Utesteder tøyer strikken med VM-visninger - TV 2 vurderer etterspill

Å vise fotball-VM på storskjerm kan fungere som et trekkplaster for arrangører og utesteder, men rettighetshaver TV 2 mener aktører kan ha tatt for store friheter. Nå vurderer mediehuset hvilke konsekvenser det vil få.

Publisert:

Kombinasjonen mat, øl og fotball har blitt en suksessoppskrift for arrangører og utesteder. Tilbudet av fotball på storskjerm i Oslo har minst tredoblet seg, og storskjerm-arrangementer har dukket opp i de fleste store norske byer.

Tidligere har arrangører måttet forholde seg direkte til FIFA for å få lov til å ha storskjermvisning av VM, men i år er det TV2 som sitter på rettighetene.

De krever at man forplikter seg til å overholde strenge regler. Nå vurderer TV2 hvilke følger det vil få for aktører som prøver å tøye strikken.

Slipper inn flere enn de har avtale om å vise VM til

Et av de nye tilbudene i Oslo er Prindsen Hage. Daglig leder Maria Nelly forteller at VM-festen har gått over all forventning.

– Det har gått veldig fint, og vært veldig hyggelig. Jeg vil anslå at vi har hatt cirka 10.000 besøkende i uken, sier hun til E24.

Nelly forklarer at de slipper inn flere personer enn de har lov til å vise VM for, men sørger for at ikke alle har utsikt til skjermen.

– Vi nærmer oss målet på 300.000 besøkende, sier Geir Oterhals, daglig leder for Fotballfesten på Kontraskjæret i Oslo.

– Vi har fått noen begrensninger fra TV 2 på hvor mange vi kan vise VM for og har møblert hagen slik at vi har likt antall sitteplasser med utsikt til skjermen, som antall vi har lov å vise VM for, sier hun.

Kommunikasjonssjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, forteller at selv om han er på ferie er dette noe han har fått med seg.

– Vi er blitt gjort kjent med hvordan Prindsen Hage sender VM og kommer til å se på dette så snart VM er over. Vi vil da vurdere om dette vil få et etterspill, sier han.

Prindsen Hage på sin side mener de har overholdt avtalen.

– Vi har vært i dialog med TV 2 i forkant i forbindelse med dette, sier daglig leder Nelly.

Dere mener at dere har overholdt den avtalen dere har med TV 2?

Les også

Har solgt øl for 25 mill. på Kontraskjæret

– Ja. De plassene som vi har fått lov til å vise VM til er de som har utsikt til skjermen. Vi har tatt avtalen med TV 2 på alvor og forholdt oss til de retningslinjene vi har fått, svarer hun.

«Size matters»

Størrelsen på skjermen har også noe å si.

– I Oslo er det arrangørene på Kontraskjæret som har rettigheter til å vise fotball på storskjerm. EIK-gruppen, arrangørene av Fotballfeber, har avtale om storskjerm i de fleste andre store byene i Norge. Det er en eksklusiv avtale med TV 2 om å få vise VM på storskjerm i disse byene, sier Dahl.

– Puber og den slags har som oftest løpende avtaler med sine TV-distributører om å vise fotball, og disse gjelder også under VM. De har derimot ikke anledning til å utvide områdene sine utover det man har fra før. Serveringssteder kan for eksempel ikke uten videre vise fotball-VM på storskjerm i bakgården, fortsetter han.

Kan det ikke virke litt som om det er nettopp dette Prindsen Hage driver med?

– Prindsen Hage er nok i grenseland. Det er noe vi kommer til å se på så fort VM er over, svarer han på det spørsmålet.

Prindsen Hage har ikke skjerm av samme størrelse til vanlig, men har satt den opp i anledning VM.

Maria Nelly er nøye på at Prindsen Hage aldri bruker ordet «storskjerm», kun «skjerm» i sin markedsføring.

Hun innrømmer likevel at det er en forholdsvis stor skjerm.

Varierende praksis skaper ujevnheter i markedet

To av de andre store aktørene i Oslo når det kommer til storskjermvisning av VM, har hatt hver sin tilnærming til rettighetene.

Pokalen Pub på Vulkan forteller at de ikke har storskjerm til vanlig og at dette var noe de søkte om.

– Vi har en helårslisens for å vise fotball med TV 2 og Canal Digital, men vi har søkt om en utvidelse av denne lisensen som vi fikk godkjent i januar, sier Morten Guldvik i Skagstindgruppen, som driver puben.

Lekter’n på Aker Brygge derimot, som også har satt opp storskjermer for anledningen, mener det holder med de samme fotballrettigheter som de har resten av året.

– Dette undersøkte vi godt på forhånd. Vi fant ut at så lenge vi betaler lisens og har de riktige rettighetene til å vise TV fra Get skal dette være i orden, sier Tone I. Langbach i Mat & drikke AS, som driver Lekter’n.

Begge utestedene bruker aktivt «storskjerm» i sin markedsføring.

TV 2 har ikke fått med seg at flere enn Prindsen Hage potensielt bøyer reglene på samme måte.

– Vi er ikke kjent med andre lignende erfaringer, men så har vi ikke har folk som går rundt og sjekker heller, sier kommunikasjonssjefen.

Med andre ord varierer det hvor mye aktører betaler TV 2 for rettighetene til den samme aktiviteten.

Les også

Har solgt øl for 25 mill. på Kontraskjæret

Les også

Jomfrutur for nytt norsk elfly

Les også

Ølprodusentene sliter fortsatt med lite CO2

Publisert:

Her kan du lese mer om