Eksporten av sjømat økte med 2,1 milliarder i januar

Norge eksporterte sjømat for 10,3 milliarder kroner i januar, viser tall fra Norges sjømatråd. Det er en økning på 2,1 milliarder sammenlignet med i fjor.

Norsk laks er fremdeles svært populær, og omsetningen øker både i volum og verdi. Her fra Salmars foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag.
  • NTB
Publisert: Publisert:

Økningen skjer på tross av at det totale volumet av eksportert sjømat falt med 17 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

– Årets januar ga tidenes høyeste eksportverdi, og dermed fortsetter den sterke trenden fra 2021. Til tross for utfordringer med koronapandemien økte prisene på mange av våre produkter, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Kan gå mot rekord også i år

2021 ble et rekordord for eksport av norsk sjømat, med en eksport på 2,1 millioner tonn sjømat til en verdi av over 120 milliarder kroner.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) har tro på at også 2022 kan bli et rekordår.

– Vi ser vekst både i volum og verdi. Med lettelser i koronarestriksjoner i flere markeder fremover kombinert med høye priser er det grunnlag for enda større optimisme, sier Skjæran.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har tro på at sjømateksporten vil øke ytterligere når koronatiltakene letter.

Laksen på topp

For laksen var det januar-rekord både i verdi og volum. Til sammen ble det eksportert 96.500 tonn laks til en verdi av 7,2 milliarder kroner, noe som er en verdiøkning på 41 prosent sammenlignet med januar i fjor.

– Laks befester sin sterke posisjon og sto for 70 prosent av den totale verdien. I oversjøiske markeder som Nord-Amerika og Asia har restaurantåpninger og bedret logistikk gitt en vekst i eksporten, spesielt for helt fersk laks, sier Renate Larsen.

Etter å ha ligget på andreplass siden desember 2017 er Frankrike igjen det største eksportmarkedet for norsk laks, etterfulgt av USA og Polen.

Den største veksten for den totale sjømateksporten er likevel utenfor EU, som i januar sto for 58 prosent av verdien.

Publisert:
Gå til e24.no