Apple Pay lanseres i Norge

Bankkunder i Nordea, Santander Banken og Sbanken kan ta i bruk teknologigigantens betalingssystem i Norge. Men betaling mellom venner blir ikke tilgjengelig med det første.

LANSERING: Apples betalingsløsning blir i første omgang tilgjengelig for et begrenset antall bankkunder i Norge.

Foto: Eric Thayer AFP
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Apple Pay blir fra og med onsdag tilgjengelig for norske kunder med konto og Visa-kort i Nordea Bank og Santander Bank, ifølge en pressemelding.

Sbanken har også inngått samarbeid, men det blir ikke tilgjengelig for kundene fra onsdag.

– Vi har dessverre ikke mulighet til å si eksakt dato nå, sier kommunikasjonsansvarlig i Sbanken, Geir Holen, til E24.

Les også

Mastercard-sjef om fremtidens betalingsløsninger: – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

Apple Pay ble lansert i Sverige, Finland og Danmark høsten 2017, og blir dermed nå tilgjengelig for et begrenset antall norske bankkunder.

Kundene må ha iPhone SE, iPhone 6 og nyere modeller, eller smartklokken Apple Watch, og bankkonto i bankene som inngår i samarbeidet. Santander opplyser at majoriteten av kundene bruker iOS.

– Apple Pay vil i første omgang i Norge være i fysisk butikk, på nett, og i app, sier Visa-sjefen i Norge, Jens Nes, til E24.

Apple Pay er også tilgjengelig for brukere av Mastercard utstedt av Nordea, ifølge en pressemelding fra Mastercard.

Tror flere banker blir med

– Hvor mange nordmenn kan ta i bruk tjenesten?

– Jeg kan ikke gå ut med tall, men Nordea er en betydelig bank, Santander er en betydelig bank på kredittkortsiden, og S-banken er en stor bank i Norge. Det er en betydelig andel som har tilgang nå, så får vi se fremover. Vi regner med at flere banker vil ønske å gi dette tilbudet til sine kunder, sier han.

Danske bankkunder i Jyske Bank og Nordea har tilgang til Apple Pay, mens i Sverige har kunder av Edenred, Nordea og ST1 mulighet til å bruke betalingstjenesten.

I Norge er det altså tre banker som har inngått avtale med Apple, mens storbankene DNB og Sparebanken1 står utenfor lanseringen.

– Hva er årsaken til at flere banker ikke er med?

– Det er ikke vi som forhandler Apple Pay i Norge, det er det Apple som gjør. Den dialogen går mellom Apple og den enkelte bank, sier Nes.

Fingeravtrykk verifiserer

Visa er global partner med Apple Pay, og har jobbet for å få ut Apples betalingssystem i Norge i løpet av juni.

Partnerne har utviklet Visa Token Service, systemet som konverterer kortnumre til et eget nummer som Apple Pay bruker, slik at ingen kortdetaljer lagres direkte i telefonen.

Apple Pay fungerer ved at kunden holder telefonen inntil betalingsterminalen, hvorpå appen åpnes automatisk og fingeravtrykk godkjenner betalingen.

Ingen vennebetaling

Apple har i likhet med Vipps også rullet ut funksjonalitet for betaling mellom venner – men inntil videre fungerer dette bare i USA.

– Visa har en funksjonalitet i Visa direkt som brukes i flere markeder, og brukes mellom person til person. Det står ikke på kartet i Norge foreløpig, men det er avhengig av hvordan dette utvikler seg videre fremover, sier Nes.

Apple Pay vil ikke gi merkostnader for butikkene i forhold til betaling med visakort. Loppemarkeder og lignende kan også ta i bruk Apple Pay, så lenge terminalen tar kontaktløs betaling.

– Det vil være enkelt for små aktører. Som sagt må man ikke ha en egen Apple Pay avtale. Dette er en ren visabetaling, sier Nes.

I Norge foretas det 1,7 milliarder korttransaksjoner årlig.

Les også

Det nye Apple-kontoret har stående pulter til alle ansatte

Les også

Norske bedrifter går på høygir – og sjefene tror festen fortsetter

Les også

Samsung dømt til å betale Apple over fire milliarder kroner

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Nordea
 3. Visa
 4. Mastercard

Flere artikler

 1. Takket nei til Apple Pay

 2. – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

 3. Alle norske butikker må støtte Apple Pay om to år

 4. Annonsørinnhold

 5. Google Pay lanseres i Norge

 6. Apple Pay blir tilgjengelig for Danske Bank-kunder i løpet av året