Strømprisene

Agder Energi-sjefen etter knallresultat: – Politiske myndigheter må ta grep

Rekordhøye kraftpriser bidro til et solid resultat for Agder Energi. – Det er ikke sånn at vi i kraftbransjen ønsker så høy pris som nå, sier konsernsjef Steffen Syvertsen.

HÅVER INN: Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi, ønsker seg lavere strømpris enn i rekordåret 2021.
 • Truls Lier
Publisert: Publisert:

De rekordhøye strømprisene i Sør-Norge denne høsten har fått mye oppmerksomhet.

Selv om prishoppet betyr gode økonomiske tider for Agder Energi og resten av kraftbransjen, ønsker konsernsjefen at politikerne skal komme på banen.

– Vi i Agder Energi kan ikke styre strømprisen, men vi har vært tydelige på at politiske myndigheter må ta grep. Det gjelder både i denne akutte situasjonen og fremover, sier Syvertsen.

– Samtidig som Agder Energi leverer et godt resultat som kommer innbyggerne i våre eierkommuner til gode i form av økte utbytter og skatteinntekter, vet vi at den høye strømprisen er en utfordring for mange kunder, også på Agder.

Les også

Håver inn på høye strømpriser: Statkraft med fem milliarder i overskudd

Vil ha fart på det grønne skiftet

Han utdyper overfor E24 hva han mener må gjøres.

På kortere sikt mener Syvertsen det går an å se på elavgiften og momsen på strøm. På lengre sikt handler det om å koble hele det norske kraftnettet bedre sammen, og få fart på det grønne skiftet.

– Vi har to veldig ulike prisstrukturer her i landet. I år har prisene vært lave i nord og høye i sør. Det å bygge ut infrastruktur for å koble sammen områder, er et viktig grep, sier Syvertsen.

– Høye strømpriser er et uttrykk for at det grønne skiftet ikke går fort nok. Hvis man lykkes med å bygge ut fornybart, vil prisen også gå ned, sier Aker Energi-sjefen videre.

Havvindutbygging er et område Syvertsen mener myndighetene må få fart på.

– Et konkret tiltak vil være å øke utlysningen av lisenser for havvind i området Sørlige Nordsjø II, slik at det dobles fra 3000 MW til 6000 MW. Vi trenger størrelse for at det skal bli arbeidsplasser nok.

Les også

Strømprisen: Mer vann i magasinene i forrige uke

Knallresultat så langt i år

Fredag la Agder Energi fram sitt kvartalsresultat. Det underliggende resultat før skatt endte på 328 millioner kroner i tredje kvartal. Det er kraftig opp fra opp fra -57 millioner i samme kvartal i 2020, da strømprisene var svært lave.

Samlet for de tre kvartalene så langt i år er det underliggende resultatet etter skatt over én milliard kroner. Hovedforklaringen på resultatøkningen er «vesentlig høyere kraftpriser og høyere produksjon», skriver Agder Energi i kvartalsrapporten.

Kraftproduksjonen var på 1.437 GWh i tredje kvartal. Det er høyere enn i fjor, men lavere enn normalt, ifølge kraftselskapet.

– Det er en veldig spesiell situasjon nå, hvor alt slår til samtidig. Hverken 2020 eller 2021 er normalår, sier Syvertsen om kraftprisene.

Regjeringen tror prisforskjellene vil reduseres på sikt

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen svarer at det pekes på flere tiltak for å redusere høye strømkostnader i Hurdalsplattformen, blant annet lavere avgift på elektrisk kraft, økt bostøtte, geografisk prisutjevning av nettleie og styrkede forbrukerrettigheter.

– Regjeringen har allerede foreslått en ekstra utbetaling på bostøtten for å hjelpe de som har lave inntekter og høye boutgifter med å betale strømregningen. Andre tiltak må vi komme tilbake til i tilleggsnummeret som blir lagt frem på mandag, sier Persen.

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap)

Hun mener også flere faktorer vil gjøre prisforskjellene innad i Norge mindre i fremtiden.

På lengre sikt vil utbygging av mer kraftproduksjon, økt forbruk i nord og nettforsterkninger både på norsk og svensk side bidra til å redusere prisforskjellene mellom nord og sør.

Olje- og energiministeren legger til at regjeringen utbygging av havvind er noe regjeringen har store ambisjoner for.

– Dette må vi gjøre på en måte som er godt tilpasset kraftsystemet på land, slik at det kommer strømkundene til gode. Vi vil legge til rette for en storstilt satsing på havvind gjennom en ambisiøs nasjonal strategi for havvind, sier Persen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strøm
 3. Strømpriser
 4. Kraftproduksjon
 5. Agder Energi‎

Flere artikler

 1. LO-forbund krever momskutt på strøm: – Oppleves som helt urimelig

 2. Olje- og energiministeren lover tiltak etter rekordhøye strømpriser

 3. Fraråder Rødt-ønske om brems i strømeksporten

 4. Kraftbransjen ber ny energiminister styrke nettet

 5. Vil dele ut moms og Statkraft-utbytte til folket: – Staten opptrer som råkapitalist