Prestisjeprosjektet «The Whale» får sjokkregning

Utbyggerne av hvalsenteret med en prislapp på 350 millioner kroner, har fått en førjulsoverraskelse de overhodet ikke ville ha.

Fra havsiden skal bygget minne om en hvalspore som kommer opp fra vannet.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Medier over hele verden har omtalt det spektakulære hvalsenteret som er planlagt bygget på Andenes i Vesterålen. Men tidligere denne måneden kom man over rester av en gammel gårdshaug som overrasket.

– Det viser seg at gårdshaugen strekker seg mye lengre mot vest enn vi tidligere har trodd, sa arkeolog Trine Johnson ved Nordland fylkeskommune til NRK tidligere i desember.

Som følge av at funnet er vernet av kulturminneloven må det gjennomføres en arkeologisk utgraving der. «The Whale» må som utbygger må ta seg av regningen som nå altså skaper solid hodebry.

Les også

Bygger hvalsenter til 350 millioner i Nord-Norge

Ifølge en utredning fra Norges Arktiske Universitetsmuseum i Tromsø vil kostnadene på denne utgravingen bli 23 millioner kroner, skriver Avisa Nordland.

– Undersøkelser i fiskeværshaugen på Andenes har et stort potensial for å gi et sikrere bilde av utviklingen av tidlig markedsrettet fiskeri og konsekvenser dette hadde i Nord-Norges og Norges historie, heter det i en utredningen ifølge avisen.

Illustrasjonsbildene av det nye hvalsenteret på Andenes går verden rundt.

– Søkkandes mye penger

Styreleder i «The Whale» Børre Berglund forteller til NRK at de har forståelse for at funnet er så viktig at området kan bli betraktet som fredet.

– Det kan helt klart gi oss masse kunnskap om tidligere tider, og vi er innstilt på å ta vare på dette, sier han til kanalen.

Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

«The Whale» har en kostnadsramme på 350 millioner kroner, men utgravningen av arkeologiske funn var da ikke tatt med i beregningen.

– Det er søkkandes mye penger, og vi holdt på å ramle av stolen da vi fikk vite dette. Vi har på ingen måte en slakk i vårt budsjett som gjør at vi kan sluke 23 millioner kroner uten videre, sier Berglund til NRK.

Hva som nå vil skje med senteret er fortsatt uklart, likevel forklarer Berglund at styret har stilt seg bak at man fortsetter prosjektet.

– Vi ser definitivt at vi blir nødt til å diskutere kostnadsbildet med fylkeskommunen. Kanskje blir vi nødt til å gjøre noen justeringer som gjør at vern og utvikling går hånd i hånd.

Les på E24+

Prisene for luksusboliger vakler i metropolene, men i Norge er det rekordår

Kommunen lager konferanse

Fredag ettermiddag engasjerer også Andøy kommune seg i saken. I en pressemelding skriver kommunen at senteret ligger an til å bli en attraksjon i «verdensklasse».

– Andøy har i over 30 år vært verdensledende innen hvalturisme, og er det eneste stedet i Europa hvor man kan oppleve hval året rundt. «The Whale» vil bli viktig både for utvikling av stedet og kunnskap om hval, sier Brita Erlandsen, næringssjef i Andøy kommune i meldingen.

Les også

Hushovd og Svindal skal utvikle hotell på Senja

Kommunen skal nå avholde en konferanse for å se hvordan andre har løst problematikken med vern og utbygging.

– Vi har respekt for kulturminnene – og med denne konferansen ønsker vi å sette fokus på hvordan vi kan finne løsninger som ivaretar hensynet til både vern og utvikling, sier Erlandsen.

– Skal forestille en hval

Hvalsenteret har fått mye oppmerksomhet på bakgrunn av den svært uvanlige arkitekturen. Det er det danske arkitektkontoret Dorte Mandrup som vant konkurransen om å tegne sentret, foran blant andre norske Snøhetta.

– Den bærende tanken bak utformingen er at det skal forestille en hval i havoverflaten. Ser man bygget fra havet ligner det en hvalspore som kommer opp fra havet, mens fra land ligner det en hvalrygg, sa Berglund til E24 da hvalsenteret ble omtalt i november.

Les også

Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant

Planen med senteret er å gjøre det til en slags form for hybrid mellom et museum og en turistattraksjon.

– Vi tar det beste fra gallerier, museer og turistattraksjoner og smelter det sammen til et opplevelsessenter. Nøyaktig hvordan det blir innvendig begynner vi med på nyåret, men The Whale blir ikke noe puslete besøksattraksjon, sa Berglund.

Dersom alt går etter planen skal prestisjeprosjektet stå ferdig i 2022.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Andøy
 2. Kulturminner
 3. Utbygging
 4. Arkitektur

Flere artikler

 1. Bygger hvalsenter til 350 millioner i Nord-Norge

 2. Betalt innhold

  Øyparadiset er unikt i verden. Nå kommer et oppdrettsanlegg midt i utsikten.

 3. Choco Loco gikk konkurs selv med kontantstøtte

 4. Stordalen bygger nytt hotell i Tromsø

 5. Betalt innhold

  Vil forvandle gamle oljeplattformer til nye bygg