Hurtigruten pliktet å varsle Kystverket om smitte om bord før de la til kai i Tromsø, men det ble ikke gjort før søndag kveld

Først da MS Roald Amundsen ble flytta fra havneterminalen til Breivika søndag meldte skipet fra om at det var smitte eller mistanke om smitte om bord.

I BREVIKA:Hurtigruten MS Roald Amundsen til kai i Breivika  FOTO: HÅKON STEINMO
Publisert: Publisert:

Onsdag 29. juli fikk Hurtigrutens «Roald Amundsen» melding om at en tidligere passasjer på skipet hadde testet positivt for korona.

Dagen etter, da skipet var underveis til Tromsø, tok Hurtigruten kontakt med UNN fordi to av mannskapet om bord var blitt så syke at de trengte sykehusbehandling. Skipet la til kai tidlig fredag morgen og et par timer senere meldte UNN at de to hadde testet positivt på covid-19. Først tidlig på ettermiddagen ble offentligheten gjort kjent med at det var smitte om bord.

Ifølge Hurtigrutens egne planer for smittevern under sommerens ekspedisjonscruise skulle Kystverket hatt beskjed før Hurtigruten la til kai hvis det var smitte om bord. Denne meldingen kom imidlertid ikke før på søndag kveld.

– Vi fikk beskjed, men beskjeden kom ikke før søndag 2. august klokka 18.00. Det ble gjort i forbindelse med flytting mellom to kaier i Tromsø, sier kommunikasjonsdirektør Solveig Moe Frøland til iTromsø.

Les også

Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard

– Burde ha meldt fra tidligere

Ifølge Veileder for kystcruise langs norskekysten under covid-19-epidemien 2020 må alle aktører lage en smittevernplan som skal godkjennes av Helsedirektoratet.

Hurtigruten har sendt sin smittevernplan til Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og kystdepartementet og Justisdepartementet i forkant av sommerens ekspedisjonscruise.

Der står det at Hurtigruten skal varsle Vardø VTS, Kystverkets sjøtrafikktjeneste for Norge, ved smitte eller mistanke om smitte om bord.

– Hurtigruten skulle, som alle andre, melde fra om sykdom, men det gjorde de altså først på søndag. De burde ha meldt fra tidligere, sier Frøland.

Varselet som kom søndag kveld er ifølge Kystverket det eneste varselet som er registrert hos Vardø VTS fra Hurtigrutens «Roald Amundsen» i den aktuelle perioden. Dette ble altså gjort i forbindelse med flytting mellom to kaier i Tromsø.

– Denne forhalingen ble meldt inn i vårt elektroniske meldingssystem «SafeSeaNet», og det var der avkrysset for punktet om at det er eller har vært personell om bord med smitte eller mistanke om smitte, sier Frøland.

Da skipet ankom Tromsø fredag ble det altså ikke krysset av på dette punktet, til tross for at skipet hadde syke om bord og at UNN allerede torsdag kveld opplyste i dialog med selskapet at de mistenkte koronasmitte blant mannskapet.

iTromsø har henvendt seg til Hurtigruten, men har foreløpig ikke fått svar. Artikkelen vil bli oppdatert når Hurtigruten har besvart henvendelsen.

Les også

Hurtigruten lastet med lån: Har doblet gjelden på under to år

Publisert: