Smørkrise truer Sverige
Global smørmangel har skapt panikk i Frankrike og rasjonering i Japan. Nå er også den svenske smørgåsen truet.
– Allerede til høsten er det sannsynlig at det ikke kommer til å være smør i butikkhyllene til enhver tid, sier Lennart Holmström, markedsanalytiker ved LRF, til Dagens Industri.
I vinter advarte svenske meierier om en kommende smørkrise etter at prisen økte med 50 prosent. Nå har smørprisen smelt opp med 23 prosent på mindre enn en måned.
Hovedårsaken til smørmangelen er endrede konsumentvaner. Svenskene har økt fettinntaket og kuttet ned på karbohydratene i kostholdet, som har hevet etterspørselen etter smør fremfor margarin.
– Vi har aldri sett noe lignende. Det er noe som skjer i markedet som ingen kan forklare, sier Erik Bratthall, kommunikasjonsdirektør i Arla.
Kritisk for croissanten
Smørpriser kan gi croissantkrise i Frankrike
Franskmenn snakker om «smørpanikk» ettersom en av landets sentrale institusjoner, croissanten, står i fare grunnet mangelen på smør.
En typisk franskmann spiser om lag åtte kilo smør per år, dobbelt så mye som en gjennomsnittlig EU-borger, noe som gjør befolkningen til de største smørkonsumentene i verden.
Frankrike er for øvrig verdens femte største smørprodusent, skriver Dagens Industri.
Det er forandringer i tilbud og etterspørsel som har forårsaker den akutte mangelen på smør i Frankrike, den samme tendensen som truer smøret i Sverige, ifølge markedsanalytiker Holmström.
Globalt problem
Smørkrisen sprer om seg utover Europas grenser også. Australia og Canada er berørt, og i Japan har befolkningen blitt tvunget til å rasjonere smørforbruket sitt.
Forbruksmønsteret med mer fett og mindre karbohydrater har bedret smørets tidligere dårlige rykte, og det er ringvirkningene av dette som øker den globale etterspørselen.
Nylig gjeninnførte fastfoodkjeden McDonalds smør i frokostmenyen sin i flere land, og nå har til og med Kina fått øyene opp for smøret.
– Kina importerer allerede mer meieriprodukter, og det er et enormt potensial for tilvekst i markedet, sier markedsanalytiker Holmström til Dagens Industri.
Tall fra Canada Dairy Information viser imidlertid at kineserne spiser gjennomsnittlig ett hektogram smør per år enn så lenge, noe som betyr at Kina konsumerer mindre smør enn Frankrike til tross for forskjell i folketall.