Ny undersøkelse: Nordmenn grensehandlet for to milliarder i september

SSB-tall indikerer at grensehandelen er høyere enn tidligere antatt. Undersøkelsen viser at nordmenn brukte 1,8 milliarder i Sverige i løpet av september i fjor.

Nordby er blant stedene nordmenn legger igjen mest penger på grensehandel, viser SSBs undersøkelse.
Publisert: Publisert:

Statistikkbyrået har gjennomført en pilotundersøkelse av grensehandelen, og funnene offentliggjøres onsdag.

Handelen er estimert til to milliarder kroner i september, noe SSB sammenligner med 4,7 milliarder kroner for hele tredje kvartal i fjor.

Dette er store beløp, mener direktør for Virke Handel, Harald Andersen.

– Det var som fryktet. Dette viser at vi virkelig hamstrer, sier han til E24.

I løpet av måneden dro nordmenn på 1,2 millioner handleturer over grensen, og kjøpte varer for i gjennomsnitt 1.632 kroner per tur.

«Hovedfunnene fra pilotundersøkelsen antyder at nordmenns grensehandel er noe høyere enn tidligere estimert», skriver SSB, som tror metoden i undersøkelsen kan være en forklaringsfaktor.

Les også

Ny grensehandel-rekord i oktober

Handlet for 1,8 milliarder i Sverige

Ikke overraskende er det Sverige som står for den største delen av grensehandelen. Ifølge SSB la nordmenn igjen 88 prosent av pengene her, tilsvarende et beløp på nesten 1,8 milliarder kroner.

Deretter kommer Danmark og Finland, hvor henholdsvis 4 og 2,7 prosent av handelen ble gjort.

I Sverige handlet vi mest i områdene Strømstad, Nordby og Svinesund, viser undersøkelsen. Handelen beløper seg her til nesten 1 milliard kroner.

Deretter følger Charlottenberg med 384 millioner kroner, som tilsvarer en andel på 22 prosent av grensehandelen i Sverige.

Les også

For første gang siden finanskrisen opplever varehandelen nedgang

Kjøpte dagligvarer for 684 millioner

Undersøkelsen viser at de mest populære varene for nordmenn å handle er mat og dagligvarer. Tallene er som følger:

  • 68 prosent kjøpte med seg mat eller dagligvarer, mens 61 prosent kjøpte brus. Samtidig var det 60 prosent som hadde godteri i handlekurven.
  • Halvparten kjøpte alkohol og 42 prosent handlet snus og tobakk.
  • I kroner var kjøpene av dagligvarer på 684 millioner, mens vi handlet alkohol for 359 millioner kroner, brus og mineralvann for 215 millioner, snus for 168 millioner og tobakk for 146 millioner.

SSB har også målt hvilke deler av landet som sto for den største delen av grensehandelen.

Tallene viser at Akershus topper med 430 millioner kroner i september, fulgt av Østfold med 359 millioner kroner og Vestfold, Telemark og Buskerud med 298 millioner.

Ifølge SSB består pilotundersøkelsen av et representativt utvalg på 6.000 personer, hvor 2.834 personer har svart, tilsvarende 47 prosent. 540 personer sa de hadde vært på en dagsreise til utlandet uten overnatting.

Publisert:

Her kan du lese mer om