Utsetter omstridt krypto-avgift - igjen

Det omdiskuterte vedtaket som skal gi datasentre som driver med utvinning av kryptovaluta full el-avgift utsettes for andre gang.

GODT EGNET: Norge er godt egnet til datasentre, men på grunn av regjeringens innføring av vanlig el-avgift for kryptoutvinning, kommer disse aktørene mest sannsynlig ikke til å drive i Norge. Her fra Googles datasenter i Council Bluff.

Foto: Google
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Finansdepartementet skriver i en melding til E24 at innføringen blir noe utsatt, og at departementet jobber med et forslag som sendes ut på høring «så snart som mulig».

Regjeringen og KrF ble i forliket om statsbudsjettet enige om å innføre el-avgift på utvinning av kryptovaluta fra datalagringssentre fra 1. mars. Da var innføringen allerede utsatt fra den originale datoen som var 1. januar 2019.

En høring skal normalt være på tre måneder, og ikke mindre enn seks uker, ifølge regjeringen. Så om man bruker minstetiden på seks uker, så vil innføringen skje mot slutten av mars.

Det er ventet stor motstand fra industrien i høringsrunden, ettersom mange har pekt på at den også vil kunne ramme datasentre som ikke driver med utvinning av kryptovaluta.

Les også

Krypto-avgift kan kollidere med EØS-regler: – Kan være helt katastrofalt

– Skaden allerede gjort

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Åsunn Lyngedal stilte torsdag et skriftlig spørsmål til finansminister Siv Jensen om når saken kom ut på høring, og mener også at saken må utsettes.

– Innføringen må absolutt utsettes. Det er svært viktig at vi får et godt rammeverk og får utredet dette på en god måte, sier hun til E24 og legger til:

– Men mye av skaden er jo allerede gjort. Mange aktører er skremt, spesielt de internasjonale som mener det er for uforutsigbart å drive i Norge, sier Lyngedal som er representant for Nordland.

E24 skrev i november at flere aktører ser mot Sverige, blant annet Bitmain, verdens største bitcoin-utvinner, som legger prosjekter på is i Norge etter det de beskriver som en sjokkerende beskjed fra regjeringen.

– Vi har allerede snakket med våre norske partnere som utvinner for oss, og sagt at vi må stoppe prosjektet. Vi er et globalt selskap og kan flytte til Sverige eller Danmark, men vår norske partner mister en stor kontrakt, sa Bitmain-sjef i Norge, Julie Hvideberg i november.

Selskap: Finansdepartementet sliter

Les også

Kryptokrakket skremmer ikke Kjos: – Glad vi ikke lanserte kryptobørsen på toppen

Talsmann for selskapet Kryptovault, Gjermund Hagesæter, som utvinner bitcoin hadde forventet at innføringen ble utsatt.

– Det har vi allerede forstått, men nå er det altså bekreftet. Det er tydelig at finansdepartementet sliter i denne saken, sier Hagesæter.

Kryptovault har også engasjert advokat for å muligens klage inn staten for ESA for ulovlig forskjellsbehandling av datasentre som driver med kryptoutvinning.

– Det er også rent praktisk helt umulig å skille mellom datasentre som driver med blokkjede og de som driver med utvinning av kryptovaluta. Da er det ganske rart at den nye regjeringsplattformen skulle føre til stimulering av blokkjedeteknologi, sier Hagesæter.

Han mener det er helt tydelig at regjeringen har satt seg altfor lite inn i sakskomplekset, og sier det er spesielt at man enda ikke vet hvem som sto bak forslaget i høstens forlik.

– Dette har allerede ødelagt utrolig mye for hele datasenterindustrien, og asiatiske kunder bare rister på hodet. Men det er fremdeles mulig å fikse dette.

Les også

Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler