Tidenes verste børsdag for Nowegian

1,8 milliarder kroner i børsverdi ble barbert bort for Norwegian-eierne, etter at beiler IAG overrasket med å trekke tilbake sitt bebudede frieri.

AKSJENEDTUR: Norwegian-aksjens nivåer har nok blitt holdt opp av forventning om oppkjøp. Nå sier beiler IAG at det ikke blir noe av. Hers er vi det norske flyselskapets konsernsjef og gründer, Bjørn Kjos.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Luftfartskonsernet, som blant annet eier British Airways, har i all offentlighet vurdert bud på det norske lavprisselskapet det siste året, men torsdag ettermiddag kom den overraskende meldingen om at det ikke blir noe bud - og at IAG snarere ønsker å selge seg ned og ut av Norwegian, og ikke foreta noe stort oppkjøp.

Stup

Aksjen stupte dramatisk etter nyheten.

På få minutter falt den fra 177 til 137 kroner - og til slutt endte den ned 21,48 prosent samlet sett for dagen. Aksjen står nå i 140,00 kroner

Det betyr at vel 1,74 milliarder kroner i børsverdi ble barbert bort etter at nyheten slapp.

Les på E24+

Børskommentar: Har virkelig IAG helt mistet interessen for Norwegian?

Aksjens nivå er nå på laveste nivå siden utgangen av 2012 - og dagen går inn som selskapets verste dag på børsen noensinne.

I meldingen sendt ut i halv to-tiden, het det:

– International Airlines Group (IAG) bekrefter at det ikke har til hensikt å komme med et tilbud på Norwegian Air Shuttle og at det med tiden vil selge aksjebeholdningen på 3,93 prosent i Norwegian.

– Strategien forblir uendret

Det var 12. april i fjor at IAG annonserte at de hadde kjøpt 4,61 prosent av aksjene i Norwegian og at de ønsket å overta Norwegian.

For bare dager siden gikk sjefen i Qatar Airways, storeier i IAG, ut og sa til E24 at han ville støtte et oppkjøp av Norwegian.

TWEET: Storeier og styreleder Bjørn Kise la ut denne Twitter-meldingen etter nyheten. Der sier han at selskapets strategi fortsetter som før.

Faksimile Twitter

IAG skal ha kommet med flere tilbud til Norwegian-styret, men styret med styreleder Bjørn Kise i spissen har så langt avvist tilbudene.

Selskapet har ikke svart på E24s henvendelser torsdag, men i en Twitter-melding sier Kise følgende:

– Norwegians planer og strategi forblir uendret. Selskapets mål er å fortsette å bygge en bærekraftig virksomhet til fordel for våre kunder, ansatte og aksjonærer.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir mener det er uheldig for Norwegian at IAG nå firer flagget.

– Dette var veldig overraskende nyheter. Jeg har hele tiden hatt ståltro på at IAG vil ønske å kjøpe Norwegian i stedet for å vokse organisk.

Publisert:

Flere artikler