Apple Pay lanseres i Norge

Bankkunder i Nordea, Santander Banken og Sbanken kan ta i bruk teknologigigantens betalingssystem i Norge. Men betaling mellom venner blir ikke tilgjengelig med det første.

LANSERING: Apples betalingsløsning blir i første omgang tilgjengelig for et begrenset antall bankkunder i Norge.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Apple Pay blir fra og med onsdag tilgjengelig for norske kunder med konto og Visa-kort i Nordea Bank og Santander Bank, ifølge en pressemelding.

Sbanken har også inngått samarbeid, men det blir ikke tilgjengelig for kundene fra onsdag.

– Vi har dessverre ikke mulighet til å si eksakt dato nå, sier kommunikasjonsansvarlig i Sbanken, Geir Holen, til E24.

Les også

Mastercard-sjef om fremtidens betalingsløsninger: – Vil skje mer de neste fem årene enn det har gjort de siste 25

Apple Pay ble lansert i Sverige, Finland og Danmark høsten 2017, og blir dermed nå tilgjengelig for et begrenset antall norske bankkunder.

Kundene må ha iPhone SE, iPhone 6 og nyere modeller, eller smartklokken Apple Watch, og bankkonto i bankene som inngår i samarbeidet. Santander opplyser at majoriteten av kundene bruker iOS.

– Apple Pay vil i første omgang i Norge være i fysisk butikk, på nett, og i app, sier Visa-sjefen i Norge, Jens Nes, til E24.

Apple Pay er også tilgjengelig for brukere av Mastercard utstedt av Nordea, ifølge en pressemelding fra Mastercard.

Tror flere banker blir med

– Hvor mange nordmenn kan ta i bruk tjenesten?

– Jeg kan ikke gå ut med tall, men Nordea er en betydelig bank, Santander er en betydelig bank på kredittkortsiden, og S-banken er en stor bank i Norge. Det er en betydelig andel som har tilgang nå, så får vi se fremover. Vi regner med at flere banker vil ønske å gi dette tilbudet til sine kunder, sier han.

Danske bankkunder i Jyske Bank og Nordea har tilgang til Apple Pay, mens i Sverige har kunder av Edenred, Nordea og ST1 mulighet til å bruke betalingstjenesten.

I Norge er det altså tre banker som har inngått avtale med Apple, mens storbankene DNB og Sparebanken1 står utenfor lanseringen.

– Hva er årsaken til at flere banker ikke er med?

– Det er ikke vi som forhandler Apple Pay i Norge, det er det Apple som gjør. Den dialogen går mellom Apple og den enkelte bank, sier Nes.

Fingeravtrykk verifiserer

Visa er global partner med Apple Pay, og har jobbet for å få ut Apples betalingssystem i Norge i løpet av juni.

Partnerne har utviklet Visa Token Service, systemet som konverterer kortnumre til et eget nummer som Apple Pay bruker, slik at ingen kortdetaljer lagres direkte i telefonen.

Apple Pay fungerer ved at kunden holder telefonen inntil betalingsterminalen, hvorpå appen åpnes automatisk og fingeravtrykk godkjenner betalingen.

Ingen vennebetaling

Apple har i likhet med Vipps også rullet ut funksjonalitet for betaling mellom venner – men inntil videre fungerer dette bare i USA.

– Visa har en funksjonalitet i Visa direkt som brukes i flere markeder, og brukes mellom person til person. Det står ikke på kartet i Norge foreløpig, men det er avhengig av hvordan dette utvikler seg videre fremover, sier Nes.

Apple Pay vil ikke gi merkostnader for butikkene i forhold til betaling med visakort. Loppemarkeder og lignende kan også ta i bruk Apple Pay, så lenge terminalen tar kontaktløs betaling.

– Det vil være enkelt for små aktører. Som sagt må man ikke ha en egen Apple Pay avtale. Dette er en ren visabetaling, sier Nes.

I Norge foretas det 1,7 milliarder korttransaksjoner årlig.

Les også

Det nye Apple-kontoret har stående pulter til alle ansatte

Les også

Norske bedrifter går på høygir – og sjefene tror festen fortsetter

Les også

Samsung dømt til å betale Apple over fire milliarder kroner

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Nordea
  3. Visa
  4. Mastercard

Flere artikler

  1. Takket nei til Apple Pay

  2. Alle norske butikker må støtte Apple Pay om to år

  3. – Brukeropplevelsen vil avgjøre hvem som vinner

  4. Kunderush etter Apple Pay-lansering

  5. Google Pay lanseres i Norge