Nå blir det kappløp blant bankene om å kvitte seg med Java

Nordea og Sparebanken 1 lover Java-fri innlogging om få uker. DNB og Danske Banks kunder må vente.

VIL VINNE: Nordea ønsker å være først ute med Java-fri innlogging av de norske bankene. Bankens løsning lanseres i starten av oktober.

Kyrre Lien
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Over 70 prosent av nordmenn har en BankID, og bruker den jevnlig i nettbank og andre steder på nett. Frem til nå har BankID vært drevet av programmet Java som stadig skaper problemer for brukerne gjennom krav om store oppdateringer, i tillegg til at programmet fungerer svært dårlig i Apples nettleser Safari.

Natt til onsdag var BankID 2.0 uten Java klar. Postens digitale postkasse, Digipost, lanserte løsningen for sine brukere. Nå er det bankene som står for tur.

- Vi håper å være blant de første, om ikke den aller første av de norske bankene som lanserer Java-fri innlogging i nettbanken. Målet vårt er at dette skal være på plass allerede i starten av oktober, sier kommunikasjonssjef Unni Strømstad i Nordea til E24.

Hun legger til at BankID Norge etter planen skal levere løsningen til banken før september er omme og at banken etter dette vil bruke litt tid på å implementere og teste systemet før det åpnes for bankens kunder.

Ikke alene

Også Sparebanken 1 melder at de vil lansere de nye løsningene i starten av oktober, men foreløpig kun i to banker.

- Vi satser på at de andre bankene også får løsningen i løpet av høsten, men vi har ingen dato for når alle Sparebanken1s kunder kan benytte seg av Java-fri innlogging, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Grieg Viig i Sparebanken1.

Hun legger til at banken også regner med å kunne tilby kundene Java-fri signering og betaling i nettbanken i løpet av kort tid.

- Etter utrullingen av Java-fri BankID for innlogging og betaling i høst, vil vi starte jobben med å ferdigstille og rulle ut Javafri løsning også for e-signering av lån, sier Viig til E24.

Må vente

Mens de andre bankene satser på å ha løsningen opp i løpet av den kommende måneden må DNBs kunder vente til november med å kvitte seg med Java.

- Denne overgangen har vi gledet oss til lenge og jobber på spreng med å få denne løsningen opp i løpet av november, sier info direktør Even Westerveld i DNB.

Han legger til at det ikke er snakk om noen uker før bankens kunder kan unngå Java fullstendig nå det logger seg på i nettbanken.

- Vi har såpass store systemer så det vil ta litt tid å få disse nye løsningene opp på en god og trygg måte, og derfor mener vi november er et godt mål, sier Westerveld til E24.

Vil ikke rette problemene

I løpet av sommeren DNBs nettbank slitt med store driftsproblemer og vært nede flere ganger som følge av problemene. Westerveld håper problemene er over nå, men den nye innloggingsløsningen er ikke koblet til de systemene som har slitt i sommer.

Les også

Bjerke om DNBs nettbankproblemer: - Det er vårt ansvar, det er DNBs eget ansvar

- Tror dere at de nye Java-fri løsningene vil løse noen av problemene DNBs nettbank har slitt med i løpet av sommeren?

- De problemene ligger dessverre andre steder enn hos Java, så det er et annet område vi fortsetter å jobbe med. Men vi håper de nye nettbankløsningene vil gi en mye enklere og bedre nettbank-opplevelse for våre kunder, sier Westerveld til E24.

Sistemann ut

DNB er likevel ikke den siste til å kvitte seg med Java av de store bankene. Danske Banks kunder må vente helt til etter jul med å avinstallere det problemforfulgte programmet.

- Vi ser veldig frem til å gå over til en ny løsning med BankID uten Java. Det blir en enklere hverdag når vi slipper dette da vi har opplevd det som krevende å supportere en tredjeparts løsning, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Antsberg i Danske Bank til E24.

- Først og fremst betyr dette at vi kan tilby det kundene ønsker. Vi ser at mange av våre kunder flytter over til mobile løsninger som mobil og brett, og da er det krevende med Java. Spesielt gjelder dette netthandel hvor BankID med Java har vært en utfordring. Vi er i full gang med å se på løsninger for mobil og brett hvor bruk av Java ikke lenger vil medføre en hindring for utviklingen av tjenestene våre. Vi ser nye muligheter med BankID som kun kjører i nettleseren, fortsetter hun.

Les også:

Nettrøbbel for DNBNettrot i SkandiabankenDNB om trøbbel med bedriftsnettbanken: - Feilen er rettetDNB lover at nettbanken skal fungere i sommerBankID 2.0 uten Java lansert i nattDNB-sjefen varsler betalings-revolusjon innen tre år

Her kan du lese mer om

 1. Nordea
 2. DNB
 3. SpareBank 1 SMN
 4. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Disse bankene tilbyr nå Java-fri nettbank

 2. BankID 2.0 uten Java lansert i natt

 3. - Blir deilig å slippe Java-maset

 4. Annonsørinnhold

 5. Nye nettbank-problemer hos DNB

 6. Trøbbel med BankID