Kjempepågang av søkere til Norwegians baser i Karibien

Over 500 av Norwegians egne piloter og kabinansatte har søkt på 38 nye stillinger i Karibien. Svært mange søker seg over fra basen i Oslo.

NY KURS: Norwegian skal i vinter ekspandere til de to franske øyene Martinique og Guadeloupe i Karibien. Derfra skal selskapet fly til USA. Illustrasjonsbilde.

Erlend Aas
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette er kjempespennende, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

Norwegian har nylig lagt ut 14 pilotstillinger og 24 kabinstillinger til flyselskapets nye satsing denne vintersesongen: Karibien.

– Har dere sett en lignende pågang før?

– Åpningen av basene i USA står i en særklasse da vi la ut stillingene der. Da fikk vi nesten 6.000 søknader til 300 stillinger. Men med godt over 500 interne søkere på disse stillingene er vi veldig godt fornøyd. Det som er positivt med veksten til Norwegian internasjonalt er at de ansatte får stadig nye muligheter til å prøve noe nytt, sier Sandaker-Nielsen.

Det er bare en drøy måned siden at Norwegian annonserte at den internasjonale satsingen ekspanderes med nye ruter fra de karibiske øyene Martinique og Guadeloupe til de amerikanske storbyene Boston, Baltimore/Washington og New Yorks JFK.

Fransk territorium

Selv om Norwegian-sjef Bjørn Kjos ennå ikke har fått et endelig svar fra amerikanske myndigheter på søknaden sin om en flytillatelse for sitt irske datterselskap Norwegian Air International (som egentlig skal drive langdistanserutene), vil han ikke la seg stoppe av den grunn.

I april fortalte Kjos at selskapet åpne en tredje base i USA, nærmere bestemt i Los Angeles.

– Satsingen i USA vil fortsette, både med nye rutelanseringer og etablering av flere amerikanske baser, sa Kjos i en uttalelse da rutene til Karibien ble lansert i slutten av juni.

Årsaken til at Norwegian har lagt basene for de nye rutene til de to karibiske øyene og ikke USA, har med det juridiske å gjøre.

– Dette er fransk territorium og dermed en del av EU. Da kan vi fly med Norwegian Air Shuttle-lisensen inn mot USA, sier Sandaker-Nielsen.

Vil bruke flyene mer

I Norwegian ser man på de nye vinterrutene mellom Karibien og USA som en måte å utnytte flyene bedre på i en periode som tradisjonelt er en rolig periode av året for flyselskapene.

– Tradisjonelt parkerer man en del fly om vinteren på grunn av lav etterspørsel i markedet. Disse nye rutene er et prøveprosjekt for å opprettholde en høyere produksjon om vinteren, sier Sandaker-Nielsen.

I første omgang er det snakk om å fly over tre Norwegian-fly til USA fra november og ut mars måned, før de returnerer til Europa. Selskapet planlegger å benytte nye Boeing 737-800-fly for å operere rutene.

– USA er også et veldig viktig marked for oss og vi tiltrekker mange amerikanere på rutene våre, sier han videre, og forteller at det ofte er tilfellet at halvparten av passasjerene er amerikanere på Norwegians ruter fra USAs vestkyst til Norden.

Får ikke norske lønninger

Sandaker-Nielsen i Norwegian forklarer at alle ansatte i Norwegian, både i Norge og utlandet, ansatte i selskapet så vel som innleide, muligheten til å søke på disse stillingene.

– De som får tilbudet vil få permisjon fra Norwegian-jobben de har i dag og får den tilbake etter oppdraget på rutene fra Karibien, sier Sandaker-Nielsen.

Ifølge flyselskapet har stillingene som nå er utlyst samme lønns- og arbeidsvilkår som det selskapet tilbyr sine ansatte i EU, noe som betyr at lønnsnivået er lavere enn det norske.

– Under pilotstreiken i vinter snakket Bjørn Kjos at han ville løse overtalligheten i Norge og Norden på pilotsiden gjennom å tilby folk å flytte til baser i Sør-Europa. Er det dette dere nå prøver også her?

– Det er ingen tvil om at det er store sesongvariasjoner. Målet er at vi skal ha en så jevn produksjon som mulig. Dette er et eksempel på at man heller får muligheter enn at vi i verste fall må permittere.

Les også

Slik vil Kjos løse flyselskapenes vinterknipe

Les også

Solid sommerstart for Norwegian

Les også

Fagforening: Norwegian-flygere føler seg bondefanget

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Sterk passasjervekst for Norwegian

  2. Flere passasjerer hos Norwegian – men ikke like fulle fly

  3. Slik vil Kjos løse flyselskapenes vinterknipe

  4. Flyr flere med fullere fly

  5. Kjos gir ikke opp planene: Har søkt ny USA-lisens med nytt selskap i Storbritannia