Norwegian alene om grensekontroll til USA på Oslo Lufthavn

Norwegian er for innreiseordning til USA fra Gardermoen for å lokke flere reisende fra Europa gjennom Oslo. – Dyrt og tungvint, mener konkurrentene.

KONTROLL I NORGE: Flyselskapet Norwegian ønsker å etablere amerikansk passkontroll på Gardermoen for å lokke flere reisende gjennom Oslo. Konkurrentene mener det blir en dyr ordning som flytter køer fra USA til Norge.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Norwegian mener at såkalt preclearance vil gi økt trafikkskaping, verdiskaping og arbeidsplasser, skriver Aftenposten. Konkurrenten SAS fastslår derimot at de verken vil benytte seg av grensekontrollen eller være med på å dekke utgiftene for å etablere den. SAS får støtte av Barin, en forening for utenlandske flyselskaper i Norge.

Ordningen skal tilby reisende til USA å gjennomføre immigrasjonsprosessen på Gardermoen før de går om bord i flyet over Atlanteren.

Oslo Lufthavn har vært i kontakt med amerikanske myndigheter siden tidlig i vår for å se på mulighetene for å etablere en grensekontroll i Norge.

Skeptikerne hevder at ordningen kommer til å flytte køene fra USA til Norge, og at reisende fra Norge blir nødt til å betale dyrt for amerikanernes grensekontroll.

– Slik SAS og Barin opptrer, medvirker de bare til å ødelegge muligheten for at Oslo skal tiltrekke seg nye langruter, sier Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik og viser blant annet til at Sverige arbeider for samme løsning for Arlanda flyplass.

Avinor har ikke tatt endelig stilling til om grensekontrollen skal etableres på Gardermoen som en del av utvidelsen av non Schengen-terminalen.

Les også

Ryanair starter langdistansesatsing uten Kjos

Les også

– Asia-satsing rammes av Russland-floke

Les også

Kraftig passasjervekst for lavprisselskaper

Her kan du lese mer om

 1. Luftfart
 2. Gardermoen
 3. Norwegian
 4. Avinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Uenighet om egen innreisekontroll til USA i Norge

 2. Betalt innhold

  Flere trosser reiserådene: - Føler ikke det er noe risiko med å dra til Kroatia

 3. Nokas-vektere ble permittert etter at Heimevernet kom inn: – Til å grine av

 4. Annonsørinnhold

 5. Schengen-trøbbel for helt ny Trysil-flyplass

 6. Johansen: Myndighetene må gripe inn i flytrafikken