Streikefare i SAS: Her er alternative reiseruter - og dine rettigheter

170.000 vil bli direkte berørt hvis SAS-streiken fortsetter gjennom helgen.

Publisert:

Flere tusen reisende blir rammet når 1.500 SAS-piloter nå går ut i streik.

Ifølge Aftonbladet vil 170.000 passasjerer bli direkte berørt av streiken.

SAS har allerede tilbudt kostnadsfri ombooking til reisende som skal ut å reise til helgen - også for billetter som i utgangspunktet ikke kan endres. Imidlertid finnes det alternative reiseruter for de som absolutt må reise til helgen til en billigere pris.

Fikk du med deg? Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik

VG har søkt opp flere alternative reiseruter til de som ønsker å komme seg hjem. Prisene ligger på mellom 400 til 1000 kroner.

Hvordan rammes du av SAS-streiken? Send oss din historie!

Norwegian har økt prisene på flybilletter for de som ønsker å reise til helgen.

Flyselskapet Widerøe har flyvninger fra både Tromsø og Bodø til Bergen, og mellom Oslo lufthavn og Helgeland samt Oslo og Lofoten.

Torp lufthavn har avganger til og fra Trondheim, Bergen, Stavanger. Ifølge Widerøe har selskapet ruter fra Kristiansand til København, Bergen og Trondheim.

Men både selskapene VY og NOR-WAY tilbyr tog- og bussavganger til flere steder i Norge - blant annet storbyene Kristiansand, Bergen, Stavanger og Trondheim.

Les også

Streikefare i SAS fredag: Opptil 60.000 passasjerer berøres direkte

Kristiansand

Dersom reisende må til Kristiansand fra hovedstaden på den billigste måten, tilbyr VY både tog- og bussbilletter til en minstepris på 409 kroner til fredag og 309 kroner til lørdag.

Busselskapet NOR-WAY har i tillegg satt opp flere bussruter mellom Oslo og Kristiansand til en minstepris på 432 kroner én vei. Hvis reisende bestiller bussbilletter med NOR-WAY på forhånd, er de garantert plass på bussen.

Analytiker: Pilotstreik kan koste SAS hele overskuddet på to uker

Om reisende ønsker et raskere reisealternativ, har Norwegian flere ledige flybilletter til fredagen med en prislapp på 2499 kroner én vei.

Bergen

VY tilbyr den billigste turen til Bergen med både tog- og bussruter til en prislapp på 579 kroner til fredag og 818 kroner til lørdag. NOR-WAY har i tillegg flere ledige bussbilletter til en minstepris på 630 kroner både fredag og lørdag.

Norwegian har kun én ledig flyavgang mellom Oslo og Bergen på fredag. Det finnes imidlertid flere ledige flyavganger på lørdag med en minstepris på 2499 kroner én vei.

Les også

Analytiker: Pilotstreik kan koste SAS hele overskuddet på to uker

Stavanger

Det billigste reisealternativet til Stavanger finner du på lørdag til 529 kroner med VY. Om du derimot ønsker å reise på fredagen, kan det lønne seg å ta bussen med NOR-WAY, som har en minstepris på 546 kroner. Husk å bestille bussbilletter på forhånd for at du skal være garantert reiseplass på bussen.

Flere flyavganger mellom Oslo og Stavanger er allerede utsolgt på fredag. Om du derimot kan reise på lørdagen, finner du flere ledige flyavganger med en pris på 2499 kroner.

Trondheim

Dersom du ønsker det billigste reisealternativet til Trondheim, har VY flere tog- og bussavganger både fredag og lørdag til en minstepris på 619 kroner.

Flere flyavganger mellom Oslo og Trondheim er allerede utsolgt både fredag og lørdag, men om reisende er kjappe, kan de finne flere ledige flyavganger til 2499 kroner.

Fikk du med deg? Norwegian med sminke-krav til kvinnelig kabinpersonale

Hverken VY eller NOR-WAY har lagt merke til økt pågang eller satt opp ekstra ruter i forbindelse med streikefaren, men forteller til VG at de er beredt dersom det skulle bli en potensielt flystreik.

Les også

Partene møtes hos Riksmekleren i dag: Ekspert mener pilotene sitter på en sterk hånd

Dette har du krav på

Totalt er det snakk om rundt 350 avganger som fortsatt vil ta av fredag, av det som normalt er 800. Dersom det blir streik har SAS opprettet et eget verktøy hvor man kan sjekke hvorvidt flyturen man har bestilt vil operere.

Forbrukerrådet råder å sjekke opp informasjon hos flyselskapet og flyplassen. Hvis du ikke har fått informasjon om annet, så møt opp på flyplassen.

Så du dette? Minst 30 skadet etter turbulens på fly til New York

Forbrukerrådet sin veiledning viser hvilke rettigheter reisende har dersom det blir en flystreik. Ta kontakt med flyselskapet for å få det du har krav på.

  • Dersom flyet blir innstilt, har du rett på å velge mellom å få penger tilbake, ombooke flybilletten, eller reise på et annet tidspunkt.
  • Dersom flyet blir forsinket i mer enn fem timer, har du også rett på å få penger tilbake, ombooke eller reise på et annet tidspunkt.
  • Reisende kan ha krav på standardkompensasjon.
  • Reisende har rett til å bli tatt hånd om, som mat og hotell, mens reisende venter på at flyet skal komme i luften eller ved ombooking.

Kilde: Forbrukerrådet

Les også: Slik blir du millionær på bonuspoeng

Publisert:

Her kan du lese mer om