har stemt ja til Ikea, sier hun.

Hun påpeker også at totalt 20 ordførere i området har støttet Vestbys ønske om å la den svenske møbelgiganten etablere seg i Vestby.

- Med andre ord tar vi lokalpolitikerne på alvor, ved at vi har tatt hensyn til deres ønske i denne saken, sier hun.

Mindre areal

En annen grunn til at departementet nå har gitt grønt lys, er ifølge Listhaug at arealet på Delijordet for en stund siden ble redusert fra 135 til 70 dekar.

- Er altså snakk om et mindre areal enn det som først var planen. Dessuten vil kommunen dyrke opp et tilsvarende areal et annet sted i kommunen, sier hun.

- Med andre ord skal matjorden flyttes, slik at den ikke går tapt som følge av en Ikea-etablering, sier hun.

Ikke helt i mål

Ifølge Willanger kom nyheten fra Listhaug under en befaring på Delijordet mandag.

- Vi er selvsagt veldig glade for at landbruksministeren har gitt oss denne positive nyheten. Samtidig kan vi ikke juble helt ennå, sier Willanger.

Kristian Willanger

Ikea

Også kommunalminister Jan Tore Sanner (H) må nemlig godkjenne bygging på Delijordet før Ikea kan konkludere med at det blir Ikea i Vestby.

- Nå er det ikke annet å gjøre enn å vente på den endelige avgjørelsen, sier Willanger.

- Vi har ikke fått noen signaler om når vi kan vente oss et svar, men vi håper selvsagt på en snarlig avklaring, legger han til.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og regionaldepartementet på følgende er forsiktig med å kommentere saken.

- Denne saken er nå til behandling i departementet, og jeg ønsker derfor ikke å kommentere saken. På generelt grunnlag kan jeg si at vi skal gjøre en helhetsvurdering og avveie ulike interesser og faglige råd. Jeg kan ikke si noe om når vi vil ta en avgjørelse i saken, sier Amundsen til E24.

LES OGSÅ: Fortsatt uvisst for Ikea Vestby

Lang historie

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har tidligere sagt nei til byggingen, og fikk da også støtte fra Landbruks- og matdepartementet.

I mars ble det kjent at fylkesutvalget i Akershus avviste fylkesrådmannens innstilling om å si nei til Ikeas planer om å bygge et varehus i Vestby.

Daværende kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) uttalte i august at en samlet regjering vil sette seg ned og komme frem til et endelig svar.

Omtrent en måned senere skrev E24 at papirene da lå på miljøvernministerens pult, og at ordfører John Ødbehr (H) i Vestby trodde regjeringsskiftet medførte større sjanse for en etablering.

Etter regjeringsskiftet ble saken overført til Kommunal- og regionaldepartementet, som ifølge NRK nå har sagt ja.

LES OGSÅ: