Konkurransetilsynet: Foodora får ikke ha eksklusivavtaler med restauranter

Tilsynet har avsluttet etterforskningen av Foodora, som har gått med på å droppe eksklusive avtaler med restauranter.

  • Ine Brunborg
Publisert:

Konkurransetilsynet har etterforsket Foodora siden februar 2021 og har nå avsluttet saken. Årsaken er at Foodora har gått med på å ikke ha eksklusivavtaler og «ekskluderende praksis» overfor restauranter.

Det skriver Konkurransetilsynet i en pressemelding.

– Vedtaket fra Konkurransetilsynet sikrer at restauranter som har avtale med Foodora, står fritt til å velge om de også vil samarbeide med andre matbestillingsplattformer, sier avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Hanne Dahl Amundsen, i en uttalelse.

– Dette vil kunne bedre konkurransen og dermed kunne gi et bedre tilbud for kunder som kjøper restaurantmat fra matbestillingsplattformer.

Les også

Wolt mener Foodoras eksklusive avtaler ødelegger konkurransen

– Fornøyde

Tilsynet og Foodora er blitt enige om å innføre avhjelpende tiltak, som omfatter ekskluderende praksis overfor restauranter. Det inkluderer alle former for incentiver og utøvelse av press for å oppnå eksklusivitet, skriver Konkurransetilsynet.

Det er Foodora selv som har foreslått tiltakene, som varer i tre år.

– Vi er fornøyde med at vi har kommet frem til en god løsning sammen med tilsynet. Vår gjeldende policy er at alle våre partnere står fritt til å samarbeide med hvem de vil, sier Mads Blybakken, pressesjef i Foodora Norge i en uttalelse.

Konkurransetilsynet skriver i dagens pressemelding at Foodora ikke er enige i bekymringene tilsynet har hatt. Overfor E24 utdyper Blybakken i Foodora:

– Vi mener at vi ikke har brutt konkurranseloven. Saken er avsluttet med et vedtak, og vi forholder oss selvfølgelig til det, men vi er uenig i bekymringen fordi vi var i gang med å endre prosedyrer og avtaler før tilsynet tok kontakt. Og vi er ikke bekymret for konkurransen fremover.

– Hvor utbredt var Foodoras bruk av eksklusive avtaler – hvor mange hadde dere?

– Jeg kan ikke gi noen tall på det, for det handler ikke om konkrete avtaler. Det handler om overordnede retningslinjer for hvordan ansatte har kontakt med restauranter. Det var benyttet former for eksklusivitet til tider, og det er et vanlig verktøy som mange bruker.

– Kjenner dere til konkurrenter som har benyttet slike verktøy?

– Jeg kan ikke si noe om hvem og i hvilket omfang. Men eksklusivitetsavtaler som et verktøy i denne type bransje generelt er ikke uvanlig.

Les også

Foodora mer enn doblet omsetningen under pandemien

– Kan begrense konkurransen

Tilsynet startet etterforskningen fordi de mistenkte at Foodora var dominerende og hadde benyttet seg av eksklusivavtaler.

Det understreker at dominerende selskaper har et særlig ansvar etter konkurranseloven, og at begrenset konkurranse kan føre til høyere priser og dårligere kvalitet for kundene.

– Eksklusivavtaler mellom dominerende aktører og deres kunder kan begrense konkurransen og er derfor noe Konkurransetilsynet ser alvorlig på, sier Hanne Dahl Amundsen.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Wolt om Konkurransetilsynets nei til eksklusive avtaler: – Viktig avklaring for hele bransjen

  2. Partier krever mer fra Konkurransetilsynet: – Vil foreslå forbud mot prisdiskriminering

  3. Konkurransetilsynet jobber aktivt med prisdiskriminering

  4. Verisure tapte klagesak: Gebyr på 766 millioner kroner opprettholdes

  5. Oda og Reitan skuffet over høringsbrev: – Konkurransetilsynet har sviktet