Fersk undersøkelse: Nordmenn bruker 144 milliarder på netthandel
Norske kvinner og menn handler stadig mer på nettet. De store internasjonale aktørene tar en stadig større bit av kaken.
I løpet av 2018 vil norske forbrukere handle varer og tjenester på nett for 144 milliarder kroner.
Dette er en vekst på 17 prosent fra fjoråret, viser den ferske rapporten Norsk E-handel som legges frem av betalingsformidleren Dibs torsdag morgen.
Til sammenligning var veksten fra 2016 til 2017 omtrent den samme, da 16 prosent.
– Nordmenns kjøpelyst på nett er på topp, og det er mye å glede seg over i 2018. Abonnementer blir stadig mer populære. Selv om det fortsatt er TV- og musikkstrømming det går mest i, dukker det stadig opp nye forretningsideer, forteller Johanna Tell, Head of Sales i Dibs Payment Services, i en kommentar.
Hun forklarer at analysen viser at det har blitt populært å abonnere på dyrefôr, samtidig som man ser at 40 prosent flere nordmenn nå abonnerer på matvareleveranser.
– Mange e-forhandlere har forstått kunsten å gjøre det enkelt for forbrukeren og samtidig skape en forretningsmodell som sikrer løpende inntjening, sier Tell.
Tallene i rapporten utarbeides av en undersøkelse blant 7.000 mennesker i Norden.
Undersøkelsen gjennomføres av YouGov på oppdrag for Dibs, som eies av Nets.
Nye tall: Netthandel under 350 kroner har eksplodert – dyrere netthandel stagnerer
Sterk vekst hos Elkjøp
I kroner og øre er det elektronikkbransjen som kommer til å tjene best i år.
Ifølge undersøkelsen vil nordmenn i løpet av 2018 bruke 10 milliarder netthandelskroner på denne varegruppen.
Elektrovarekjeden Elkjøp som har vokst stadig mer på nett de senere årene, kjenner seg igjen i beskrivelsene fra rapporten.
– Vi opplever sterk omsetningsvekst på nett sammenlignet med i fjor, sier kommunikasjonssjef Madelein Schøyen Bergly som ikke vil gå inn på spesifikke tall.
Ifølge Bergly er det særlig tjenesten klikk og hent som sørger for at kunder kan bestille på nett og hente varen i butikk som bidrar til veksten.
Hun mener at dette kan være på grunn av at det er kjapt i tillegg til at man har lett tilgang på hjelp og veiledning i butikken.
– Våre fysiske butikker er med andre ord, fortsatt veldig viktige for kundene våre og man får en positiv opplevelse ved at man både kan benytte seg av netthandel, samtidig som den fysiske hjelpen i butikk ikke er langt unna, sier Bergly.
Gjør helomvending etter å ha varslet butikkdøden: Spår treg netthandel og flere matbutikker
Handler mer fra utlandet
Stadig flere nordmenn handler i utenlandske nettbutikker viser undersøkelsen.
De siste tre månedene har 56 prosent av norske forbrukere handlet hos utenlandske nettbutikker.
– Det kan ikke understrekes tydelig nok hvor stor betydning utlandet og gigantiske internasjonale konkurrenter som Amazon, eBay og Zalando har fått for norsk e-handel, sier Tell.
I helgen omtalte E24 tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at norske forbrukere kjøpte varer fra utenlandske nettsteder for over 21 milliarder kroner i fjor. Likevel frykter ikke Elkjøp konkurransen.
Are Traasdahl: Tror Amazon lanserer i Norge om ett år
– Vår ambisjon er alltid å være kundenes naturlige førstevalg, når elektronikk og ny teknologi skal handles. Vi følger selvfølgelig med i markedsutviklingen og på utenlandske konkurrenter, men vårt fokus vil alltid være på oss selv og hvordan vi kan forbedre oss ytterligere på lang sikt, forklarer Bergly.
Så sent som onsdag sa gründer og investor Are Traasdahl til E24 at han forventer at Amazon er i Norge om et år.
– Det er en stund før Amazon er i Norge. Vi er et komplisert land logistikkmessig, men jeg tror de lanserer forsiktig i løpet av et år. Deretter trykker nok ikke ordentlig til før om 3–4 år, tror jeg, sa Traasdahl til E24.
I USA står Amazon for 50 prosent av all netthandel og 4–5 prosent av all detaljhandel går gjennom Amazon, ifølge eMarketer.
Selv om Amazon trolig kommer, mener ikke Dibs at man bare trenger å frykte dem.
– Amazons inntreden i orden er ikke nødvendigvis noe negativt. Tvert imot. I andre land har vi sett at Amazon får e-handelen til å akselerere voldsomt, rett og slett fordi de er til stede, og fordi de gjør online shopping enklere, sier Patrick Müller, e-handelsekspert i Dibs i en kommentar.