Bekrefter nedskjæringer – usikkert hvordan Norge påvirkes

Etter at børsnoteringen ble droppet og gründeren ble presset ut av selskapet, fikk Weworks ansatte beskjed om nedskjæringer i antall ansatte onsdag. Selskapet sier de fremdeles vil vokse, men ikke like raskt.

DREW ANGERER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Onsdag fikk europeiske ansatte i det kriserammede coworking-selskapet Wework vite om nedskjæringer i organisasjonen fremover.

Selskapet som var verdsatt til 47 milliarder dollar før den planlagte børsnoteringen i høst, har sett verdsettelsen kollapse til åtte milliarder i oktober i forbindelse med at selskapet måtte hente mer penger fra sin største eier, Softbank, som også tok kontroll i selskapet etter at man avsatte gründer og daglig leder Adam Nuemann.

– Det vil bli justeringer i antall ansatte i selskapet, men jeg kan ikke kommentere på akkurat hvor mange som blir påvirket dette, eller hvilke avdelinger som blir påvirket, sier en talsperson for selskapet til E24.

Fra det E24 kjenner til vil nedskjæringene ikke påvirke det selskapet kaller «community teams» i byggene de disponerer.

Vil ikke vokse like raskt

Det har den siste tiden florert nyheter om kutt i selskapet, deriblant at Wework vil kutte 4.000 av sine 14.000 ansatte, ifølge Financial Times som skriver at rundt 1.000 ansatte skal være vaskearbeidere, som selskapet vil hente inn eksternt.

På et tidspunkt var Wework, ifølge Wall Street Journal, den største private leietageren i New York, en vekst gjort mulig etter å ha hentet 10 milliarder dollar i investorkapital.

Nå jekkes farten ned.

– Selskapet kommer ikke til å vokse like raskt, men vi kommer fremdeles til å være lønnsomme med tiden. Endringene vi nå gjør kommer ikke til å påvirke de prosjektene som allerede er annonsert i Norge, sier talspersonen for Wework.

Selskapet som er kjent for attraktive kontorlokaler, har en forretningsmodell som går ut på å inngå lange leiekontrakter på gode lokasjoner, etablere attraktive kontorlokaler, og deretter fremleie lokalene, blant annet som coworkinglokaler med en premium.

Wework-modellen har blitt kritisert for risikoen det er å sitte på lange leiekontrakter om leietagerne ikke lenger er villige til å betale en premium for fine lokaler, for eksempel om det skulle komme dårlige tider.

Det er nordmennene Henrik Taubøll og Salman Saeed som leder Weworks satsing i Norden, Baltikum og Nederland.

Henrik Taubøll leder Wework i Norden, Nederland og Baltikum sammen med Salman Saeed.

Sindre Hopland

Gårdeiere ikke bekymret

E24 har vært i kontakt med både Christian Ringnes sitt Eiendomsspar og Pecunia som begge leier ut lokaler til Wework i Oslo.

Leiekontraktene ble annonsert i sommer etter at partene hadde snakket sammen i flere måneder.

Ingen av gårdeierne sier turbulensen rundt Wework har ført til endringer i deres leiekontrakter med selskapet, og at prosjektene fortsetter som før.

– Vi har ikke fått noen signaler på at dette vil utgjøre noen endring i leieforholdet. Vi har en god dialog med de nordiske beslutningstagerne og håper og tror omstruktureringen deres kun vil være positivt for fremtiden, sier Thomas Neslin, eiendoms- og investeringsforvalter i Pecunia.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Christian Ringnes
  2. Eiendomsspar
  3. softbank
  4. WeWork

Flere artikler