Høyre vil forhandle med regjeringen om lakseskatt: Åpner for mer skatt på næringen

Høyre er egentlig imot grunnrentebeskatning på havbruk. Likevel vil de forhandle med regjeringen om lakseskatten, og vil unngå at SV får bestemme. – Vi er enige med næringen om at de skal bidra mer.

Høyres fiskeripolitiske talsperson, Olve Grotle, sier de vil forhandle med regjeringen.
Publisert: Publisert:

– Vi har hatt utgangspunktet at den ordningen som ble fastsatt for to år siden har fungert godt. Men samtidig registrerer vi at næringen er villig til å betale mer skatt. Det kan være fornuftig, sier Olve Grotle, Høyres fiskeripolitiske talsperson.

– Det viktigste for næringen og beskjeden vi får fra dem er at det samlede skattetrykket er til å leve med.

Høyre sier nå at de vil forhandle med regjeringen om grunnrenteskatt på oppdrettsselskapene. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum åpnet denne uken for å forhandle med flere partier enn bare SV for å få et bredt forlik rundt lakseskatten. Regjeringen presenterte en gedigen skattepakke, som særlig var rettet mot kraft- og sjømatnæringen, i september.

– Høyre forventer at ved omfattende endringer i skattesystemet er det viktig med en bred enighet i Stortinget, slik at endringene kan stå seg gjennom ulike regjeringer, sier Linda Hofstad Helleland, næringspolitisk talsperson i Høyre.

– Høyre har ment at havbruk ikke skal ha grunnrenteskatt. Betyr dette at Høyre nå støtter grunnrenteskatt på havbruk?

– Vi får se hva regjeringen faktisk kommer med. Høyre vedtok på vårt landsmøte at vi var imot grunnrentebeskatning. Vi har respekt for det, men samtidig er vi enig med næringen om at de skal bidra mer, sier Hofstad Helleland.

Les også

Laksefest på Oslo Børs etter Vedum-kommentar

Vil holde SV unna

Hofstad Helleland og Grotle sier at de er mer optimistiske til regjeringens forslag etter at Vedum åpnet for at forslaget kunne bli endret.

– Høyres bekymring var at de skulle la seg diktere av SV i denne saken, og at forslaget kunne bli enda mer skadelig, sier Hofstad Helleland.

Linda Hofstad Helleland, næringspolitiske talsperson i Høyre, sier at de er enige i at havbruksnæringen skal bidra med mer til samfunnet.

– Vi kommer til å være en konstruktiv aktør som vil bidra til at vi kan få et så bredt flertall som mulig, noe som innebærer at næringen vil bidra mer, men uten skadevirkningene for arbeidsplasser og videre utvikling for havbruksnæringen.

– Dersom dere får en enighet med regjeringen, vil dere da beskytte ordningen når dere selv sitter i regjering, og ikke kutte i den?

– Ja, det tenker jeg er en av de viktige tingene man må ta med seg. Blir det en ordning Høyre kan gå for så er nettopp det at den er forutsigbar og ikke blir endret en ganske viktig del av det. Et robust system, som ikke blir endret fra dag til dag er viktig, sier Grotle.

Ber Vedum snakke med markedet

De to vil ikke gå inn på nøyaktig hva de vil kreve fra regjeringen for å støtte forslaget. Men Grotle sier at ordningens innretning på normpris må forkastes.

Les også

Laksemilliardær om lakseskatt: – Staten vil rane kysten

Ifølge regjeringens forslag, skal grunnrenteskatten bli basert på en «normpris». Dette er en pris som blir satt på grunnlag av børspriser på laks, skriver regjeringen.

– Normprisen kobler salgsprisen opp til Nasdaq, og dette har store mangler. Nasdaq er ikke en fiskebørs, og gir ikke korrekt pris. Den kan være for høy mener noen, og tar for eksempel ikke hensyn til kvaliteten på fisken, sier Grotle.

Han sier dette er en stor utfordring for produsenter og eksportører som vil inngå fastpriskontrakter.

– Dersom du har inngått fastpriskontrakter kan du ende i en situasjon der du må betale over 100 prosent skatt dersom normprisen er høyere enn fastprisen, sier Grotle.

Grotle sier han frykter det kan føre til at etterspørselen etter norsk laks går ned.

– Nå som regjeringen tar et steg tilbake og åpner for andre løsninger burde de gi melding til markedet med en gang at det ikke blir aktuelt med normpris.

Publisert: