Fiskeoppdretterne

Sørkoreanske Dongwon inn i norsk lakseselskap: Håper på børsnotering i år

Sørkoreanske Dongwon Industries blir medeier i Salmon Evolution, som driver med landbasert oppdrett. Selskapets sjef mener det er naturlig med en børsnotering i år.

Illustrasjonsbilde.

Hommedal, Marit / NTB scanpix
 • Sondre Olav Thomassen Nes
Publisert:

Dongwon Industries er en av verdens ledende sjømatbedrifter med base i Sør-Korea, og tar en jafs på om lag ti prosent av det norske selskapet.

Dongwon betaler 50 millioner kroner for minoritetsandelen i Salmon Evolution. Det fremgår av en pressemelding mandag.

Gjennom avtalen inngår de to også et partnerskap om å bygge et landbasert oppdrettsanlegg i Sør-Korea. Salmon Evolutions teknologi skal utnyttes for å bygge anlegget.

– Dette er en veldig spennende mulighet for oss. Samarbeid med en global aktør som Dongwon Industries vil gi oss gode kommersielle muligheter, i tillegg til solid industriell støtte for å skalere konseptet vårt i nye markeder, sier administrerende direktør Håkon André Berg i Salmon Evolution i en melding.

Selskapet hentet 258 millioner i en emisjon i mars.

Administrerende direktør Håkon André Berg i Salmon Evolution.

Salmon Evolution

Børsnotering i løpet av året

Berg sier til E24 at avtalen ble til etter interesse fra begge sider.

– Dongwon har gjort en grundig jobb og kartlagt ulike aktører. De foretrakk teknologien vår og så på oss som en attraktiv aktør. For oss er det viktig å ha med seg en slik aktør når vi etablerer oss internasjonalt, Dongwon er en stor importør av laks i Asia, sier Berg.

Salmon Evolution ser for seg en børsnotering på Merkur Market i løpet av året.

– Det er vanskelig å være bombastisk på tid, men hvis markedet holder seg åpent er det naturlig i løpet av 2020.

Motivasjonen for børsnotering er først og fremst å sikre seg bedre tilgang til kapital, men Berg ser også fordeler gjennom at selskapet blir mer synlig.

Bygger anlegg i Norge

Det norske oppdrettsselskapet bygger for tiden et landbasert oppdrettsanlegg på Indre Harøy i Hustadvika kommune, med produksjonskapasitet på rundt 36.000 tonn laks per år. Denne investeringen er ifølge selskapet på rundt 1,3 milliarder kroner.

Salmon Evolution ser også muligheter i et partnerskap innen salg og distribusjon av laks med den nye sørkoreanske medeieren.

– Dette tar oss et langt steg videre i det arbeidet vi må legge ned for å sikre skalering og markedsadgang i et verdensmarked der kvalitet og bærekraft blir stadig viktigere. Dongwon vil også være en særdeles god og viktig partner i vårt fremtidige distribusjonsnettverk, sier styreleder Tore Tønseth i Salmon Evolution ifølge meldingen fra selskapet.

Salmon Evolution har brukt Pareto Securities og DNB Markets som rådgivere i transaksjonen med det sørkoreanske selskapet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Børsnotering
 3. Oppdrettsnæring
 4. Salmon Evolution
 5. Sør-Korea

Flere artikler

 1. Brakdebut på børs for Salmon Evolution

 2. Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

 3. Betalt innhold

  MDG vil fase ut alle åpne oppdrettsanlegg innen 2025

 4. Sprenger fjell for 750 millioner for å bli en av de største på lakseoppdrett

 5. Algedød gir millionsmell for Oslo-notert oppdretter