Svenskene fikk konkursrush selv om de ikke stengte landet

«Söta bror» har den største økningen i corona-konkurser i Skandinavia. I Danmark har sjenerøse krisepakker ført til en massiv nedgang.

KONKURSKONGEN: Sveriges statsminister Stefan Löfven stengte ikke ned samfunnet i møte med coronaviruset, men har likevel fått den største økningen i antall konkurser i Skandinavia, ifølge tall fra Bisnode.
Publisert: Publisert:

Det viser den skandinaviske konkursstatistikken til data- og analyseselskapet Bisnode.

I Danmark gikk antallet konkurser i aksjeselskaper ned med 51 prosent i perioden mars, april og mai, mens Sverige opplevde en økning på 25 prosent og Norge en økning på 6,3 prosent.

I Norge har 1.478 aksjeselskaper gått konkurs eller blitt tvangsavviklet i perioden sammenlignet med 1.390 i fjor.

Danmark har bare 1.365 konkurser i perioden sammenlignet med 2.787 i fjor, mens Sverige har 2.142 sammenlignet med 1.709 i fjor.

– Litt for lite i Sverige, litt for mye i Danmark

Størrelsen på de ulike krisepakkene kan langt på vei forklare den store forskjellen mellom Sverige og Danmark, tror analysesjef Kari Mette Almskog i Bisnode Norge.

– Selv om tiltakene mot konkurser er relativt like i Sverige, Danmark og Norge, varier størrelsen på pakkene en god del. Danmark har relativt sett gitt svært sjenerøse støttepakker til sitt næringsliv, mens Sverige ikke har brukt like mye, sier Almskog.

– Selv om Sverige har stengt ned samfunnet minst, er «alle» på hjemmekontor der også. Svenskene merker viruset mer på kroppen, men får mindre støtte.

Hun mener det mest overraskende er at Danmark har så stor nedgang i konkurser.

– Det ser ut som at de gode ordningene i Danmark holder liv i døende selskaper som ellers ikke ville overlevd. Det virker som at Danmark har gitt litt for mye, mens Sverige har gitt litt for lite.

– Danskene innførte tidlig lønnstilskudd for å stimulere selskaper til å holde hjulene i gang. Kan det være en forklaring?

– Definitivt.

Les også

Regjeringen åpner for lønnstilskudd til bedrifter

Les også

Eksplosiv permitteringsvekst med nye coronaregler: – Man har ikke tenkt nok på å holde folk i arbeid

STØRST NEDGANG: Danmarks statsminister, Mette Fredriksen, kan smile over en stor nedgang i konkurser som følge av sjenerøse krisepakker, men baksiden av medaljen kan være at lite levedyktige selskaper holdes kunstig i live. Her besøker hun Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i Stockholm.

Relativt sett flest konkurser i Norge

Almskog tror at Norge har vedtatt krisepakker på «et mer riktig nivå», men Norge har fremdeles flere konkurser enn Sverige og Danmark relativt til folketall og størrelsen på næringslivet.

– Hva sier det om tilstanden i norsk økonomi kontra økonomiene til nabolandene våre?

– Sverige er et større land med flere store foretak enn Norge. Vi skulle gjerne kjørt analyser av soliditeten og likviditeten til svenske selskaper, men i utgangspunktet er de bedre rustet for kriser. Danmark ligger også nærmere Europa og har større befolkning og større selskaper enn Norge, sier Almskog.

Les også

«Hele» Norges skolefotograf kontaktet kunder etter konkurs: – Kan være straffbart

Les også

Flere bemanningsbyråer går over ende: 600 ansatte har lønnskrav mot konkursrammet selskap

Forventer økning

Bisnode forventer at antallet konkurser i Norge vil stige fremover, blant annet som følge av et etterslep i det offentliges håndtering av konkursbegjæringer.

Kort tid etter at Norge ble stengt ned i midten av mars, stoppet Skatteetaten å slå selskaper konkurs, men i slutten av mai var pausen over.

– Vi ser ikke noen større etterslep i konkursbegjæringer i Sverige og Danmark, men det gjør vi Norge, sier Almskog.

Les også

Spår konkursbølge etter årets verste uke: – Svært alvorlig

I mai innførte regjeringen nye, midlertidige regler for konkursbeskyttelse, som gjør det mulig for norske selskaper å forhandle om rekonstruksjon før de går helt tom for penger.

– Det blir kjempespennende å følge med selskapene som bruker de nye reglene for rekonstruksjon, sier Almskog.

Les også

Dilla Holding var det første selskap som søkte konkursbeskyttelse

Konkurstallene under, som er hentet fra E24s coronaspesial, inkluderer ikke tvangsavviklinger slik som Bisnodes tall:

Publisert: