Hun står midt i krisen: – Må finne ut av hvem som kan avses

Norge står nå overfor landets største krise siden andre verdenskrig, mener NHO. De frykter konkurser dersom ikke regjeringen leverer gode nok strakstiltak fredag.

DISKUTERER PERMITTERINGER: Merethe Sutton er konserntillitsvalgt i Choice og står nå midt i diskusjon med hotellets ledelse om hvem og hvor mange som skal permitteres som følge av coronaviruset.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Vi vet at det blir permitteringer hos oss. Vi har ikke satt oss ned og laget en liste ennå, med hvem og hvor mange, så nå blir vi nødt til å finne ut hvem vi trenger og hvem vi kan avse, sier Marethe Sutton.

Resepsjonisten ved Quality Hotel Edvard Grieg i Bergen er konserntillitsvalgt for Nordic Choice Hotels, og i disse dager i diskusjoner med hotellets ledelse om permittering av ansatte som følge av coronaviruset.

– Nye bookinger har avtatt kraftig, og konferanser er avlyst. Det går særlig ut over en del skoleelever som vi bruker som ekstraarbeid. De får jo ikke dagpenger, siden de ikke tjente 150.000 kroner i fjor, sier Sutton.

Les på E24+

Corona-påført hjemmekontor? Slik får du jobben gjort likevel

Hun forteller om en arbeidshverdag som nå er preget av enorm usikkerhet.

– Jeg har regnet på det, og funnet ut at jeg kommer til å gå ned 4–5.000 kroner i lønn om jeg blir permittert. Og jeg ligger med min ti års ansiennitet og fagbrev ganske høyt på lønningslisten. Det er verre med mange andre, yngre ansatte, som allerede har en lav lønn. Å få den redusert med en tredel, vil merkes veldig for mange, sier Sutton.

Frykter konkurser

Hotellnæringen forteller at de opplever en tilnærmet full stans i nye bookinger som følge av coronaviruset. Spesielt store konferansehoteller rammes, ettersom norske myndigheter har forbudt arrangementer med over 100 deltagere.

– På disse hotellene snakker vi om at det kan bli permitteringer av opp mot 70 prosent av de ansatte, sier Kristin Krohn Devold, direktør i NHO Reiseliv, og påpeker at når mange aktører i reiselivet baserer seg på et belegg på mellom 50 og 100 prosent, vil det bare være snakk om uker før de hardest pressede bedriftene går over ende.

– Det er ikke noe å lure på engang. Dersom ikke regjeringen kommer tydelig nok på banen, vil det bli konkurser, sier hun.

NHO har derfor store forventninger til regjeringen når den fredag skal legge frem strakstiltak for å unngå unødvendige konkurser og oppsigelser.

– Vi må få kriseforståelsen inn i regjeringen, og den må komme med noen kompenserende tiltak overfor næringslivet. Det har vært snakk om en mulig smittetopp i sommer, og dermed en effekt lenge etter det, men det er ingen i bransjen vår som klarer seg et helt år uten inntekt, sier Devold.

BER OM HJELP: Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv, hotelldirektør Andre Schreiner ved Clarion Hotel The Hub og NHO-direktør Ole Erik Almlid forventer at staten tar ansvar for store kostnader som coronaviruset står for.
Les også

Halvparten av Virke-bedriftene opplever svikt i etterspørselen

– Største krisen siden krigen

Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO har lagt frem en liste med krav overfor regjeringen. Den dreier seg blant annet om en forventning om at staten tar regningen for lønnsutbetalinger til permitterte ansatte samt for ansatte som er sykemeldt grunnet karantene.

– Det er nå det gjelder. Aldri har det vært mer behov for politisk lederskap, så i morgen må regjeringen trå til, vise retning og skape trygghet. Dette er kanskje den største krisen i Norge siden andre verdenskrig.

Reiselivsnæringen består i dag av omtrent 175.000 ansatte. Almlid påpeker at den er drevet med små marginer, og ofte med en «pay as you go»-modell. Når bestillingene nå tørker inn, kan det derfor ta kort tid før smellen kommer.

RAMMET: Clarion Hotel The Hub rammes, som så å si alle andre hotell, av viruset. Her fra åpningsfesten, med Petter Stordalen i zipline.

The Hub har permittert over 100

Hotelldirektør Andre Schreiner ved Petter Stordalens Clarion Hotel The Hub, ved Jernbanetorget i Oslo, er blant dem som har tatt grep.

De første permitteringene ble gjort tirsdag, og flere onsdag. Antallet ansatte har passert 100.

– Dette er selvfølgelig det siste vi ønsker, og samtalene i går var utrolig tunge, sier han.

Schreiner fikk torsdag besøk av NHO, da han, Almlid og Devold diskuterte den pågående krisen. Hotelldirektøren støtter organisasjonens forventninger overfor regjeringen.

– Vi har masse konferanser, i dag skulle det eksempelvis vært rundt 700 mennesker her. Men slik som restriksjonene fra myndighetene er blitt, så må vi ta regningen for veldig mange. Det er kritisk for oss, og vi har derfor blitt nødt til å permittere.

– Vi opplever at store deler av kostnadene som følge av denne situasjonen er blitt samlet på ett sted. Det er full stopp for konferanser, og kanselleringer på et meget høyt nivå. Vi sier til regjeringen at vi prøver å ta ansvar, også utover vår hotelltrapp, og nå forventer vi at vi får en solidaritet tilbake.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Ole Erik Almlid
 3. NHO
 4. Kristin Krohn Devold
 5. Næringsliv
 6. Hotell
 7. Reiseliv

Flere artikler

 1. Stordalens hotellkjede vurderer kutt etter halvering av bestillinger

 2. Permitteringsordningen utvides: – Nå unngår vi masseoppsigelser

 3. Hotelldirektør skuffet over krisetiltakene: – Bunnen har ramlet ut av bunnen

 4. Tillitsvalgte fortviler over «ekstrem situasjon» i hotellbransjen

 5. Nordic Choice har sendt ut oppsigelser