Tar Norge til retten over nordiske kampuniformer – vil konkurrere om milliardkontrakt

Konkurransen om de nordiske kampuniformene tas til retten etter at søknaden fra Blue Aerospace ble avvist. Avtalens verdi anslås til 4 milliarder kroner.

ANSKAFFER: Sverige, Danmark, Finland og Norge skal gå til anskaffelse av felles kampuniformer. Her soldater ved Rena militærleir i 2017.
  • David Bach
Publisert:

Militærleverandøren Blue Aerospace har begjært midlertidig forføyning etter å ha blitt avvist fra konkurransen, bekrefter advokat Marianne Dragsten i Synch Advokatfirma overfor E24.

– Dette gjelder en konkurranse om kampuniformer, kalt Nordic Combat Uniform (NCU), hvor Blue Aerospace er blitt avvist, og vi mener det er feil, sier Dragsten.

Søknaden skal ha blitt avvist fordi Forsvarsdepartementet mener at Blue Aerospace ikke oppfyller kvalifikasjonskravene til kvalitetssikringssystem, opplyser Dragsten videre.

Les også

Jusekspert: – Tendens å fokusere på pris ved innkjøp i det offentlige

Kontrakt til 4 milliarder

Kontrakten er lyst ut internasjonalt og vil gjelde for syv år. Det er de fire nordiske landene Finnland, Danmark, Sverige og Norge som etter planen skal ikle seg nye felles uniformer.

Innkjøpet koordineres av norske Forsvarsmateriell, og er ifølge Doffin verdt 425 millioner euro, tilsvarende 4 milliarder norske kroner.

Daglig leder Morten Åsli i Blue Aerospaces skandinaviske avdeling sier til E24 at de er uenige i hvordan Forsvarsmateriell har tolket loven om offentlige anskaffelser.

– De har ikke latt oss bli prekvalifisert og vi krever nå at vi skal bli tatt inn i konkurransen, sier han.

Anskaffelsen skal etter planen tildeles til neste år. Dragsten møter Staten ved Forsvarsdepartementet i Oslo byfogdembete tirsdag neste uke.

Staten representeres ved advokat Kristin Hallsjø Aarvik fra Regjeringsadvokaten.

Staten ønsker ikke å kommentere en pågående sak overfor E24, opplyser seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet.

Ikke første gang

Amerikanske Blue Aerospace, som fungerer som underleverandør for det norske søsterselskapet, er heleid av luftfarts- og elektronikkselskapet Heico, som er basert i Florida i USA. De omtaler seg på sine nettsider som en industriledende leverandør av tjenester og konsepter til militært bruk verden over.

Blue Aerospace har også tidligere vært i anbudskonflikt med Staten, da de tapte konkurransen om å levere traktorer som kunne slepe Forsvarets nye redningshelikoptre og kampflyet F-35, ifølge Teknisk Ukeblad. Den gangen var det det amerikanske selskapet som deltok i konkurransen.

Ifølge Dragsten har ikke selskapet gitt opp kampen heller her, men neste skritt er ikke ventet før på høsten.

Korreksjon: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble Blue Aerospace omtalt som et amerikansk selskap. Det er derimot det norske samarbeidsselskapet Blue Aerospace AS som har levert den midlertidige forføyningen. Amerikanske Blue Aerospace fungerer som underleverandør og økonomisk støttepartner i anbudet, opplyser daglig leder Morten Åsli.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Forsvaret

Flere artikler

  1. Kongsberg Gruppen-datter inngår gigantavtale med Norge og Tyskland

  2. Anbudstvist fører til stans i minibankdriften på flyplasser

  3. Presidentdatter i korrupsjonsskandale fikk grønt lys i biogass-anbud på Romerike

  4. Avløpsselskap vant frem i klagesak om 200-millionerskontrakt

  5. Forbrukerrådet mener Fjordkraft prøver å vri seg unna forbud