Deler ut millioner som skal hjelpe gründere over «dødens dal»

Innovasjon Norge gir 100 millioner kroner i rentefrie lån for å få gründere over oppstartskneika.

LÅNGIVER: Innovasjon Norge, her ved leder Anita Krohn Traaseth, håper pre-såkornkapitalen skal sørge for at flere gründerbedrifter skal klare seg.

Foto: Terje Bringedal VG
  • Caroline Grundekjøn
Publisert:

Pengene blir gitt gjennom den såkalte pre-såkornordningen. Målet er å hjelpe bedrifter over det mange beskriver som «dødens dal», fasen før de begynner å få egne inntekter.

Ordningen er helt ny av året.

– Investeringene skal komme i en fase der bedriftene forbereder seg på vekst, sier Rannveig Fadum, spesialrådgiver for finansiering i Innovasjon Norge, til E24.

– Det er en fase med lite penger tilgjengelig. Ordningen tetter gapet mellom fasen bedriftene kan hente etablerertilskudd og fasen de kan hente såkornmidler, sier hun.

Risiko

I alt er 18 teknologioverføringskontorer (TTOer), inkubatorer og nettverk av privatinvestorer (forretningsengler) tildelt penger. Disse skal igjen investere pengene som egenkapital i oppstartsbedrifter.

Se oversikt over miljøene som mottar penger, nederst i saken.

Innovasjon Norge stiller krav om at pengene skal følges av annen kapital krone for krone. Det vil si at for de 100 millioner kronene som blir gitt i lån, skal det investeres minst 100 millioner kroner til.

AVLASTER RISIKO: Det er risiko knyttet til å investere i bedrifter som gjør seg klar for vekst, sier Rannveig Fadum i Innovasjon Norge.

Foto: Innovasjon Norge

– Det er forbundet med risiko å investere i bedrifter i en tidlig fase, noe forretningsenglene er klar over. Offentlige penger kan bidra til å avlaste den risikoen, sier Fadum.

Det var stor rift om midlene. Totalt ble det søkt om over 400 millioner kroner fordelt på 45 søkere.

Nyvinning

Det er første gang Innovasjon Norge tildeler denne typen pre-såkornkapital.

– Dette er helt nytt, og vi kjenner ikke til tilsvarende ordninger andre steder. Derfor må vi følge det opp tett og gjøre justeringer underveis, sier Fadum.

Hun understreker at dette er noe som har vært etterspurt blant investorene.

De siste fem månedene har det pågått et pilotprosjekt med åtte miljøer som fikk tildelt til sammen 40 millioner kroner.

– Det har vært nyttig, og vi har holdt tett dialog med miljøene. Deltagerne fikk pengene i desember og begynte å investere på nyåret, sier Fadum.

– Pilotperioden har ikke vært lang nok til at vi har kunnet måle noen effekt.

Verdiskaping

StartupLab er tildelt 6 millioner kroner i pre-såkornkapital, og de deltok også i pilotprosjektet i vinter. Partner og daglig leder Alexander Woxen mener midlene er viktig for å bidra til å utløse annen kapital.

– Det fører i praksis til to ting, enten at flere får kapital, eller at noen får mer kapital i en kritisk fase, sier han, men understreker også at dette ikke er snakk om noe stipend.

– Fra vår side er dette kun verdiskapningsorientert. Det skal gi avkastning og gå til dem vi tror har best forutsetninger for å lykkes, sier Woxen.

StartupLab investerer hovedsakelig i høyteknologi. Woxen sier gründerbedriftene ofte har ulike behov for kapital, avhengig av hva som utvikles.

– Utvikler du en app, trenger du bare deg selv og ideen. Men utvikler du mer avansert teknologi, står du ofte med langt flere spørsmål enn svar og trenger store investeringer for å ta bedriften videre.

Omstilling

Næringsminister Monica Mæland mener pre-såkornordningen vil bidra positivt til omstillingen Norge er inne i.

– Norge er i omstilling. Vi trenger flere gode gründere som skaper nye arbeidsplasser. Mange sliter med å skaffe penger i den krevende oppstartsfasen. Denne nye ordningen kan bidra til at flere lykkes, sier hun til E24.

Hun mener resultatet fra piloten var oppløftende.

– Det viser at ordningen kan gjøre en forskjell for gründere. Det er også bra å se at de private investorene er kommet på banen, sier Mæland.

Pilotprosjektet ble offisielt lansert som en del av revidert statsbudsjett i fjor.

Les også

Norsk selskap er blant de som vokser raskest i Silicon Valley

Les også

Disse seks næringene skal Innovasjon Norge satse på

Les også

Fersk rapport: Slik kan Norge og Sverige hevde seg sammen

Her kan du lese mer om

  1. Innovasjon Norge
  2. Gründere
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Næringslivstopper går inn i gründerfond

  2. Slik vil partiene gjøre det lettere for gründere i Norge

  3. Abelia om norsk gründervilje: – Bekymringsfullt at motivasjonen er så lav

  4. Annonsørinnhold

  5. Han skal jobbe for norske gründere

  6. Gründer-rapport: Investeringer gjennom inkubatorer doblet på to år