Korrupsjonsskandale rammer Brasils mektigste kvinner

Mistenkelige transaksjoner for 67 milliarder granskes i Petrobras.

I HARDT VÆR: Brasils president Dilma Rousseff (t.h.) sammen med den nå avsatte Petrobras-sjefen Maria das Gracas Foster i september 2013.
Publisert: Publisert:

17. desember sa Maria das Gracas Foster at hun vill bli i jobben som konsernsjef i det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras så lenge presidenten hadde tillit til henne, skriver Bloomberg.

Onsdag kom meldingen om at Foster har fått sparken fra toppjobben.

Styret skal møtes fredag for å velge ny ledelse, etter at administrerende direktør Maria das Gracas Silva Foster og fem andre ledere har sagt opp, opplyser Petrobras i en pressemelding onsdag.

Skandalen handler blant annet om tre entreprenørselskaper som er mistenkt for å ha betalt penger under bordet til selskapets tidligere sjefer for å få lukrative kontrakter.

– Et signal

– Gracas var ikke selskapets største problem, men det er et signal. Selskapet forsøker å fortelle markedet at ledelsen vil bli mer profesjonell, sier analytikeren João Pedro Brugger i Leme Investimentos til Reuters.

Les også

Massearrestasjon i brasiliansk korrupsjonsskandale

Brasils president Dilma Rousseff var styreleder i Petrobras i perioden 2003-2010 mens bestikkelsene skal ha skjedd. Hun avviser at hun kjente til korrupsjonen.

HVOR ER PENGENE? Under karnevalet i Rio de Janeiro var det mange som benyttet anledningen til å protestere mot forholdene i Petrobras.

Koblingen til presidenten blir sterkere av at hun er en personlig venn av den avsatte Petrobras-sjefen etter at de jobbet sammen i det brasilianske energidepartementet i 2003.

Rousseff under press

Rousseff har vært under press for å rydde opp i selskapet, som har slitt med dårlig renomme etter at tre tidligere sjefer og et tredvetall andre ble arrestert som følge av korrupsjonsanklagene.

Flere av de pågrepne er ledere for selskaper som har inngått kontrakter med Petrobras.

Opposisjonen i Brasil krever at nasjonalforsamlingen nedsetter en komité for å granske saken. Den ønsker også en høring i nasjonalforsamlingen i et forsøk på stille regjeringen til ansvar for ukulturen i oljeselskapet.

Og det er ikke småtterier som skal ha foregått i Petrobras.

I alt granskes «mistenkelige» transaksjoner på 8,9 milliarder dollar, eller 67 milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Mistanken går på at leverandører skal ha bestukket Petrobras-direktører for å få gullkantede kontrakter fra selskapet.

Skandalen omfatter flere av Brasils største entreprenørbedrifter og truer med å stanse pågående bygging av infrastruktur-prosjekter i Brasil, ifølge Bloomberg.

Presset mot Foster startet etter at den eksterne revisoren nektet å godkjenne kvartalsregnskapet til Petrobras i oktober.

Hun har tidligere sagt at hun har tilbudt president, som hun jevnlig har besøkt i presidentboligen, å gå av både en, to og tre ganger.

Onsdag var det altså duken for avgangen.

Les også

– Tvilerne avgjør valget i Brasil

Les også

Tord Lien: - Brasil og Norge er en god match

Publisert: