Vil kaste sjefen i kriserammede H&M: – De fleste andre hadde fått sparken med slike resultater

Aksjonærene ser verdiene rase på børs, og presset på H&M-sjef Karl-Johan Persson øker. Nå skryter styreleder og pappa Stefan Persson av sønnen. 

AKSJEKURSEN HALVERT PÅ TO ÅR: Familien Persson har mistet 50 milliarder i verdier de siste to årene grunnet kursfallet til H&M-aksjen. I Sverige stilles det spørsmål om administrerende direktør og H&M-arving Karl-Johan Persson er rett person til å lede selskapet videre.

Foto: Tt News Agency Reuters
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Hennes & Mauritz-aksjen har ikke vært billigere siden januar 2009.

Fredag i forrige uke kulminerte krisestemningen, da ledelsen slapp de første kvartalstallene med negativt fortegn siden 1990-tallet.

Mens administrerende direktør Karl-Johan Persson har forespeilet aksjonærene en ambisjon om omsetningsvekst på mellom 10 og 15 prosent i 2017, viser fasiten for regnskapsåret skarve fire prosent.

I samme periode økte selskapet antall fysiske butikker med 326 - og mye av kritikken mot ledelsen bunner i en bekymring om at kleskjeden ikke har nok kunnskap om, og satser tilstrekkelig på, netthandel.

Nå rettes det skarp kritikk mot konsernsjef Karl-Johan - som er sønn av styreleder, storeier og Sveriges nest rikeste mann, Stefan Persson.

H&M ble i sin tid opprettet av Karl-Johans far, og Persson-familien kontrollerer 70 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Les også

Svart fredag for H&M: Aksjen stuper – må legge ned butikker

Aksjekursen halvert på to år

Karl-Johan Persson uttrykker i svensk media skuffelse over både 2016 og 2017, men har sterk tro på å bringe tilbake glansdagene.

– Vi har gjort en hel del feil innen deler av H&M-varemerket når det gjelder fysiske butikker som påvirker salget negativt, vedgår Karl-Johan Persson til Nyhetsbyrået Direkt.

Å kjøpe aksjer i den svenske klesgiganten var en god affære frem til 2015.

Da nådde kursen toppen på 363 svenske kroner per aksje. Onsdag handles aksjen for 166 svenske kroner, etter salganbefalingene har tikket inn fra ulike meglerhus.

Den svenske Blondinbella-gründeren Isabella Löwengrip er blant tidligere aksjonærer som har mistet troen på selskapet, avslører hun i en Twitter-post illustrert med et bilde av en tilsynelatende tom flaggskipbutikk på Times Square i New York.

Storaksjonær mener Persson må gå

Misnøyen blant aksjonærene vokser i takt med kursfallet.

Dagens Industri har vært i kontakt med flere misfornøyde aksjonærer, men få vil lufte kritikken offentlig i mandagens utgave.

Et unntak er fondsforvalter Henrik Didner i Dindner & Gerge, som er niende største aksjonær i H&M.

Han skapte oppsikt ved å si offentlig at Karl-Johan Persson bør gå av.

Kommentator Anders Hägerstrand i Dagens Industri skrev mandag at de fleste andre konsersnjefer i et svensk børsnotert selskap ville fått sparken hvis de hadde presentert like svake tall som Persson gjorde fredag.

Han understreker også at det løper en risiko ved å investere i et selskap hvor 70 prosent av eierskapet kontrolleres gjennom aksjepostene til Persson-familien.

DEN ALLER FØRSTE: Erling Persson startet den aller første Hennes & Mauritz-butikken i Västerås rett etter krigen.

Foto: Visit Västerås

– Det høres kanskje rart ut å si det som pappa

Den første H&M-butikken ble åpnet i Västerås av den nåværende sjefens bestefar Erling Persson (1917-2002) i 1946.

Den gjenlevende del av H&M-familien Persson er født i rikdom. De fleste etterkommerne er i dag milliardærer, og bærer etternavnene Haim, Persson og Bengtsson.

GRÜNDER: Erling Persson, som døde i 2002, stiftet Hennes & Mauritz. Han er far til dagens styreleder Stefan og bestefar til dagens konsernsjef Karl-Johan.

Foto: Visit Västerås

H&M har levert salgsøkning og kursoppgang under flere direktører som ikke har familiær tilknytning til Erling Persson. I 2009 ble danske Rolf Eriksen altså erstattet med den da 34 år gamle Karl-Johan, sønnesønn av gründeren.

Kritikken mot å velge familiemedlemmer i nøkkelposter i selskaper er ikke ny, men etter kursfallet i H&M de siste årene, og den katastrofale kvartalsrapporten fredag, har debatten blusset opp på nytt.

Karl-Johans far Stefan besitter altså styrelederposisjonen, den viktigste nøkkelrollen ved siden av administrerende direktør i selskapet. Stefan har bare IKEA-gründer Ingvar Kamprad foran seg på listen over Sveriges rikeste personer. Ifølge Veckans Affärer har han en formue på 186 milliarder svenske kroner, vel 184,5 i norske milliarder.

Tirsdag rykket han ut for å forsvare sønnen mot kritikken.

Styrelederen sa til Svenska Dagbladet at debatten om et lederskifte ikke kan tas seriøst, all den tid selskapet er i vekst. Han sa videre at Karl-Johan er høyt respektert internt, men legger indirekte ikke skjul på det kan reises tvil om habiliteten til fars dømmekraft.

– Det høres kanskje rart ut å si det som pappa, men jeg vet det er tilfellet.

Stefan Persson forsøker å bevise sin tro på selskapet overfor omverden, og har denne uken kjøpt aksjer for over 3 milliarder kroner i H&M, ifølge Di.se.

Øvrige kilder: Va.se, SVT, Di.se.

FAR OG SØNN: Eller styreleder Stefan Persson og administrerende direktør Karl-Johan Persson... 70 prosent av de stemmeberettigede aksjene kontrolleres av familien Persson, som mener deres egne er best skikket til å lede selskapet.

Foto: Claudio Bresciani / Scanpix / NTB scanpix
Les også

Stordalen: – H&M er et av verdens beste selskaper

Les også

Nettrival med H&M-frieri

Les også

Her er Sveriges ti største selskaper

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. H&M
 2. Sverige
 3. Tekstilindustrien
 4. Mote
 5. Handel

Flere artikler

 1. H&M raser på børs - arvingen fikk lønnsøkning

 2. ABG anbefaler gigantoppkjøp av Hennes & Mauritz

 3. Karl-Johan Persson går av som toppsjef i H&M

 4. H&M-styreleder tapte over 10 milliarder på børsras

 5. H&Ms toppsjef: – Viruset påvirker salget negativt