Kjøpte tjenester fra styrelederens selskap

I ti år har Norsk Tipping kjøpt tjenester fra eventselskapet Thue & Selvaag, der styreleder i Norsk Tipping Sigmund Thue er en av eierne.

  • Nilas Johnsen (VG)
  • Olav Røli
Publisert:

Samarbeidet mellom Norsk Tipping og Thue & Selvaag begynte i 1997 da Norsk Tipping var vertskap for kongressen "Oslo Relations".

Kongressen ble holdt i Oslo Spektrum i 1999 i samarbeid med World Lottery Association, og Thue & Selvaag var prosjektansvarlige.

Hverken Thue & Selvaag eller Norsk Tipping kunne i går fortelle hvor mye oppdraget var verdt, men etter det VG erfarer lå prisen mellom en og to millioner.

Våren 1998 ble Sigmund Thue, som eier 22 prosent av Thue & Selvaag, valgt til styreleder i Norsk Tipping. Siden har Norsk Tipping fortsatt å bruke eventselskapet.

- Allerede før Thue ble styreleder varslet vi Riksrevisjonen og Kirke- og kulturdepartementet om samarbeidet med Thue & Selvaag. Sigmund Thue har som styreleder i Norsk Tipping erklært seg inhabil i saker om Thue & Selvaag, sier informasjonsdirektør Peer J. Svenkerud i Norsk Tipping til VG.

Nådde ikke opp

Fra 2005 har Norsk Tipping måttet legge innkjøp ut på anbud, og da nådde ikke Thue & Selvaag opp i konkurransen om å arrangere kongresser og eventer for Norsk Tipping.

Men i sommer organiserte Thue & Selvaag likevel et arrangement for Norsk Tipping.

- Dette var et møte i World Lottery Association, som Thue & Selvaag har unik erfaring med. Prisen på 125000 kroner var langt under grensen på 500000 som tilsier anbud, sier Svenkerud.

Partner i Thue & Selvaag, Jomar Selvaag, anslår overfor VG at selskapet har solgt tjenester til Norsk Tipping for tre millioner kroner de ti siste årene.

I går kom Norsk Tipping til en sluttavtale med den sparkede eks-sjefen Reidar Nordby jr. Den innebærer at han likevel ikke får fortsette som spesialrådgiver, men får lønn i fem måneders oppsigelsestid og kan bli brukt som konsulent i fremtiden.

Les også: Tippesjefen mister sluttpakken

- Alvorlig

Det var kulturminister Trond Giske (Ap) som ba partene komme frem til en avtale. Giske er særdeles lite glad for at det statseide selskapet ga Nordby gartner-frynsegoder. Giske sier til VG at han nå gir Sigmund Thue en måneds arbeidsro til å rydde opp.

- Alle i styret må finne seg i å bli evaluert. Og styret har et ansvar i denne saken, sier Giske til VG.

Norsk Tipping har også fått refs av Riksrevisjonen for deres innkjøpsrutiner. Under gjennomgang av regnskapet for 2006 fant Riksrevisjonen ut at Norsk Tipping hadde kjøpt inn varer og tjenester uten å ha gjennomført anbudsrunde.

I ti av 132 tilfeller var det ikke inngått skriftlig avtale om leveranse av tjenester til Norsk Tipping. Alle disse leveransene har en verdi på over 500000 kroner.

- Vi ser svært alvorlig på dette, og har påpekt svakhetene, sier Thor Kristian Svendsen, ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen til VG.

Publisert:

Flere artikler