Anklages for å ha tappet sitt eget firma for 3,2 millioner

Politiet mener regnskapsføreren fungerte som stråmann for byggefirmaets egentlige daglige leder, mens sistnevnte hadde konkurskarantene. Bedriftseieren er nå tiltalt for grovt økonomisk utroskap og skattesvik.

Byggefirmaet som to av de tiltalte var tilknyttet, hadde i flere år forretningsadresse i dette kontorfellesskapet i Oslo.
Publisert: Publisert:

Anklager om fiktive fakturaer fra stråselskaper for millioner, en regnskapsfører som skal ha utgitt seg for å være daglig leder og uregistrerte arbeidere som ble betalt i kontanter. Det er noe av innholdet i straffesaken som kommer opp for Nordre Østfold og Follo tingrett i november.

Til sammen tre personer er tiltalt i det omfattende sakskomplekset. Hovedtiltalte, en 51 år gammel polsk statsborger, anklages for grovt økonomisk utroskap og grovt skattesvik.

Saken ble rullet opp etter at Arbeidstilsynet gjorde flere inspeksjoner på byggeplasser hvor bygg- og anleggsfirmaet mannen var tilknyttet var i sving. Det ble også gjennomført kontroller i regi av Skatt Øst.

Da politiet senere gikk firmaets økonomi nærmere etter i sømmene, skal de ha avdekket en rekke straffbare forhold, opplyser politiadvokat Jørn Johannesen Lyche i Øst politidistrikt til E24.

Omfattende tiltale

Ifølge tiltalen skal 51-åringen i perioden fra april 2014 til januar 2017 ha:

  • Tappet bygg- og anleggsfirmaet for 3,2 millioner kroner ved å bokføre falske fakturaer fra stråselskaper.
  • Unndratt nær 600.000 kroner i skatt og arbeidsgiveravgift.
  • Oppgitt uriktig inn- og utgående moms i skattemeldingen med til sammen 830.000 kroner.
  • Sørget for at kunder av firmaene betalte over 700.000 kroner direkte til sin egen konto.

– Min klient nekter straffskyld i det store og det hele, altså for de langt fleste punktene i tiltalen, sier advokat Jan Christian Kvanvik, som forsvarer 51-åringen.

Politiadvokat Jørn Johannessen Lyche beskriver tiltalen som svært alvorlig, blant annet på grunn av omfanget.

– Ved å tappe sitt eget firma for midler har hovedtiltalte i saken satt øvrige kreditorer i en risikosituasjon, sier han.

Les også

To menn dømt til fengsel for lånebedrageri mot Husbanken

– Opprettet selskaper for utroskap

Ifølge politiet skal 51-åringen ha bokført fiktive fakturaer fra tre stråselskaper innen bygg- og anleggsbransjen for å skjule lønnsutgifter til uregistrerte arbeidere.

– Politiet mener disse selskapene ble opprettet for å ha disponible bankkonti til dette formålet – ikke for å faktisk drive næringsvirksomhet. Under etterforskningen har vi avdekket at det er overført store summer til selskapene, som like etterpå er tatt ut i kontanter, sier han.

– Deler av disse pengene skal senere ha blitt brukt til å betale lønn til uregistrerte arbeidere som jobbet for hovedtiltaltes firma, sier politiadvokaten videre.

Ingenting ved de tre selskapenes kostnadsstruktur skal ifølge Lyche tilsi normal drift i et byggefirma.

Les også

Starter opp igjen etter to konkurser på to år – kunde mener de lyver

I arbeidsavtalen som ble fremlagt for Arbeidstilsynet, sto det at den hovedtiltalte 51-åringen var ansatt som prosjektleder i det nå nedlagte byggefirmaet. Politiet mener 51-åringen i praksis var daglig leder til tross for at han var ilagt konkurskarantene. E24 har sladdet og tatt et utsnitt av det originale dokumentet.

Regnskapsfører skal ha vært stråmann

En 62 år gammel regnskapsfører bosatt på Østlandet er medtiltalt i saken. Han anklages for å ha oppgitt uriktig informasjon til myndighetene.

62-åringen sto oppført som daglig leder og styreleder i to av firmaene til hovedmannen. Politiet mener regnskapsføreren fungerte som stråmann, og kun hadde vervene på papiret.

– Vi mener han fikk betalt for å stå oppført med disse rollene. Dette gjorde han fordi hovedtiltalte i den aktuelle perioden hadde konkurskarantene og ikke kunne stå oppført som daglig leder, sier Lyche.

I praksis skal den 51 år gamle hovedtiltalte ha hatt kontroll over firmaene, mener politiet.

Den hovedtiltalte 51-åringens karanteneperiode er blitt forlenget flere ganger, og løper først ut i desember 2022. I perioden mellom 2005 og 2016 var mannen involvert i seks firmaer som ble slått konkurs.

62-åringens forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall, sier at hans klient ikke ønsker å kommentere hvordan han stiller seg til anklagene.

Les også

Har stoppet skattefradrag for 1,7 milliarder

Medtiltalt skal ha skaffet arbeidere

En 43 år gammel polsk statsborger, som var styreleder og daglig leder i et nå nedlagt bemanningsselskap, er også tiltalt i saken. Ifølge Lyche skal 43-åringen ha bistått hovedtiltalte med å rekruttere utenlandske arbeidere.

Også han er tiltalt for å ha tappet sitt eget firma for en mindre sum. I 2016 og 2017 skal 43-åringen ifølge tiltalen ha unndratt over 800.000 kroner i skatt, moms og arbeidsgiveravgift.

– Min klient ønsker ikke å kommentere saken i forkant av hovedforhandlingen, sier advokat Knut-Ole Bakke Hansen. som forsvarer 43-åringen.

Publisert:
Gå til e24.no