Bordell-modell har blitt en utfordring for Lego i Kina
Billige kinesiske kopier er en alvorlig hodepine for danske Lego. Kreativiteten er stor hos konkurrentene, som nå har lansert et bygg-det-selv bordell med inspirasjon fra en av Kinas store klassiske verk.
Kopier av Legos mest kjente produkter kan kjøpes online og på markeder overalt i Kina. Mange kinesiske produsenter tilbyr de mest populære Lego-seriene til vesentlig lavere priser enn originalene, og sluttproduktet ligner ofte svært mye på de ekte varene.
Alt fra pakningen til bruksanvisningen blir kopiert, selv kopi-selskapenes navn er til forveksling like den danske leketøysgiganten.
For Lego betyr det tapte inntekter og en risiko for at den danske merkevaren havner i problemer.
Det gjelder både når et ferdigdesignet produkt kopieres, og når klosser og figurer blir brukt i en ny sammenheng.
I sommer måtte Lego ta avstand fra en terror-tematisert kinesisk produktserie.
Nå har det igjen kommet en ny versjon på det kinesiske markedet. Denne gang er det et kinesisk modell, med navnet Yihong Countyard Brothel, som kan kjøpes både på kinesiske nettsteder og eBay.
Denne artikkelen ble først publisert av Business.dk
Inspirert av kinesisk klassiker
Den nye versjonen er en to-etasjers eiendom med klassiske kinesiske trekk i form av røde lanterner og kinesiske skrifttegn. Produktet inneholder også fem kvinnelige figurer og seks mannlige, hvorav den ene er på hesteryggen og en kommer i en bærestol.
Hele seansen er inspirert av den kinesiske klassikeren «Drømmen om det røde værelset» som ble skrevet av forfatteren Cao Xueqin på 1700-tallet.
Et stort antall TV-serier og dataspill har i nyere tid gjort Yihong-bordellet til et kjent fenomen i Kina.
Feil farge på klosser ga milliontap for Lego
Med eller uten litterære referanser har bordellet aldri blitt et offisielt Lego-produkt, stadfester konsernets pressesjef Roar Rude Trangbæk til Business.dk.
Han understreker at konkurranse er sunt, men at forbrukerne ikke må føres bak lyset.
– Man skal aldri være i tvil om når man kjøper et Lego-produkt av høy kvalitet og sikkerhet, og når man kjøper noe annet. Fremover ønsker vi naturligvis beskytte våre rettigheter, sier han.
Nytt selskap bak bordellet
Kampen mot kopiene er et globalt anliggende for Lego, men er for tiden særlig aktuelt i Kina. Det kinesiske markedet får større og større betydning for bunnlinjen, noe som er en utvikling konsernledelsen forventer vil fortsette.
De ti mest verdifulle varemerkene i Norden
Samtidig er kinesiske kopier begynt å finne veien til andre verdensdeler ved hjelp av netthandel. Derfor valgte Lego ifjor å starte et søksmål i Kina mot den kinesiske produsenten Lepin, som ifølge Lego er en av de største synderne.
Lepin eies av et stort kinesisk leketøyskonsern, som også eier det firmaet som har produsert det antikke bordellet.
Bordell-produsenten heter Xingbao og er et forholdsvis nytt selskap på markedet. Viksomheten ble startet i desember, men dukket opp på blogger og i artikler på hjemmesider for Lego-fans i fjor. Det skjedde eter en stor leketøysmesse i Sydkina, hvor Xingbao annonserte samarbeidsavtaler med noen av de mest kjente amatør-modellbyggerne.
Betalte for designet
Blant Legos store fanskare er det en intens konkurranse om å lage de største og fineste kreasjoner ved hjelp av de tilgjengelige delene. Mange av de beste utgavene finner sin vei til Asia hvor de blir kopiert og sendt på markedet. Blant annet Lepin er beryktet for å bruke denne metoden.
Norsk tech-selskap fikk inn over 100 millioner
Men Xingbao har etter alt og dømme valgt å betale for designet.
– Jeg ble kontaktet og spurt om jeg ville være en del av et nytt firma som ønsket å jobbe direkte med oss på den riktige måten og ikke bare kompensere for designet, men også inkludere vårt navn sammen med designet for å gi den rette krediteringen, forteller amatørdesigner Paul Boratko til fansiden Brickfanatics.co.uk.
– Jeg tenkte jeg kunne bli kompensert for jobben jeg har gjort eller takke nei, ikke få noe og muligens se mine modeller bli stjålet av noen andre, forteller han.