Rekordrekke, strømstøtte og høyere rente
Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.
(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)
Ikke overraskende bærer også denne nyhetsuken preg av en ting: strøm! Denne uken har det vært rekord på rekord hva gjelder strømprisene.
I tillegg til høyere strømregninger er det mye annet som både har blitt dyrere og vil bli dyrere fremover.
Jeg tar deg gjennom hva du og lommeboken din burde få med seg fra denne uken.
Rekordrekke
Lørdag blir den sjette dagen på rad med strømprisrekord på Østlandet og Vestlandet. Da ligger snittprisen rett under fem kroner kilowattimen i de to områdene.
Inkludert avgifter og nettleie blir snittprisen rundt 6,8 kroner kilowattimen. Strømstøtten, som også må trekkes fra, ligger an til å bli på over to kroner kilowattimen i disse områdene.
Strømprisen i Sørvest-Norge faller fra toppnoteringen fredag, men prisområdet har fortsatt den dyreste strømmen i landet. Her blir døgnprisen 5,76 kroner kilowattimen lørdag.
Inkludert avgifter og nettleie blir snittprisen rundt 7,8 kroner kilowattimen. Strømstøtten, som også må trekkes fra, ligger an til å bli på over tre kroner kilowattimen i dette området.
Er du litt usikker på hva ord som spotpris, kilowattimer eller nettleie betyr? Da vil jeg anbefal å sjekke ut saken: Strømprisen enkelt forklart.
Strømstøtte?
De høye strømprisene gjør at både privatpersoner og næringslivet frykter for økonomien og fremtiden. Men hvordan skal man hjelpe bedriftene? Det spørsmålet står enn så lenge ubesvart.
Tirsdag denne uken hadde næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) et strømmøte med NHO og LO. Etter møtet gjentok ministeren at planen er å presentere tiltakene i september.
Rec Solars sjef Jan Enno Bicker håper regjeringen kommer med strømstøtte eller skatteløsninger for å redde bedriften.
E24 har tidligere skrevet en rekke saker om hvordan det gikk med offentlig støtte til bedriftene under pandemien – der halvparten av bedriftene som fikk pandemi-støtte gjorde det bedre i 2020 enn året før. Disse erfaringene er sentrale når man nå skal finne svar på hvordan man best mulig hjelper næringslivet – og de som trenger det.
Høyere rente
Dagen etter at Norges Bank hevet renten til 1,75 prosent bestemte Nordea seg, som første storbank ut, for å heve sine utlånsrenter. Rentesatsene økes med inntil 0,5 prosentpoeng på alle boliglån, opplyser Nordea til E24. På innskuddssiden hever de renten med 0,5 prosentpoeng for kunder med «sparekonto ekstra» opptil 100.000 kroner. Banken hever renten med det samme for alle BSU-kunder under 34 år.
Mandag fulgte DNB etter og hever sine utlånsrenter. DNB øker sine renter på boliglån med inntil 0,5 prosentpoeng, ifølge en melding. Banken øker også innskuddsrenten med inntil 0,5 prosentpoeng for BSU-kunder og de som sparer på «sparekonto pluss» med mellom 500.000 og 2 millioner kroner på kontoen.
Onsdag kunngjorde også Danske Bank at de setter opp renten på boliglån og innskudd med inntil 0,50 prosentpoeng.
Godt og blandet
- Onsdag var det Ukrainas frigjøringsdag og Aftenposten har laget en oversikt over hva som er det viktigste å vite om hva som nå skjer i krigen.
- Hvor mye er det egentlig å spare på å begrense dusjingen? Jeg kan avsløre at det er snakk om tusenlapper.
- Milliardærarving Alexandra Andresen har blitt 950 kroner rikere! Dette etter at metalldetektorsøk avslørte sølvmynter og en amulett fra middelalderen på herregården i Rygge. Funnene resulterte i finnerlønn fra Riksantikvaren.
- NRK skriver at for tyve år siden begynte ungdom å møte venner sjeldnere og sjeldnere ute, men nå har dette snudd.
Helgetips
Denne helgen kan du lese om Tek-bransjens berg- og dalbane på E24 – om hvordan investorer og gründere forbereder seg på turbulente tider etter år der alle piler har pekt oppover i Silicon Valley.
Det har vært en del serieanbefalinger i Overblikk, men nå som sommeren er på hell og vi går mot høst så tenker jeg at det er innafor med en til.
Jeg så TV-serien WeCrashed etter anbefaling fra en kollega. Serien handler om kontordelingsselskapet Wework, grunnlagt av Adam Newman og Miguel McKelvey i 2008. Førstnevnte måtte til slutt gå av som toppsjef i selskapet. Etter en rekke kapitalinnhentinger og stor ekspansjon ble selskapet priset som et teknologiselskap og skulle børsnoteres i 2019. Børsnoteringen ble ikke noe av etter at Wework måtte svare på spørsmål om hvor mye selskapet faktisk var verdt og hvordan selskapet ble styrt.
Serien er en fascinerende historie om alt som gikk galt, og er basert på podkasten WeCrashed: The Rise and Fall of WeWork.
I hovedrollene finner man Jared Leto og Anne Hathaway.
Nyt helgen!
Hilsen Sofie
Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.