Regnskapsfører: Carew ble advart om skattefelle mens han bodde i England

Våren 2018 ble John Carew advart om at han risikerte å bli skattepliktig til Norge hvis han oppholdt seg for mange dager i hjemlandet, ifølge et sentralt vitne i skattesvik-saken.

Eks-fotballstjerne, eiendomsinvestor og skuespiller John Carew nekter for at han bevisst unndro seg beskatning i Norge da han bodde i England. 18. oktober må han svare for seg i Oslo tingrett.
Publisert:

Om tre uker må John Carew (43) møte i Oslo tingrett, anklaget for grovt skattesvik.

Økokrim mener den tidligere fotballstjernen og eiendomsinvestoren har unndratt 5,4 millioner kroner i skatt over en periode på seks år. I disse årene var Carew bosatt i Storbritannia.

Carew er tiltalt for å ha gitt uriktige opplysninger i sine skattemeldinger ved at det ikke er opplyst om inntekt og formue i utlandet.

– Dersom du er i Norge mer enn 183 dager i året, så anses du som bosatt i Norge. Alle som er bosatt i Norge skal opplyse om all sin inntekt og formue i skattemeldingen og betale skatt av dette, uttalte førstestatsadvokat Marianne Bender, da Økokrim kunngjorde at Carew var mistenkt for grovt skattesvik.

Carew har erkjent straffskyld for grovt uaktsomt skattesvik i årene mellom 2014 og 2016, men nekter for at han mellom 2017 og 2019 unndro skatt med viten og vilje, slik Økokrim anklager ham for.

Les på E24+

Disse skal vitne i saken mot John Carew

Les også

Carew-tiltale avslører bettinginntekt

– Ble advart av skattejurist

Påtalemyndigheten har innkalt to vitner til hovedforhandlingen – Carews regnskapsfører Jon Arild Syversen og skattejurist og Brækhus-partner Antonio Holstad. Det viser vitnelisten som E24 har fått tilgang til.

Syversen og Holstad skal våren 2018 ha hatt et møte med Carew på sistnevntes kontor. Her skal Carew ha blitt advart om at han risikerte å bli skattepliktig til Norge hvis han oppholdt seg for mye i hjemlandet.

– Vi ga John beskjed om at han var skattepliktig til Norge, for all formue og inntekt, dersom han oppholdt seg her i mer enn 183 dager i året, sier Syversen.

– Videre understreket vi hvor viktig det var at han loggførte hvor mange dager han var i Norge, siden han sto oppført som skattepliktig til Storbritannia, sier regnskapsføreren.

Antonio Holstad sier til E24 at han ikke bestrider at møtet fant sted, men ønsker i forkant av hovedforhandlingen ikke å uttale seg om hvilke råd som ble gitt.

Les også

Advokatprofiler ut mot Økokrim i Carew-saken

John Carews forsvarer, advokat Berit Reiss-Andersen, ønsker ikke å kommentere hvilken betydning møtet med regnskapsføreren og skattejuristen kan ha for saken.

– Det har vi ingen kommentar til. Grunnen til det er at det er flere forhold som blir en del av rettssaken. I en rettssak skal ting tas opp i sin helhet og sin sammenheng, og vi kommer ikke til å kommentere fragmenter av mulige bevis, sier Andersen til E24.

Mener Carew snakker sant

I skattemeldingene for 2018 og 2019 ble det oppgitt at Carew var skattepliktig i Storbritannia. Ifølge Syversen ble dette gjort fordi Carew lyttet til skatteråd fra andre.

I en pressemelding som ble sendt til norsk presse da tiltalen ble kjent, skrev Carew at opplysningene som ble gitt til norske skattemyndigheter, baserte seg på uriktige råd fra hans mangeårige agent og nære forretningspartner Per A. Flod.

Advokat Per A. Flod var John Carews agent gjennom hele hans karriere som fotballspiller.

Regnskapsføreren er overbevist om at Carew snakker sant når han sier at han ikke bevisst har forsøkt å unndra skatt.

– John blir holdt ansvarlig for at han valgte å lytte til rådene han fikk av Per A. Flod. At han gjorde det er kanskje ikke så rart. Jeg kan forstå psykologien i det – Flod har tross alt vært hans agent og passet på lommeboken hans siden John knapt var blitt myndig, sier Syversen.

Vil ikke kommentere

Per A. Flod sier til E24 at han ikke vil kommentere saken før han har avgitt sin vitneforklaring.

I et intervju med Dagens Næringsliv i april uttalte advokaten at Carew, etter hans syn, var skattemessig bosatt i Storbritannia i henhold til britiske skatteregler.

– Storbritannia forholder seg ikke til interne, norske skatteregler. De forholder seg til skatteavtalen mellom Norge og Storbritannia og britiske skatteregler. I skatteavtalen er det ikke spørsmål om 183 dager eller ikke, men om hvor man har sitt hovedsentrum. Hvis John har oversteget antall dager, er det fortsatt slik at han er skattemessig bosatt i Storbritannia hvis han har sitt hovedsentrum der, sa Flod til avisen.

Førstestatsadvokat Marianne Bender skal føre straffesaken mot John Carew for påtalemyndigheten.

E24 har spurt førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim om påtalemyndigheten mener rådene Carew fikk fra regnskapsføreren og skattejuristen i 2018 beviser at han forsettlig oppga uriktige opplysninger i skattemeldingene.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om de konkrete bevisene i saken i forkant av hovedforhandlingen, sier Bender.

Det er satt av åtte dager til rettssaken i Oslo tingrett. Strafferammen for grovt skattesvik er fengsel i inntil seks år.

Publisert:
Gå til e24.no