SAS fløy 1,4 millioner passasjerer i januar

Tirsdag publiserte SAS oversikt over trafikken i årets første måned.

Publisert:

Tirsdag publiserte SAS oversikt over trafikken i årets første måned.

SAS fløy 1,43 millioner passasjerer i januar. Tallene viser også at fyllingsgraden av flyene hadde en prosentnedgang på 1,8 prosent sammenlignet med desember.

Sammenlignet fløy det kriserammede flyselskapet 1,47 millioner passasjerer i desember.

Årets januartall gir en oppgang på 89 prosent sammenlignet med samme periode i 2022. Da var bransjen hardt rammet av strenge koronarestriksjoner.

I november var tallet 1,67 millioner passasjerer.

SAS-sjef Anko van der Werff har tidligere sagt at de forventer at passasjertallene vil falle gjennom vinteren, i henhold til vanlige sesongvariasjoner.

Les på E24+

Flyr fra utfordrer til konkurs: – Det var ikke liv laga

Konkursbeskyttelse

SAS er i gang med en konkursbeskyttelsesprosess i USA.

Som et ledd i dette har selskapet fått innvilget et kriselån på rundt 7 milliarder svenske kroner fra Apollo Global Management.

Lånet fra det amerikanske investeringsselskapet skal bidra til å holde SAS i gang under omstillingsprosessen.

2022 ble et svært utfordrende år for selskapet.

Flyselskapet rakk knapt å komme seg på andre siden av pandemien, før en streik lammet store deler av trafikken i sommer.

Analytiker i Sydbank, Jacob Pedersen, viser til at passasjertall for januar er 73,6 prosent av tallet for jnuar 2020, og kaller det «dårlig nytt» for SAS.

– Det er naturligvis dårlig nytt i en situasjon, hvpr SAS flere ganger har undertreket at den fulle effekt av besparelsen på årlig 7,5 milliarder svenske kroner først kan realiserers når trafikken nærmer seg nivå før covid.

Det skriver Pedersen i en kommentar, etter at trafikktallene for januar ble publisert.

Milliardtap

I starten av desember la SAS frem resultater fra fjerde kvartal, som viste at selskapet hadde et tap etter skatt på 1,2 milliarder svenske kroner i perioden august til oktober.

Før skatt var underskuddet på 1,7 milliarder svenske kroner i perioden, ned fra 945 millioner svenske kroner. SAS hadde 10,65 milliarder svenske kroner i inntekter i fjerde kvartal, fra 5,76 milliarder svenske kroner i samme kvartal året før.

I november var underskuddet til SAS på 504 millioner svenske kroner, viser en oppdatering. Det tilsvarer rundt 475 millioner kroner.

I slutten av januar hadde underskuddet økt til 1,479 milliarder kroner.

Dermed tapte SAS nesten 1 milliard svenske kroner i desember.

Regnskapsresultatet, som i dette tilfellet er minus 1,479 milliarder kroner, forteller ikke nødvendigvis hvor mye penger som har gått ut og inn av selskapet.

Publisert: