Evry: - Angrep for å ramme samfunnskritisk infrastruktur

En håndfull store selskaper ble truffet av et omfattende dataangrep fra utlandet mandag. Flere av dem får levert tjenester fra Evry.

UTSATT FOR SABOTASJE: DNBs nettsider er nede, etter et angrep som overbelaster innloggingen.
Publisert:

- Det var et angrep som startet i formiddag, og vi så veldig raskt at det var et angrep som traff en håndfull store norske virksomheter, sier kommunikasjonsrådgiver Geir Remman i Evry til E24.

IT-selskaper leverer løsninger til en rekke banker, og ble hardt truffet av et systematisk angrep mot banktjenester i dag.

- Vi så veldig fort at dette var et angrep som kom utenfra Norden. Og at det kom i flere faser. Det rammet DNB tungt, og førte til at DNB-tjenesten gikk ned.

- Ondsinnet

Hva slags angrep var dette?

- Det var et såkalt DDOS-angrep. Det tar ned trafikk og skaper en del store negative konsekvenser. Bakmennene har ondsinnede hensikter. Det er et alvorlig angrep mot samfunnskritisk infrastruktur.

Hva mener du med onsdisnnet?

- De som tar ned samfunnskritiske instrumenter, har ikke annen hensikt enn å skape problemer for de som bor i et samfunn. Vi konstaterer at det skjer, og det er det jeg mener med ondsinnet, sier han.

Han forteller at det kun var private virksomheter som ble angrepet tirsdag.

Norges Banks server var nede tirsdag ettermiddag. Først ble det antatt at årsaken var nødvendig vedlikeholdsarbeid. Utover kvelden bekreftet Theres Wålen i Norges Bank overfor E24 at årsaken var et DDOS-angrep.

DNB nede

Litt etter 12.30 tirsdag var DNBs nettsider oppe igjen.

- Nettsidene våre var nede, og enkelte kunder kunne ikke logge seg inn på nettbanken, sier kommunikasjonsrådgiver i DNB Vidar Korsberg Dalsbø til E24.

Har sabotørene klart å hente ut informasjon fra systemene deres?

- Nei, det er ikke et problem med serveren. Dette er ikke hacking, så de har ikke brutt seg inn i systemene våre. Dette er et planlagt og godt organisert angrep på norske bedrifter, forteller han.

Omfattende angrep

Flere medier meldte også at Gjensidige og Sparebank1 var angrepet.

Det kan Gjensidige avkrefte overfor E24, mens Sparebank1 forteller det har vært et angrep.

- Vi hadde problemer mellom 11.18 og 11.36. Kundene merket ikke noe til det. Det gjøres tiltak, og satt opp murer. Det er tydelig at det foregår et angrep i nettbankene, sier pressetalsperson for Sparebank1, Sissel Gry Viig, til E24.

Også Nordea har blitt angrepet i dag.

- Det viser seg at også vi er forsøkt angrepet. De har ikke lykkes, og ingen kunder skal være berørt, sier informasjonsrådgiver i Nordea, Johannes Stenwig, til E24.

Skandiabanken med mindre problem

Lesere tipset E24 om at Skandiabanken hadde problemer. Overfor E24 blir dette avkreftet av banken.

- Vi var ikke berørt av angrepet, skriver kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i en sms til E24.

Har dere hatt problemer ellers?

- Vi har hatt et mindre problem med et internt system, men ikke noe kundene skal merke i nettbanken.

Schibsted rammet

Der var ikke bare nettbanker som ble rammet av angrepene. Også flere norske nettsider hadde problemer, deriblant E24 og Dine Penger.

- I samme periode som nettbankene ble angrepet, ble også E24 angrepet. Det er grunn til å tro at det er samme angrep, forteller utvikler i VG, André Roaldseth til E24.

Som eneste teleselskap ble Telenor også rammet. Utover kvelden ble nettsidene til Norwegian og SAS angrepet.

Verst for DNB

Angrepet gikk verst utover DNB, som hadde nettsidene nede i over halvannen time.

Har dette sammenheng med problemene som har oppstått tidligere med nettbanken?

- Nei, dette er et overlagt angrep, og ingen tilfeldighet. Angrepet kommer i form av veldig mange påloggingsforsøk på en gang, slik at kapasiteten sprenges, sier Dalsbø.

Han forteller at denne typen angrep blir stadig vanligere, der sabotører hindrer adgang til innlogging på store nettsider.

Les også

DNB lover at nettbanken skal fungere i sommer

Les også:

Her er alternativene til passordDatatrøbbel hos GjensidigeForsinkelser i overføring av lønn og skattepenger hos DNB

Publisert: