Ledig stilling: Amazon søker 50.000 nye ansatte

Å ansette 50.000 mennesker kan by på flere logistikkutfordringer. Heldigvis er det nettopp logistikkarbeidere nettgiganten ser etter.

Logistikk: Amazon planlegger storansettelse i et allerede presset marked. Bildet er fra Amazons varehus i Tracy, California.

Foto: Scanpix
 • Fredrick Tønsvoll Mortvedt
Publisert:

Det amerikanske selskapet Amazon ser etter hele 50.000 nye medarbeidere.

2. august skal selskapet arrangere gigantiske jobbmesser over hele USA, hvor arbeidssøkende skal få jobbtilbud på dagen, skriver The Wall Street Journal.

Amazon har tidligere lovet å ansette 130.000 full- og deltidsansatte, i et allerede presset marked for kvalifiserte logistikkarbeidere.

Med 50.000 er de godt på vei.

Ansettelsesmålet på 130.000 skal etter planen være i boks halvveis inn i 2018. Da kan selskapets arbeidsstyrke nå 300.000 ansatte, sammenlignet med 30.000 i 2011.

Få å ta av

Ifølge WSJ er det amerikanske logistikkarbeidermarkedet hardt presset for dyktige arbeidere. I tillegg forventes det at mangelen på arbeidskraft blir større når både butikker og logistikkselskaper forbereder seg på julehandelen.

Det har gitt de arbeidssøkende større forhandlingsrom.

– Det er klart at folk har et valg. Det er åpenbart, sier direktør for Amazons internasjonale HR-avdeling, John Olsen, til WSJ.

Amazons plan for skille seg ut blant arbeidsgivere er blant annet å tilby konkurransedyktige lønninger, diverse velferdsordninger og stipender til utdanning, sier han.

Les også

Hevder Walmart har gitt leverandører ultimatum: Oss eller Amazon

Fulltidsstillinger

Nesten 40.000 av de nye jobbene skal være fulltidsstillinger i selskapets varehus, hvor pakker klargjøres og sendes videre. Flere av de nye stillingene skal være på varehus som åpner de kommende månedene.

Mesteparten av de resterende arbeidsplassene som skal fylles, er deltidsstillinger på Amazons sorteringssentre, som det finnes i overkant av 30 av.

Det nye bidraget til Amazons arbeidsstyrke blir på størrelse med om lag 14 prosent av selskapets ansatte verden over ved slutten av første kvartal.

Startlønnen for den jevne logistikkarbeider i Amazon varierer avhengig av lokasjon. En fulltidsansatt i Baltimore i delstaten Maryland kan forvente seg 13 til 14 dollar timen, mens i en lik jobb i Tampa i delstaten Florida starter lønnen på 11 dollar.

Rask lønnsvekst

Som følge av mangel på arbeidskraft, har selskapene i logistikksektoren begynt å konkurrere med hverandre om de kvalifiserte arbeiderne. Det har ført til økt lønn.

– Lønningene har økt i raskt tempo i logistikkindustrien etter at selskapene begynte å konkurrere om arbeiderne, sier direktør i ProLogistix, Brian Devine, til WSJ. Selskapet er et av de største bemanningsselskapene innen logistikk i USA.

Arbeidsledigheten i enkelte sentrale logistikkområder er lavere i år sammenlignet med samme periode i fjor, og det er før bølgen av tusenvis av nye ansettelser for å ta unna julehandelen.

Les også

Resultatfall for Amazon - overskuddet ned 77 prosent

Ifølge Devine har det skjedd et skifte i arbeidsmarkedet i USA.

– Forbrukere fortsetter økningen i netthandel. Arbeiderne som tidligere jobbet i vanlige butikker trenger vi nå i varehusene, sier Devine.

Varehusene som ansetter logistikkarbeidere ligger vanligvis gruppert sammen i områder med lett tilgjengelig fly- og veitransport. Da kan konkurransen bli hard.

– Det er ikke nok folk til disse jobbene, legger Devine til til WSJ.

Amazon-sjef ble verden rikeste

Torsdag tidligere denne uken ble Amazon-grunnlegger Jeff Bezos verdens rikeste person med en formue på over 90 milliarder dollar.

Det varte omtrent en halv dag.

Et oppsving i aksjekursen til Amazon i forkant av selskapets kvartalsresultat, gjorde at Bezos hadde en større formue enn Microsoft-grunnlegger Bill Gates, som har hatt topplasseringen siden mai 2013.

Oppsvinget var på bakgrunn av at analytikere forventet at netthandelgiganten skulle vise til en omsetning på over 37 milliarder dollar, en økning på 22 prosent fra samme periode i fjor.

Men slik gikk det ikke.

Amazon skuffet, og dermed måtte Bezos fortsatt vente på å toppe Bloombergs milliardær-indeks og Forbes' rikingliste, som først ble oppdatert etter børsstenging.

Les også

Amazon kjøper Whole Foods for milliardsum: Analytikere tror på mer aggressive priser

Les også

Amazon-sjefen selger aksjer for å delta på romkappløp

Les også

Nå kan du få egen netthandel-postkasse på trappa

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Amazon
 2. Arbeidsledighet
 3. USA
 4. Lønn
 5. Netthandel
 6. Økonomi

Flere artikler

 1. Var verdens rikeste i en halv dag

 2. Han startet historisk kamp mot Amazon: – Aldri opplevd sånn behandling

 3. Amazon hinter om Norge-etablering i stillingsutlysning

 4. Amazon bommer på forventningene

 5. Amerikanske byer frir til Amazon