Varslers identitet avslørt av The Guardian

Den britiske avisa The Guardian avslørte søndag identiteten til varsleren bak de store lekkasjene om overvåking av telefontrafikk og dataservere i USA.

VARSLEREN: Edward Snowden er mannen bak avsløringene om hvordan National Security Agency (NSA) har skaffet seg tilgang til opplysninger om telefontrafikken til millioner av mennesker.

Handout
Publisert:

Varsleren heter Edward Snowden, er 29 år gammel og tidligere teknisk assistent i etterretningstjenesten CIA, skriver The Guardian.

Han arbeider i dag i det private selskapet Booz Allen Hamilton, som utfører oppdrag for den militære etterretningstjenesten National Security Agency (NSA).

Ifølge The Guardian er det Snowden selv som har bedt avisa om å avsløre hans identitet.

– Jeg har aldri hatt noe ønske om å holde min identitet skjult, for jeg vet at jeg ikke har gjort noe galt, sier han.

Massiv overvåking

The Guardian har i en serie artikler de siste dagene kommet med flere store avsløringer om hvordan NSA har skaffet seg tilgang til opplysninger om telefontrafikken til millioner av amerikanere og om aktiviteten på serverne til selskaper som Microsoft, Google, Facebook, Yahoo, Skype og Apple.

LES OGSÅ: CIA-sjefen går av

Avsløringene har vakt oppsikt, men USAs president Barack Obama har forsvart overvåkingen som et viktig verktøy i kampen mot terror. Han har også understreket at overvåkingen er lovlig og godkjent av både Kongressen og rettsvesenet.

Presidenten har imidlertid vært mindre fornøyd med at opplysninger er blitt lekket til pressen om hemmelige overvåkingstiltak, og ifølge kilder i Det hvite hus har FBI og justisdepartementet jaktet på kilden til lekkasjene.

USAs etterretningssjef James Clapper fordømmer lekkasjene som svært skadelige. Han bekrefter at de etterforskes som en kriminalsak.

I skjul i Hongkong

Når Snowden nå velger å stå fram, er det ifølge The Guardian vel vitende om at han trolig vil måtte lide for det han har gjort.

Snowden forteller til avisa at han lever et svært behagelig liv med en årslønn på om lag 200.000 dollar, tilsvarende 1,2 millioner kroner, kjæreste og en familie som han elsker.

LES OGSÅ: 16 spektakulære cyberangrep

– Men jeg er villig til å ofre alt dette, for jeg kan ikke med god samvittighet være vitne til at USAs regjering ødelegger vernet om privatlivets fred, friheten på nettet og den grunnleggende friheten til mennesker i hele verden med dette massive overvåkingsmaskineriet som den har bygget i all hemmelighet, sier han.

Snowden oppholder seg i dag i Hongkong. Der har han vært i tre uker, for det meste i skjul på et hotellrom.

Villedet omgivelsene

Før han reiste, sa Snowden til sjefen at han trengte et par ukers sykmelding for å få behandling for sin epilepsi. Til kjæresten sa han bare at han måtte reise vekk i noen uker, uten å fortelle nærmere hva han skulle.

LES OGSÅ: Eksplosjon i antall norske data-angrep

– Det er ikke så uvanlig for en som har arbeidet i etterretningsbransjen det siste tiåret, forklarer han.

Med seg på reisen hadde han en mengde hemmelige dokumenter.

I Hongkong har Snowden gjort sitt ytterste for å sikre hotellrommet mot avlytting og annen overvåking. Når han skriver passord inn på den bærbare datamaskinen, gjemmer han seg under et pledd for å sikre at eventuelle skjulte kameraer ikke kan fange det opp.

Snowden forteller videre at han ikke ønsker å rette søkelyset mot seg selv, men at han forstår at pressen liker personlige fortellinger.

Ifølge The Guardian vil 29-åringen bli husket som kilden til noen av de mest betydningsfulle lekkasjene i USAs historie.

LES OGSÅ: