Volkswagen skal investere 425 milliarder kroner i elbilsatsing

Den tyske bilgiganten skal pumpe inn store summer for å lykkes med elbilsatsingen.

Publisert: Publisert:

Den tyske bilkjempen Volkswagen annonserte fredag at de skal bruke nesten 44 milliarder euro på elbilsatsingen de neste fem årene.

Det tilsvarer nesten 425 milliarder norske kroner, med dagens kurs, og står for om lag én tredjedel av utgiftene i perioden fra 2019 til 2023.

Volkswagen skriver i en pressemelding at investeringene skal gjøres i elbiler, selvkjørende biler, nye reisemåter og digitalisering av biler og fabrikker.

Planene ble banket gjennom i selskapets representantskap fredag.

– Ett av målene med strategien er å få øke innovasjonstakten. Vi vil fokusere våre investeringer på fremtidens reisevaner og systematisk implementere strategien, sier administrerende direktør, Herbert Diess, i pressemeldingen.

Til CNBC sier Diess at han venter at Volkswagen vil bli verdens mest lønnsomme produsent av elektriske biler på grunn av stordriftsfordelene.

Fabrikkene i Emden og Hannover vil bli ombygget for å legge til rette for produksjon av elbiler, og produksjonen av Passat vil flyttes til Tsjekkia.

Les også

Google lanserer verdens første selvkjørende biltjeneste i desember

I tillegg vil det komme en ny fabrikk i Øst-Europa for produksjon av enkelte Skoda og Seat-modeller, skriver CNBC.

Vil fortsatt trenge bensinbiler

I 2020 skal Volkswagen rulle ut den første elbilen på selskapets nye plattform, en satsing som ble satt i gang midt under dieselskandalen.

Selv om Volkswagen og de andre store bilprodusentene skal rulle ut titalls nye elbiler i årene fremover, ser ikke Jürgen Stackmann, toppsjef for salg og markedsføring i Volkswagen, for seg at de skal slutte å lage «vanlig» Golf, Passat eller noen annen fossilmodell for den saks skyld:

Les også

Dieselbileiere saksøker Volkswagen - vil ha erstatning

– Nei, det kan jeg ikke ser for meg i den overskuelige fremtid. Vi vil fortsatt trenge diesel- og bensinbiler i Europa fremover, samtidig som elbilen vil se kraftig vekst og vil spille en stadig viktigere rolle. Som en ledende global produsent må vi tilby alt, sa Stackmann til E24 i sommer.

Mens Volkswagen både vil lage bensin- og dieselbiler i overskuelig fremtid samtidig som de ruller ut elbiler, er det også en fremtid for plugin-hybridene, ifølge Volkswagens øverste salgssjef.

Konsernet har et mål om å tilby 80 elektrifiserte modeller i 2025. 30 av dem skal være rene elbiler, mens 50 skal være plugin-hybrider.

De fleste store produsentene, både i Tyskland og ellers i verden, har lignende mål.

– Plugin er en del av fremtiden, men de må ha mer rekkevidde. Det jobber vi med. Vi tror de vil passe best for dem som må kjøre langt og samtidig kunne kjøre utslippsfritt i byer, og at det er mest aktuelt for større modeller som Passat og Tiguan, sa Stackmann.

Les også

Volkswagen slutter å lage «bobler»

Les også

EU gransker tyske bilgiganter

Les også

Investorer krever erstatning i milliardklassen fra Volkswagen

Publisert:

Her kan du lese mer om