OneCoins norske advokat avviser pyramide-beskyldninger

OneCoins norske advokat benekter at nettverksselskapet med 5.000 norske medlemmer er et ulovlig pyramidespill.

UNDER HARD SKYTS: OneCoins norske advokat sier den norske medlemsmassen kar økt kraftig og nå teller 5.000 personer. Nettverksselskapet er under politietterforskning i flere land.
Publisert: Publisert:

– Når Lotteritilsynet går ut med det jeg tolker som advarsler, uten å selv ha foretatt en rettslig vurdering, mener jeg det blir helt feil, sier Patrick Lundevall-Unger.

I et intervju med E24 tar OneCoins norske advokat avstand fra pyramide-anklagene som hagler mot det verdensomspennende nettverksselskapet.

Han opplyser at den norske medlemsmassen teller cirka 5.000 personer etter «veldig sterk vekst» det siste året.

Tidligere i oktober skrev E24 at Lotteritilsynet har sendt selskapet et brev på bakgrunn av de mange tipsene og henvendelsene de har fått.

BAKGRUNN: Tusener av nordmenn investerer i mystisk kryptovaluta

Politietterforskes

Tilsynet sier de ikke vil trekke konklusjoner om virksomhetens lovlighet, fordi de ikke har opprettet noen gransking.

Men en rekke andre land har advart forbrukere mot å involvere seg. Det svenske Lotteritilsynet politianmeldte OneCoin i januar, og selskapet er under politietterforskning i både Tyskland og Storbritannia.

Kina har sågar gått til arrestasjoner – og gjort beslag av verdier for nær en halv milliard kroner.

FORSVARER ONECOIN: Advokat Patrick Lundevall-Unger utfordrer kritikerne til å fremlegge dokumentasjon. Han avviser sterkt at OneCoin er en ulovlig pyramide.

Men Lundevall-Unger sier OneCoin har gjort en grundig juridisk vurdering i henhold til lovverket både i Norge og utlandet.

I Norge må minst 50 prosent av selskapets omsetning være reelt produktsalg for å være godkjent. Hvis medlemsverving er hovedinntekten, er selskapet en ulovlig pyramide (se faktaboks lenger ned i saken).

– Det er avgjørende. Men hovedvekten ligger ikke på verving i OneCoin. Det opererer ikke i noen gråsone i det hele tatt, sier advokaten.

– Tar fullstendig feil

– Har du vært i kontakt med Lotteritilsynet?

– Det har jeg, og jeg forstår at de ikke har opprettet noen gransking.

– Ønsker de informasjon fra dere?

– Nei.

– De sier de har sendt et brev uten svar?

– Jeg har ikke mottatt noe. Men vi har uansett foretatt en grundig vurdering av det norske regelverket.

– Tilsynet viser til flere tipsere som sier at investeringene gjøres i et pyramidelignende omsetningssystem. Tar de feil?

– Jeg mener at de tar fullstendig feil. Da har de ikke gjort en grundig analyse, og ikke satt seg inn i det operative systemet, sier advokaten.

SKAPEREN: Bulgarieren Ruja Ignatova beskrives som OneCoins «grunnlegger og visjonær».

Inntekter genereres oppover

Han sier han ikke kan begripe at Lotteritilsynet velger å gi «slike signaler» om virksomheten overfor E24, samtidig som de ikke har iverksatt gransking.

– At de har valgt å ikke åpne tilsynssak, er fordi de ikke finner noe juridisk grunnlag for det, slik jeg oppfatter det.

– Er det riktig at medlemmer tjener penger på å verve andre?

– Du har muligheten til det.

– Slik at inntekter genereres oppover i systemet etter hvert som nye medlemmer strømmer til?

– Det er en del av det, helt riktig. Sånn vil det alltid være i slike omsetningssystemer.

– Hvilke omsetningssystemer viser du til da?

– Det er et klassisk omsetningssystem. Det er ikke noe nytt, det er helt basic. Men det avgjørende er at man ikke er nødt til å verve. Du kan handle OneCoin uten å verve.

«Akkurat som aksjer»

OneCoin tilbyr flere forskjellige «startpakker» for medlemmer. De som kjøper en pakke får såkalte tokens. Disse kan bruke til å kjøpe OneCoins.

– Du kan starte som «rookie» (nybegynner, journ.anm.), hvor du kjøper en pakke og får et minimum antall tokens som du handler med, sier advokaten.

– Men du kan også gå inn med for eksempel 25.000 euro, og da får du enda flere tokens og kommer deg fortere opp i systemet. Akkurat som aksjer, bedyrer han.

– Du kan danne deg egne undergrupper i det du verver folk, og da tjener du selvsagt også på dem som tjener under deg i systemet.

– Er ikke det et pyramidetrekk?

– Norsk lov sier at dersom man kan dokumentere at inntekter fra verving overstiger 50 prosent av de totale inntektene, da beveger man seg over i et ulovlig omsetningssystem. Men vi mener det er langt ifra denne terskelen.

– Det er ingen tvang

Når E24 spør om hva inntektsandelen fra medlemsverving faktisk er, svarer advokaten at medlemmer har mulighet til å generere så mye som 80 prosent av inntektene via verving av nye medlemmer.

– Men det er ingen tvang, sier advokaten, og fortsetter:

– Ulovlige pyramidespill baserer seg dessuten kun på inntekter via verving, hvor det ikke tilbys noen annen mulighet.

Utover inntekter som genereres fra verving av medlemmer, opplyser advokaten at det får inntekter fra salg av interne opplæringsprogrammer.

– Men Lotteritilsynet har tidligere bestemt at også konstruksjoner som inneholder produkter, som World Ventures, er ulovlige pyramider?

– Det får Lotteritilsynet stå for. Det er ikke min vurdering og tolkning av loven.

– OneCoin etterforskes av politimyndigheter i flere land. Er dere forberedt på en mulig norsk gransking?

– Det er ikke noe jeg vil ta stilling til akkurat nå. Men de som kommer med påstander, bør ha grunnlag for å fremme dem.

Lotteritilsynet presiserer overfor E24 at det er et informasjonsbrev de har sendt til en kontaktperson hos OneCoin, og at de har bedt om et svar på dette, men foreløpig ikke mottatt noen tilbakemelding.

Bakgrunnen for informasjonsbrevet er at Lotteritilsynet har mottatt mange henvendelser om OneCoin. Lotteritilsynet har imidlertid ikke gjort noen vurdering av OneCoin og om det de driver med er lovlig eller ikke.

Publisert:
Gå til e24.no