IMF-sjef Christine Lagarde må møte i retten

Må forsvare seg mot påstander om forsømmelse knyttet til milliardutbetaling til forretningsmann.

LAGARDES BANEMANN?: Christine Lagarde må forsvare seg mot anklager om forsømmelse i forbindelse med at hun godkjent at Bernard Tapie fikk utbetalt over 400 millioner euro i erstatning.
Publisert:

Fransk høyesterett har slått fast at Christine Lagarde må møte i retten for å svare på beskyldninger knyttet til at hun i 2008 godkjente utbetalinger på 403 millioner euro til forretningsmannen Bernard Tapie.

Hun står tiltalt for forsømmelse i arbeidet hun utførte som fransk finansminister i daværende president Nicolas Sakozys regjering.

Lagardes forsvarer Yves Repiquet beklager avgjørelsen om at saken skal opp for franske domstoler.

Les også

Fransk domstol vil stille Lagarde for retten

Advokat sikker på frifinnelse

Til nyhetsbyrået Dow Jones sier han at han er sikker på at retten vil komme til at det ikke er grunnlag for beskyldningen om at Lagarde forsømte sine plikter som finansminister.

Tapie var kjent som en støttespiller for daværende president Nicolas Sarkozy.
Utbetalingen til Tapie var en erstatning etter at Tapie hadde gått til sak mot den delvis statseide banken Credit Lyonnais for misligheter knyttet til hans salg av majoritetsandelen i Adidas tilbake i 1993.
Da Lagarde var finansminister sørget hun for at saken ble oversendt til en privat voldgiftsrett og senere godkjente hun utbetalingen av erstatning på 403 millioner euro til Tapie.

Sentralt i etterforskningen er om Tapie ble tilbudt denne avtalen før presidentvalget i 2007 mot at han ga støtte til Nicolas Sakozy som vant valget.

Lagarde nekter for å ha gjort noe galt, eller for at hun handlet på vegne av Sarkozy. Hun risikerer ett år i fengsel og 15.000 euro i bot om hun blir funnet skyldig.

Les også

IMF-sjefen siktet i fransk korrupsjonssak

Salg av Adidas-aksjer

Tapie solgte eierandelen i Adidas i 1993 for å unngå å habilitetsproblemer da han skulle bli minister i daværende president Francois Mitterands regjering.

Aksjeposten ble solgt til en gruppe private investorer for 315,5 millioner euro, men aksjene ble ett år senere solgt til en av forretningsmennene i investorgruppen for 701 millioner euro.

Tapie gikk til sak mot Credit Lyonnaise over bankens håndtering av saken.

Saken vekslet frem og tilbake i det franske rettssystemet inntil den kom på Christine Lagardes bord da hun var finansminister i 2008.

Hun sendte saken til en privat voldgift hvor det ble bestemt at Tapie skulle ha 403 millioner euro i erstatning.

På den tid var Credit Lyonnais under avvikling og drevet av et statskontrollert konsortium.

Pengene til Tapie ble hentet fra offentlige midler, noe som skapte stor oppstand da det ble kjent.

Ifølge Guardian hevdet Lagarde den gang at Tapie kun ville sitte igjen med 30 millioner euro når skatt og gjeld var betalt.

Imidlertid skal det senere ha vist seg at han satt igjen med mer enn 200 millioner euro.

Les også

IMF-sjefen siktet i fransk korrupsjonssak

Les også

Fransk politi gjennomsøkte IMF-sjefens bolig

Les også

Ny IMF-sjef skal etterforskes for maktmisbruk

Publisert:

Her kan du lese mer om